Nezáleží na farbe vašej pokožky ani na tom, kde ste sa narodili.

Nezáleží ani na tom, či ste chudobní, bohatí, mladí, starí, bežní či unikátni. Každý jeden z nás je pri narodení vybavení skupinou reflexov a inštinktov. Vedci sa už nejaký čas venujú zisťovaniu, prečo sa s inštinktami rodíme a aké sú ich funkcie. Niektoré ostávajú doteraz záhadou evolúcie. V tomto článku sme sa zamerali na reflexy dospelých jedincov a vynechali sme tie primitívne, ako napríklad plávací reflex u dojčiat.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pánska záležitosť

Páni, stalo sa vám už niekedy, že vám po močení prebehli po chrbte zimomriavky? Ide o tzv. „post-micturition convulsion syndrome“, pri ktorom dochádza k myknutiam a konvulzii svalu. Ide o podobné šklbnutia, aké môže zažiť každý z nás počas zaspávania. Tento jav ostáva pre vedcov záhadou a v súčasnosti neexistuje jasné vysvetlenie jeho existencie. Nezažíva ho však každý muž a môže sa týkať aj veľmi malého percenta žien.

Vedci sa domnievajú, že jav súvisí s miernym poklesom tlaku po močení. Iní si myslia, že ide o reakciu tela na stratu teplej tekutiny. Ďalší „vinu“ zvaľujú na parasympatický nervový systém, ktorý je zodpovedný za aktivity vyskytujúce sa počas odpočinku, ako sú napríklad trávenie, slinenie či vylučovanie. Ani jedno z vysvetlení však neberie do úvahy fakt, že jav sa vyskytuje len u malého percenta populácie.

Ak ste niečo podobné zažili, nerobte si starosti. Existuje skupina ľudí, ktorá trpí po močení synkopou, čo je omdlievanie sprevádzané zblednutím, nevoľnosťou a závratmi.

Kino pre väzňa

Tento fenomén sa objavuje v prípade, ak je niekto dlhodobo umiestnený v temnej miestnosti, ako napríklad väzni v celách úplne bez svetla. Okrem toho sa však môže objaviť aj u vodičov kamiónov, pilotov a ľudí, ktorí praktizujú intenzívnu meditáciu. Podobný zážitok udávajú aj astronauti vo vesmíre.

Takým ľuďom sa pred očami zrazu objaví svetelná show s rôznymi farbami, ktorú je náročné popísať. Svetlá dokonca často nadobúdajú ľudskú podobu. Ide o kombináciu fenoménu, pri ktorom jedinec vidí svetlo, aj keď v skutočnosti žiadne nie je a psychologického dopadu dlhodobému vystaveniu temnote.

pexels.com

Máte radi šteklenie?

Šteklenie je definované ako dotýkanie sa častí tiel za účelom vyvolania zášklbov a smiechu. Vedeli ste však, že existujú dva typy šteklenia? Definovali ich v roku 1897 psychológovia Stanley Hall a Arthur Allin. Knismesis je ľahké šteklenie, napríklad pierkom, ktoré nevyvoláva smiech. Okrem pierka môže byť tento pocit vyvolaný aj hmyzom či slabým elektrickým prúdom. Väčšinou máme silné nutkanie okamžite sa poškrabať na danom mieste.

Druhým typom šteklenia je tzv. gargalesis. Ide o šteklenie, ktorého zámerom je vyvolať smiech a vyžaduje väčší tlak na citlivé miesta na tele. Často sa spája s hrou, ale je aj nepríjemnou mučiacou technikou. Zaujímavé je, že prvý typ šteklenia funguje, aj keď sa pošteklíme sami, ten druhý však už nie. Vedci doteraz nevedia, prečo nie je možné, aby sme si sami privodili smiech tým, že sa pošteklíme.

Červenanie sa

Červenanie je mimovoľná reakcia na stres alebo pocity zahanbenia. V mnohých kultúrach sa spája s istými romantickými situáciami. Zvyčajne trvá minútu alebo dve, kým začervenanie zmizne. Ak ste sa už niekedy ocitli v situácii, ktorá vám vohnala do líc červeň, zrejme viete, že to nie je nič príjemné. Vedeli ste, že ide o prehnanú reakciu sympatického nervového systému? Ten spôsobuje, že sa cievy rozšíria a zásobia isté miesta väčším množstvom krvi, vďaka čomu máme v tvári počas červenania aj pocit horúčosti. Červenanie okrem tváre zasahuje aj krk, uši a hornú časť hrudníka.

pixabay.com

Refraktérna fáza

V ľudskej sexualite sa refraktérnou fázou nazýva čas po dosiahnutí orgazmu, kedy nie je možné dosiahnuť ďalšie vyvrcholenie. Počas tejto fázy väčšina mužov nie je schopná dosiahnuť erekciu. Pohlavný orgán je mimoriadne citlivý a ďalšia stimulácia môže vyvolať nepríjemné pocity. Vedci si myslia, že príčinou je hormón oxytocín a proteín prolaktín. Refraktérna fáza môže trvať niekoľko minút, ale aj niekoľko dní.

Na rozdiel od mužov, ženy nemusia túto fázu zažívať bezprostredne po dosiahnuté orgazmu. Štúdie tvrdia, že u 20-ročného jedinca trvá refraktérna fáza približne 15 minút, kým u 70-ročného jedinca až 20 hodín.

Zimomriavky

Vedeli ste, že je rozdiel medzi zimomriavkami spôsobenými chorobou či chladom a zimomriavkami spôsobenými emóciami? Objavujú sa, keď sme hlboko zasiahnutý napríklad dobrou hudbou, motivačnou rečou či spomienkami. Okrem pozitívnych emócií je však za zimomriavky zodpovedný aj strach. Pocit môže byť spontánny, môže sa však objaviť aj chvíle predtým, než sa niečo udeje. Napríklad, keď si ideme zívnuť alebo kýchnuť.

pixabay.com

Emocionálna nákaza

Emocionálna nákaza je schopnosť vcítiť sa do emócií ľudí okolo seba. Súvisí s pojmami ako davová psychológia či bandwagon efekt, čo je forma skupinárskeho myslenia. Bandwagon efekt tvrdí, že emócie sa medzi ľuďmi šíria rovnako, ako bláznivé módne výstrelky a trendy. Čím viac ľudí nejaký trend presadzuje, tým viac ľudí sa k nemu pridá.

Emocionálnou nákazou sa šíri široká škála emócií, počnúc mocou až po pocit dominancie. Schopnosť šíriť emocionálnu nákazu je vrodená. Práve tá je zodpovedná za množstvo vojen a šírenia svetových náboženstiev. Väčšinou je podvedomá a šíri sa automaticky a neverbálne.

Zívanie

Zívanie je prirodzeným ľudským reflexom. Zahŕňa vdýchnutie vzduchu, natiahnutie ušných bubienkov a výdych. Spája sa s únavou, stresom, nedostatkom podnetov či nudou. Je to jeden z najbizarnejších ľudských prejavov. Zaujímavé je, že zívanie je nákazlivé a donúti vás k tomu to, keď niekoho vidíte zívať, počujete zívanie alebo počujete niekoho zívať cez telefón.

Mnoho vedcov sa pokúšalo vysvetliť, prečo zívajú napríklad zvieratá, avšak bez väčšieho úspechu. Istá teória tvrdí, že ľudia zívajú vtedy, ak sa v našej krvi nenachádza dostatok kyslíka a zívanie má jeho príjem zvýšiť. Ďalšia teória tvrdí, že zívanie je spôsob, akým si telo kontroluje teplotu mozgu. Naznačuje dokonca, že zívanie môže znížiť alebo zvýšiť tlak krvi v mozgu.

pixabay.com

Vestibulo okulárny reflex

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako je možné, že môžeme hýbať hlavou rôznymi smermi a stále sa sústrediť na to, na čo sa pozeráme? Môže za to vestibulo okulárny reflex (VOR), ktorý stabilizuje obraz na sietnici oka. Ak pohneme hlavou vľavo, oči sa rýchlo pohybujú opačným smerom. VOR je nevyhnutný, keďže ľudia neustále robia drobné pohyby hlavou. Ak má jedinec tento reflex poškodený, nedokáže napríklad čítať, lebo každý jeden drobný pohyb hlavy písmená rozmaže.

Reflex funguje aj vtedy, ak máme zavreté oči, alebo je absolútna tma. Ide o jeden z najrýchlejších reflexov ľudského tela. Viete, ako ho testujú lekári? Vstreknú teplú alebo studenú vodu do vzduchu, čo VOR spustí automaticky. Naopak, alkohol VOR narúša. Všimli ste si, že čím viac alkoholu vypijete, tým viac máte rozmazané videnie?

Potápačský reflex

Tento reflex vzniká ako reakcia na to, keď sa ponoríme do vody, najmä do studenej. Ak je voda teplejšia ako 21° a neponoríme do nej tvár, reakcia nenastane. Tep sa spomalí o 10-25% a do končatín prúdi menej krvi. V extrémnej hĺbke sa priestor v hrudníku naplní tekutinou, aby ochránil životne dôležité orgány.

pixabay.com

Potápačský reflex výrazne zvyšuje šance na prežitie počas náhodného ponorenia. Pomáha zabrániť utopeniu, a to aj v prípade, ak bol jedinec pred potopením v bezvedomí. Vďaka tomuto reflexu sme schopní prežiť v studenej vode bez kyslíka dlhší čas, než v teplej vode, či na suchu.

Niet miesta pre odsudzovanie. Každý z nás je len človek s potápačským reflexom a potrebou občas si zívnuť.

Pozri aj: Neuveríte, čo všetko dokáže váš mozog. Týchto jeho 10 schopností by ste však otestovať určite nechceli

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov