Netreba zdôrazňovať, že vedci radi experimentujú s drogami.

Predtým, než sa LSD dostalo von z laboratórií medzi hipíkov, americká vláda tajne testovala vplyv LSD na stovkách nič netušiacich občanov. A nielen v Amerike. V roku 1951 vo francúzskom mestečku Pont-Saint-Esprit vypukla záhadná epidémia. Ľudia trpeli halucináciami. Piati na následky zomreli a mnoho ostalo vážne chorých. Obvinený bol miestny pekár, ktorý mal pečivo otráviť námeľom, psychedelickou hubou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tejto teórii však už akosi neveria všetci. Na svetlo sveta sa totiž dostali nové dokumenty a dôkazy, ktoré boli 60 rokov držané v tajnosti. Obyvatelia mestečka trpeli desivými halucináciami, v ktorých ich prenasledoval oheň a príšery. Boli umiestňovaní do ústavov.

Jeden muž sa dokonca pokúsil utopiť, kričal, že brucho mu požierajú hady. Roky Francúzi verili, že na vine bol „prekliaty chlieb“. Čiastočne mali pravdu. Novinár H. P. Albarelli Jr. však tvrdí, že epidémia bola spôsobená tajným experimentom, ktorý má na svedomí CIA a oddelenie špeciálnych operácií americkej armády.

Gepostet von Central Intelligence Agency (CIA) am Sonntag, 1. Juni 2014

Dva roky po incidente s „prekliatym chlebom“ vypadol z okna na 13. poschodí za záhadných okolností biochemik pracujúci pre armádu, Frank Olson. V zložkách sa uvádza, že išlo o samovraždu. Albarelli vyšetroval Olsonovo úmrtie a narazil na mnoho zaujímavých dokumentov.

Našiel napríklad prepis rozhovoru medzi agentom CIA a úradníkom švajčiarskej farmaceutickej spoločnosti Sandoz Pharmaceutical (v súčasnosti časť Novartis). V prepise sa spomínalo „tajomstvo Pont Saint Esprit“ a fakt, že chlieb nemal nič spoločné s námeľom, ale obsahoval diethylamide, súčasť LSD. CIA zámerne pridávala do zásob jedla látky, ktoré tam nemali čo robiť.

Alebarelli o svojich objavoch napísal knihu s názvom A Terrible Mistake: The Murder of Frank Olson and the CIA’s Secret Cold War Experiment (Hrozná chyba: Vražda Franka Olsona a tajný experiment CIA). V knihe okrem iného hovorí aj o dokumentoch, ktoré Biely dom posielal členom Rockefeller Commission. Obsahuje mená Francúzskych úradníkov, ktorých tajne zamestnávala CIA. Ďalej Albarelli tvrdí, že medzi rokmi 1953 až 1963 americká armáda nadrogovala najmenej 5700 vojakov.

Experiment s LSD bol údajne vykonaný preto, lebo vláda verila, že komunistické Rusko, Severná Kórea a Čína používajú drogu na vymývanie mozgov zajatých vojakov. CIA nechcela zaostať a snažila sa prísť s podobnou technológiou. Výsledkom boli málo kontrolovateľné experimenty s veľmi pochybnými etickými podkladmi.

Neváhali nadrogovať aj civilistov a čakať, čo sa bude diať. Začiatkom roku 1963 sa o všetkom dozvedel John Vance, člen CIA a trval na tom, že nové výskumy sa musia riadiť etickými zásadami. Práve vďaka tomu skončili experimenty na ľuďoch, ktorí ani nevedeli, že sú ich súčasťou.

Ani v súčasnosti veda nekoná vždy správne, niečo podobné sa už ale nesmie zopakovať.

Pozri aj: Objavil ju náhodou, keď mu kvapla na prsty. Albert Hoffman vynašiel jednu z najužívanejších halucinogénnych drog, ktorá zmenila svet

truththeory
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov