Tiež sa vám stáva, že napriek dostatočne dlhému spánku predsa nie ste oddýchnutí?

Možno trpíte vysoko funkčnou poruchou spánku a ani o tom neviete. Ak ste každý deň vyčerpaní, ako keby ste celú noc nespali, mali by ste spozornieť. Môžete totiž vážne ohroziť svoje zdravie. Nekvalitným spánkom spí až 33 percent populácie a ak sa tieto príznaky týkajú aj vás, mali by ste sa obrátiť na odborníka.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ste podráždení

K podráždenosti môže prispieť nesmierne množstvo faktorov a jedným z nich je aj nekvalitný spánok. Väčšinou predpokladáme, že sme nespali dobre, ak sme celý deň unavení. To však nie je jediný príznak a podráždenosť si s nekvalitným spánkom príliš nespájame.

Vo vzťahoch to nie je ružové

Ľudia sú náročné stvorenia a aby sme medzi sebou dokázali efektívne komunikovať a dobre vychádzať, potrebujeme byť odpočinutí a zdraví. Ak sa teda s každým ľahko pohádate, púšťate sa do konfliktov v práci ale aj s priateľmi a trávite čoraz viac času osamote, telo vám možno naznačuje, že niečo nie je úplne v poriadku.

Oslabená imunita

Počas spánku sa naše telo regeneruje a ak si počas noci neodpočinie, trpí aj naša imunita. Tá sa môže časom oslabiť natoľko, že vás skolí každé nachladnutie. Ak ste chorí častejšie, ako by sa patrilo, jednoznačne by ste mali začať pátrať po hlbšej príčine, ktorou môže byť napríklad aj nekvalitný spánok.

unsplash.com

Zaspíte okamžite

Nie je nič zlé na tom, ak zaspíte večer počas pozerania televízie. Ak však nedokážete udržať otvorené oči, ani keď sa vyberiete s priateľmi do kina a vypnete príjem okamžite, keď sa dostanete do horizontálnej polohy, to už príliš zdravé nie je. Naznačuje to totiž, že telo si nestihlo dostatočne oddýchnuť počas predošlej noci.

Nezvládnuteľná úzkosť

Ak pociťujete úzkosť, môže to znamenať, že ste sa ocitli v začarovanom kruhu. Úzkosť totiž môže vyvolávať problémy so spánkom a naopak, nedostatok spánku môže byť príčinou úzkosti. Jednoznačne by ste teda mali navštíviť odborníka. Ak sa vylúči úzkostná porucha a iné ťažkosti, môžete sa zamerať na poruchu spánku.

Chrápanie

Môže sa zdať, že chrápanie je neškodné a ruší akurát tak ľudí naokolo. Pravdou však je, že chrápanie môže byť nebezpečné, môže byť totiž príznakom spánkového apnoe. To môže viesť k problémom so srdcom či k mozgovej príhode. Nie každé zachrápanie síce musí znamenať ochorenie, je však lepšie nechať sa vyšetriť u odborníka.

Neviete sa sústrediť

Zdravý spánok je pre pamäť a schopnosť učiť sa nevyhnutný. Ak teda máte od rána pocit, akoby vás niekto ovalil mechom, a že sa nedokážete sústrediť, zrejme váš spánok nie je taký kvalitný, ako by sa mohlo zdať.

unsplash.com

Drobné chyby

Občas sa každému z nás stane, že hľadáme okuliare, ktoré máme na nose. Ak však denne strácate veci, zájdete inde, ako ste pôvodne chceli alebo pošlete nadriadenému mail, ktorý nedáva zmysel, nie je to v poriadku. Nedostatok spánku výrazne ovplyvňuje naše kognitívne funkcie a jeho nedostatok alebo nízka kvalita môžu vyústiť aj do takýchto nepríjemných situácií.

Iné zdravotné ťažkosti

S nedostatkom spánku nesúvisí len zhoršená pamäť ale aj iné závažné zdravotné ťažkosti, ako napríklad zvýšený krvný tlak či nepravidelný tep. Toto jednoznačne nie je niečo, čo by ste mali zanedbať.

Závislosť na káve

Mnoho z nás si vypestovalo zvyk zaliať si takmer okamžite po prebudení šálku kávy. Na tom nie je nič zlé, horšie však je, ak bez kofeínu nedokážete fungovať a potrebujete mať kávu neustále po ruke.

unsplash.com

Neviete zaspať

Zaspávanie by malo trvať v priemere 15 minút, ak sa však každú noc prevaľujete viac ako pol hodinu, ba dokonca niekoľko hodín, jednoznačne je váš spánkový cyklus narušený.

Ako vidíte, spánok zasahuje takmer do každej oblasti nášho života a ak sa vám zdá, že čokoľvek s vaším spánkom nie je v poriadku, nebojte sa vyhľadať odborníka.

Pozri aj: Pri niektorých budete vyzerať ako blázon, no pomáhajú. Toto je 8 prekvapivých zvykov, ktoré vám pomôžu k lepšiemu spánku

educateinspirechange
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov