Pondelky nepatria medzi tie najobľúbenejšie dni.

Začiatok nového pracovného či školského týždňa, víkend je ešte príliš ďaleko a ak sa pridá ešte zima a dážď, kto by netúžil po dni voľna navyše. Povinnosti však nepustia. Okrem toho, nezabúdajte na predsavzatie, ktoré ste si dali ešte na Nový rok, no už by bolo dobré ho aj akosi naplniť. Chápeme, nie je to ľahké.

Článok pokračuje pod videom ↓

Z roka však ešte stále ubehlo len niekoľko týždňov a vy máte ešte mnoho príležitostí predsavzatia naplniť a začať niečo nové. Na všetko si však treba zvoliť ten správny čas. A aj keď sa zdá, že ten správny čas nie je nikdy, vedci si myslia, že predsa len existuje deň, ktorý je na nové začiatky ako stvorený.

Reset

Ak ste sa niekedy pokúšali začať držať diétu či nastaviť si pevný režim v inej oblasti, zrejme to poznáte. V pondelok začínate s kúskom entuziazmu a máte pocit, že to celé hravo zvládnete. V strede týždňa začínate byť v pokušení a v piatok to napokon  vzdáte s myšlienkou, že predsa môžete nanovo začať budúci týždeň a tentoraz to už zvládnete. Nie ste v tom však sami.

Do takéhoto „vyjednávania“ sa púšťa mnoho ľudí. A majú pravdu, pretože pondelok je skutočne tým najlepším dňom na to, aby ste sa pustili do niečoho nového. Hovorí sa tomu efekt čerstvého začiatku. A nielen pondelok je vhodným dňom, ale napríklad aj začiatok nového mesiaca či roka, pretože poskytujú pocit, že to zlé nechávame za sebou a môžeme začať s takpovediac čistým štítom.

unsplash.com

V istej štúdii boli účastníci výskumu požiadaní, aby popísali cieľ, ktorý by chceli najbližšie dni dosiahnuť. Jedna skupina si mala predstaviť, že sa práve presťahovala do nového bytu po deviatich rokoch. Druhá skupina si mala predstaviť to isté, avšak nie po deviatich rokoch, ale po roku, pričom sa na iné miesto sťahujú každý rok.

Následne mali obe skupiny popísať, nakoľko sa cítia byť motivované do plnenia cieľov. Ukázalo sa, že čím je zmena výraznejšia, tým ľahšie sa uzatvára to, kým sme boli a tým ľahšie sa začínajú nové veci. Viac motivovaní teda boli ľudia, ktorí si mali predstaviť sťahovanie po deviatich rokoch.

unsplash.com

Vždy príde ďalší pondelok

Aj keď najčastejšie sa vyhovárame na to, že veď začneme na ďalší pondelok, je dobré zvoliť si na začatie dosahovania cieľa nejaký významný deň. Nemusí to byť práve začiatok týždňa, môže to byť začiatok semestra, vaše narodeniny, prvý deň v práci či prvý deň v mesiaci. Dôležité je, aby daný deň znamenal nový začiatok v skutočnom, aj v tom prenesenom význame.

A ako ste na tom s predsavzatiami vy?

Pozri aj: Technika červeného sleďa: Táto skvelá psychologická taktika vám pomôže vyhrať akúkoľvek hádku

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov