Niekedy sa trápnym situáciám jednoducho nevyhneme.

Potkneme sa v tú najmenej vhodnú chvíľu, tesne pred poradou sa oblejeme kávou a na objekt svojej lásky sa usmejeme so špenátom zaseknutým medzi zubami. Ľudia si neraz myslia, že sa z toho dá vyrásť. Omyl. K divným situáciám dochádza vždy, v každom veku. Keď už sa však takým situáciám nevieme vyhnúť, bolo by dobré naučiť sa s nimi aspoň rýchlo vyrovnať. Ako na to?

Článok pokračuje pod videom ↓

Netrestajte sa

Často sa s extrémnym pocitom zahanbenia stretávajú najmä perfekcionisti. Sebakritika je krutá v prípade, ak máme dojem, že nedokážeme naplniť vlastné ciele a štandardy. Následne sa bojíme pohnúť vpred, lebo máme strach, že to pokazíme aj nabudúce. Je však úplne v poriadku niečo pokaziť. Na vlastných chybách sa učíme a nie je potrebné sa za ne trestať. Môžete si dovoliť byť nedokonalí a vnímať zahanbujúcu situáciu ako príležitosť byť najbližšie lepší.

Neemocionálny aspekt

Doktorka Ekaterina Denkova má zaujímavé odporúčanie. Keď sa najbližšie dostanete do zahanbujúcej situácie, odpútajte vlastnú pozornosť od emocionálneho aspektu a sústreďte sa na niečo iné, napríklad na to, akej farby je vaše tričko, čo je v miestnosti, kde sa práve nachádzate, alebo na to, aké je práve počasie. Aj keď to v danom momente nemusí fungovať na sto percent, pomôžete si tým do budúcnosti, pretože ak sa budete sústrediť na niečo iné, ten emocionálny aspekt si nebudete až natoľko pamätať a nepríjemné pocity nebudú opäť také intenzívne. Ak sa totiž sústredíte len na emócie, ťažšie sa na ne zabúda a viac ubližujú.

Zasmejte sa

Podľa psychologičky Susan Whitbourne je najefektívnejší spôsob vyrovnania sa so zahanbujúcou situáciou čeliť jej priamo. Aj keď by sme sa v danom momente najradšej niekam schovali a na celú vec zabudli, zbytočne by sme tým len predĺžili pôsobenie danej situácie. Zotrvajte v nej a pokúste sa na nej zasmiať, aj keď to vyvoláva poriadny stres. Negativita vám tak či tak nijak nepomôže a len si zbytočne priťažíte.

unsplash.com

Bude z toho skvelý príbeh

Väčšina zábavných príhod začína slovami „Spomínaš si, aké to bolo vtipné, keď…“. A práve trápne momenty sú tie, na ktorých sa s priateľmi a s rodinou neskôr zasmejete najviac. V danom momente vám zrejme síce do smiechu nie je, časom sa však váš náhľad zmení. Najbližšie, ak sa vám stane niečo, čo vás zahanbí, spomeňte si na tri najtrápnejšie situácie vo svojom živote. Tie ste predsa prežili a prežijete aj túto. Neskôr sa na nich ešte aj zasmejete.

Hovorte o tom

Nie je dobré držať emócie v sebe, najlepšie teda urobíte, ak si o nich pohovoríte s niekým, komu dôverujete. Vysvetlite danej osobe, čo sa stalo a prečo vám to nepadlo dobre. Vyhľadanie opory u svojich blízkych patrí medzi základné zvládacie stratégie a je pravdepodobné, že vám to poskytne náhľad na situáciu z iného uhla pohľadu. Možno vám to dokonca pomôže nájsť v nepríjemnej situácii aj niečo pozitívne. Okrem toho, trápne situácie sa stávajú každému a ak sa o nich zhovárate s inými ľuďmi, pomáha to nadobudnúť pocit, že v tom nie ste sami.

unsplash.com

Pokus číslo dva

Ak sa nám stane niečo nepríjemné, máme sklony sa danej situácii a ľuďom, ktorí pri tom boli, vyhýbať. To však nie je správne, naberte odvahu a vráťte sa na „miesto činu“, ináč svoje trápenie budete opäť len predlžovať. Okrem toho, ak sa situácii a ľuďom vyhýbate, zbytočne len priťahujete ďalšiu pozornosť a aj keď by ste si to želali, ľudia na to tak skoro nezabudnú. Spočiatku to bude náročné, no zvládnete to a bude to už len lepšie. Uvidíte.

Zažili ste niečo mimoriadne zahanbujúce? Ako ste sa s tým vyrovnali vy?

Pozri aj: Život sa riadi týmito 12 zákonmi. Začnite sa nimi riadiť aj vy a váš pohľad na svet sa ihneď zmení

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov