Aj keď ide o jeden z najviac fascinujúcich syndrómov, vedci o ňom ešte stále vedia veľmi málo.

Osoba, ktorá je v istej oblasti mimoriadne obdarená inteligenciou, v iných však trpí závažným poškodením. Fakt, že sme ich niekedy nazývali idiotmi dokazuje, ako málo o savantoch a ľudskej mysli vieme.

Článok pokračuje pod videom ↓

Od idiotov majú savanti nesmierne ďaleko. Naopak, sú mimoriadne inteligentní v jednej, či dvoch špecifických oblastiach. Myseľ savanta je jednoducho organizovaná ináč, než myseľ bežného človeka. Je dôkazom toho, že je schopná vecí, o ktorých ani len netušíme.

Tommy McHugh

Väčšinu života bol Tommy kriminálnikom a drogovo závislým. Keď mal 51 rokov, takmer zomrel. Postihlo ho krvácanie do mozgu. Musel podstúpiť operáciu a nebolo isté, či prežije. Prežil, ostali mu však zvláštne následky. Stal sa z neho poet.

Nie však bežný poet, písanie sa pre neho stalo kompulziou. Ako povedal, čím viac písal, tým viac písať chcel, bolo to ako droga. Čoskoro však pero odložil a venoval sa inej posadnutosti. Nasledujúcich niekoľko rokov takmer každý moment bdenia maľoval. Maľoval až 19 hodín denne a pomaľoval akýkoľvek povrch, ktorý mu prišiel pod ruku.

Keď si nemohol dovoliť plátno, pomaľoval každú stenu vo svojom domove. Lekári si myslia, že za jeho stav je zodpovedné práve krvácanie do mozgu, ktoré zasiahlo čelný lalok v mozgu. Ten je zodpovedný za kreativitu. McHuhg tvrdil, že zachytáva obrazy zo svojej mysle.

mymultiplesclerosis.co.uk

Alonzo Clemons

Keď bol Alonzo dieťa, utrpel poranenie mozgu, kvôli ktorému mal problémy s učením. Takmer nedokázal hovoriť a lekári mu odhadovali IQ 40. Mysleli si, že jeho vyhliadky nie sú práve optimistické, až kým sa nedostal k sochárstvu. Kým bol v škole, vždy sedel v zadnej lavici a tvaroval z hliny zvieratká. Keď mu učitelia hlinu vzali, v sochárstve pokračoval v noci vo svojej izbe.

V súčasnosti je Alonzo považovaný za jedného z najtalentovanejších sochárov na svete. Vytvára neuveriteľné realistické sochy zvierat, väčšinou koní, antilop a býkov. Na to, aby vytvoril sochu, mu stačí vidieť predlohu len na niekoľko sekúnd. Jeho matka tvrdí, že mu stačí zviera vidieť na moment v televízii a v priebehu pol hodiny vytvorí jeho vernú kópiu.

Napriek tomu, že nie je schopný sám sa najesť, ani si zaviazať šnúrky. Ak sa ho spýtate, ako to robí, usmeje sa a ukáže na svoju hlavu.

pixabay.com

James Henry Pullen

Tento muž žil v istom anglickom ústave po roku 1800. Bol mentálne zaostalý a až do jeho siedmych rokov verili, že je aj hluchonemý. Vtedy sa naučil vysloviť jediné slovo: „mama“. Do ústavu sa dostal, keď mal 15 rokov. Nikdy sa nenaučil písať ani čítať, neuveriteľne šikovne však narábal s drevom, najmä pokiaľ išlo o vyrezávanie lodí.

Jeho najslávnejším dielom je replika lode SS Great Eastern. Každý jeden detail vyrezal ručne, vrátane nábytku vo vnútri lode. V ústave trávil vyrezávaním z dreva dlhých 60 rokov.

downs-syndrome.org.uk

George a Charles Finnovci

Dokážete spamäti určiť, aký deň v týždni bol 16. októbra 1683? Takáto úloha je nesmierne náročná. Pre dvojičky obdarené savantizmom, Georga a Charlesa Finna je to však také jednoduché ako spomenúť si, čo mali ráno na raňajky. To vám dokážu povedať tiež. Prezradia vám, čo jedli na raňajky po celý svoj doterajší život. To, aký deň v týždni pripadá na daný dátum vám celkom presne povedia 40 tisíc rokov do minulosti aj do budúcnosti. Taký rozsiahli kalendár ani neexistuje. Jedine v hlavách týchto dvojičiek.

pixabay.com

Tony DeBlois

Človek pri narodení váži v priemere 3,4 kilogramu. Tony sa však narodil predčasne v roku 1974 a ledva pohol ručičkou váhy. Vážil neuveriteľných 0,45 kilogramu. Ledva dýchal, lekári mu preto okamžite nasadili kyslíkovú masku. V tom čase však nevedeli, že príliš veľa kyslíka môže spôsobiť slepotu. Presne to sa o niekoľko dní stalo Tonymu. Okrem toho, že bol slepý a vyvíjal sa pomaly, trpel aj autizmom. Keď mal ale dva roky, stalo sa niečo zvláštne. Sadol si ku klavíru a začal hrať.

Napriek tomu, že je autista a je slepý, naučil sa hrať na viac než 20 nástrojoch, vrátane gitary, harmoniky, trúbky, ukulele, mandolíny, saxofónu či huslí. Zapamätal si okolo 8 tisíc piesní, len podľa sluchu, keďže nedokáže čítať noty. Jeho postoj k novým výzvam je podľa jeho slov nasledovný: „Zatiaľ som sa to nenaučil.“

pexels.com

Flo a Kay Lymanovci

Florence a Katheryne Lymanové sú taktiež dvojčatá, ktoré zdieľajú fascinujúcu schopnosť. Okrem toho, že sú jediné ďalšie dvojčatá, ktoré majú kalendár zabudovaný v pamäti, zvláštne je, že sú ženy. Takáto kombinácia je mimoriadne raritná.

Dvojčatá vám taktiež povedia, aký deň pripadá na aký dátum. A ak sa ich na konkrétny dátum opýtate, povedia vám, aké bolo vtedy počasie, čo jedli a čo presne v daný deň zažili. A to všetko s fotografickou presnosťou. Okrem toho majú encyklopedické znalosti popovej hudby zo šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov.

pixabay.com

Jason Padgett

Väčšina savantov sa so svojimi schopnosťami narodila. Lekári si myslia, že Jason je jediným človekom na zemi, ktorý schopnosti nadobudol, až keď mal 30 rokov. Stalo sa to, keď bol brutálne napadnutý a niekoľkokrát kopnutý do hlavy. Keď sa nasledujúci deň prebral, zistil, že celý jeho svet je popretkávaný matematickými vzorcami.

Videl ich všade, kam sa pozrel, začal ich preto kresliť. Nekreslil však čísla, pretváral ich do geometrických tvarov. Keď neurológovia urobili scan jeho mozgu, objavili niečo dychberúce. Časť jeho mozgu sa poškodila. Zvyšné časti, ktoré nepoužívame tak často, preto prebrali funkciu tých poškodených. Čírou zhodou náhod ho novo aktivované časti mozgu zmenili na matematického génia.

pixabay.com

Leslie Lemke

Leslie sa narodil s poškodeným mozgom, bol slepý a trpel detskou mozgovou obrnou. Aby toho nebolo málo, keď mal šesť mesiacov, jeho matka ho dala na adopciu. Adoptovala si ho zdravotná sestra. Starala sa o neho a do dvoch rokov sa naučil vyjadrovať. Kvôli úpadku však o túto schopnosť prišiel a ostal takmer úplne nemý.

Jeho život sa úplne zmenil, keď mal sedem rokov a jeho adoptívna matka mu kúpila klavír. Ináč tichý chlapec bez emócií sa pri klavíri úplne menil. V roku 1986, keď mal 34 rokov, sa podrobil kompletným psychiatrickým vyšetreniam. Určili mu vážnu mentálnu retardáciu, skoliózu a echoláliu. Bol na úrovni sedemročného dieťaťa. Napriek tomu však dokáže hrať na niekoľkých nástrojoch a dokonale si vybaví akúkoľvek pieseň. Raz si dokonca v rádiu vypočul 45 minútovú operu a doma ju dokázal na klavíri dokonale zopakovať.

pexels.com

Jonathan Lerman

V doslovnom preklade znamená pojem savant „učený idiot“. To je zrejme ten najnevhodnejší popis, napriek tomu, že Lerman savantom je. Avšak má IQ 150 bodov. Uhlíkom začal kresliť, keď mal 10 rokov. Keď mal 14, jeho diela sa začali objavovať v galériách v New Yorku a ľudia ich kupovali.

Lerman bol tichým dieťaťom. Keď mal dva roky, jeho matka si začala robiť starosti a vzala ho k lekárovi, ktorý mu diagnostikoval autizmus. Aj keď nedokázal komunikovať verbálne, všetko, čo potreboval, vyjadril v obrazoch. Jeho schopnosti by boli považované za výnimočné aj v prípade, ak by netrpel vývinovými problémami.

nytimes.com

Tom Wiggins

Možno ste aj vy počuli o príbehu Mozarta. Keď mal štyri roky, vypočul si pieseň, ktorú hral jeho otec na klavíri a následne ju bezchybne zopakoval. Málokto však vie, že v roku 1862 dokázal 13 ročný slepý chlapec menom Tom Wiggins to isté, avšak hral dve piesne naraz.

Tom sa narodil ako otrok a jeho talent si všimli otrokári, ktorí z neho urobili atrakciu. Slepý Tom sa stal senzáciou. Mal neuveriteľnú schopnosť zopakovať takmer každý zvuk, ktorý počul. Údajne takmer dokonale napodobnil aj akékoľvek zviera. Tom mohol byť otočený klavíru chrbtom, jednu pieseň zahral ľavou rukou, druhú pravou a tretiu pieseň spieval.

pexels.com

Vedeli ste, že aj Kim Peek, inšpirácia filmu Rain Man bol savant?

Pozri aj: Neuveríte, čo všetko dokáže váš mozog. Týchto jeho 10 schopností by ste však otestovať určite nechceli

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov