O schizofrénii, obsesívno-kompulzívnej poruche a iných ochoreniach už zrejme niečo viete.

Je však mnoho psychických porúch, o ktorých zriedka počujeme a vieme o nich nesmierne málo. Niektoré z nich sú také bizarné, až sa človeku takmer nechce veriť, že vôbec môžu existovať. Prinášame vám zoznam niekoľkých porúch, ktoré sú prinajmenšom zvláštne.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aboulománia

Aboulománia je pomerne neznáma, ide však o chorobnú nerozhodnosť. V každom inom smere sú aboulomanici v podstate normálni, fyzicky aj psychicky. Keď však príde chvíľa, keď sa musia rozhodovať, nastane problém, ktorý výrazne zasahuje do každodenného života. Nemožnými sa stávajú aj zdanlivo jednoduché veci. Paralyzovať ich môže aj rozhodovanie nad takou jednoduchou záležitosťou, či ísť na prechádzku, alebo ostať doma. Jedinci, ktorí touto bizarnou chorobou trpia, udávajú, že sú uväznení vlastnou neschopnosťou robiť to, čo chcú.

pixabay.com

Syndróm Mary Hartovej

Ak sa vám ochorenia, o ktorých sme písali doteraz, nezdali dostatočne zvláštne, teraz sa to zmení. Vyskytlo sa niekoľko prípadov ľudí, ktorí dostávajú záchvaty akonáhle začujú hlas Mary Hartovej, v zahraničí známej osobnosti z oblasti televízie. Lekár, ktorý skúmal prípad jednej konkrétnej pacientky potvrdil, že žena skutočne utrpela záchvat, keď začula hlas Mary Hartovej. Žena sa chytala za hlavu, bola rozrušená a zmätená. Je dôležité poznamenať, že záchvaty sa neobjavujú u zdravých ľudí ale len u tých, ktorí už predtým záchvatmi trpeli.

Úzkostná porucha spôsobená kofeínom

Vedeli ste, že kofeín môže vyvolať závažnú úzkosť? Veľká časť sveta sa pritom každý deň dopuje veľkými dávkami kofeínu, je preto možné, že pociťujú úzkosť práve vďaka nemu. Pre vedcov je už dlho známy fakt, že kofeín zvyšuje riziko vzniku úzkosti, dodávajú však, že ľudia, ktorí trpia úzkostnou poruchou sú na účinky kofeínu omnoho náchylnejší. Ak ste teda už niekedy zažili záchvat paniky, pitím nápojov s obsahom kofeínu zvyšujete riziko, že sa opäť objavia.

pexels.com

Boantrofia

Boantrofia je zvláštny stav dezilúzie, v rámci ktorého je jedinec presvedčený o tom, že je krava. Niektorí si myslia, že stav začína ako sen, neskôr však pohltí myseľ jedinca natoľko, že úplne dezilúzii podľahne. Je dokonca možné, že stav vznikne vplyvom hypnózy, ak je jedinec dostatočne sugestibilný. Hovorí sa, že boantrofiu trpel aj babylonský panovník Nabuchadnezzar, ktorý sa občas rád popásol na tráve.

Syndróm cudzej ruky

Môže to znieť celkom zábavne, verte však, že pre osobu trpiacu týmto syndrómom je to niečo vskutku frustrujúce. Vyzerá to totiž tak, ako keby ruka jedinca žila svojím vlastným životom. Samovoľne sa pohybuje, chytá predmety a dokonca reaguje na dotyk inej osoby. Majiteľ ruky nad ňou nemá žiadnu kontrolu, ako keby bola samostatnou entitou.

Taijin Kyofusho

Tento syndróm sa najčastejšie vyskytuje v Japonsku, alebo presnejšie medzi jedincami, ktorí sa riadia zásadami japonskej kultúry a vyrastajú v nej. Vyznačuje sa ochromujúcim strachom zo sociálnej interakcie, jedinec je nesmierne opatrný a bojí sa všetkého, čo by mohlo pokaziť jeho reputáciu, napríklad nepríjemný telesný zápach. Má strach z toho, že urobí niečo, čím inú osobu urazí. Nie je prekvapivé, že ochorenie sa týka práve Japonska, keďže táto kultúra je známa tým, že kladie dôraz na dodržiavanie zásad etikety v sociálnych situáciách.

pexels.com

Erotománia

Ľudia trpiaci týmto syndrómom sú presvedčení o tom, že niekto iný je do nich zamilovaný. Jedinec si väčšinou myslí, že je do neho beznádejne zamilovaná osoba s vyšším sociálnym statusom, väčšinou ide o nejakú známu celebritu. Vyliečiť osobu z tejto dezilúzie môže byť celkom náročné, a to aj v prípade, ak osoba poprie, že je zamilovaná, alebo má o chorého akýkoľvek záujem. Napríklad, ak si babička myslí, že je do nej zamilovaný Patrik Švajda a posiela jej tajné znamenia, nepresvedčíte ju, že to tak nie je. Nanešťastie, lekári o tejto chorobe vedia len veľmi málo, najmä o možnostiach liečby.

Syndróm Riley-Day

Alebo iným názvom familiárna dysautonómia. Toto ochorenie postihuje autonómny nervový systém a je dedičné, aby sa však prejavilo, musia gén prenášať obaja rodičia. Prejavuje sa mimoriadne nepríjemnými príznakmi, ako je napríklad časté zvracanie alebo ťažkosti s prehĺtaním. Bizarné je, že väčšina jedincov trpiacich týmto ochorením takmer vôbec nepociťuje bolesť.

Aj keď teoreticky znie myšlienka na bezbolestný život skvele, prakticky to také ľahké nie je. Bolesť je totiž v podstate priateľom, vysiela mozgu signály, keď niečo s telom nie je v poriadku. Ak vás teda nič nebolí a vy neviete, že máte niečo poranené, nie je to veľmi dobré.

pexels.com

Ak sa nabudúce budete prechádzať po meste, myslite na to, že nikdy neviete, či niekto, kto práve prešiel okolo vás, netrpí boantrofiou alebo erotomániou.

Pozri aj: Bolestivá erekcia, nočné pojedanie dreva a lepidla či iné. Týchto 10 spánkových porúch by ste na vlastnej koži zažiť určite nechceli

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov