Dokážete bez výčitiek svedomia povedať komukoľvek „nie“?

To potom zrejme patríte ku skupinke šťastlivcov, pretože drvivá väčšina ľudí ma s odmietnutím vážny problém. Predstavte si, že za vami príde kamarát/kamarátka a chcú si od vás požičať väčšiu čiastku peňazí alebo váš nadriadený chce, aby ste pracovali nielen cez týždeň, ale aj celý víkend, ideálne od rána do večera a bez nároku na príplatok. Väčšinu ľudí trápi strach, že ak odmietnu, bude to mať negatívne následky. Takto to však zvládnete o niečo ľahšie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pochopenie

Je dôležité uvedomiť si, čo je pre vás vo vzťahu s inými ľuďmi skutočne dôležité. Ak máte toho veľa a každý od vás niečo požaduje, vytvorte si zoznam ľudí a udalostí, do ktorých chcete investovať energiu. Je potrebné určiť si priority, ináč to pre vás bude poriadne náročné.

Ponúknite možnosť voľby

Toto je zrejme najschodnejšia cesta. Ak musíte alebo chcete niekoho slušne odmietnuť, ponúknite mu náhradnú alternatívu alebo nejakú kompenzáciu. Ak napríklad dnes nemáte čas na stretnutie s priateľom, povedzte mu, že si vyhradíte čas o týždeň. Dôležité však je neodkladať to neustále a sľuby dodržiavať.

unsplash.com

Prejavte súcit

Predstavte si, že vás kamarátka požiada, aby ste jej pomohli s prípravami na svadbu, vy sa v tom však nevyznáte alebo na to jednoducho nemáte čas. Povedzte, že chápete, v akej náročnej situácii sa ocitla a musí toho veľa zvládnuť, ale práve teraz jej pomôcť nemôžete.

Odmietnite požiadavku, nie človeka

Nebojte sa, že ak odmietnete, urazíte dotyčnú osobu. To, že práve v danom momente niekomu nemôžete pomôcť, nie je urážka. Samozrejme, základom je slušnosť.

Vysvetlite dôvod

Niekto si pomyslí, že je to jeho vec, keď niekomu nechce pomôcť, pre iných je však ľahšie, ak svoje dôvody objasnia. Nemusí to byť siahodlhá litánia, stačí niekoľko úprimných slov.

unsplash.com

Tréning

V praktickej rovine sa zdá byť mnoho vecí jednoduchých, všetko si však vyžaduje cvik. Na začiatok napríklad slušne odmietnite čašníka, ktorý sa opýta, či si nedáte ku káve dezert. Zdá sa to síce ako banalita, niekoho však privádza do rozpakov už aj to.

Pridajte kompliment

Nehovoríme o pochválení svetra, ak niekomu odmietnete pomôcť. Vyjadrite však napríklad vďačnosť, že sa osoba obrátila práve na vás. Povedzte napríklad, že oceňujete, že na vás myslí a vie, že by ste jej pomohli, keby ste mohli.

Príležitosť

Neraz sa bojíme iných odmietnuť preto, lebo máme strach, že sa daná osoba urazí, alebo že prídeme o niečo dôležité. V tomto prípade je dôležitý kompromis. Ak vás napríklad kamarátka ťahá na hodiny japončiny, ale vy sa ju učiť nechcete, navrhnite jej inú, zaujímavú alternatívu.

Buďte silní

Niektorí ľudia vedia byť nesmierne vytrvalí v snahe dosiahnuť svoj cieľ. Je však dôležité naučiť sa byť silní a odolať. Ak niečo naozaj nechcete, zopakujte svoje odmietnutie pokojne aj viackrát. Odmietnutie neznamená nedostatok súcitu, znamená to, že si stojíte za svojím stanoviskom.

unsplash.com

Nečakajte príliš dlho

Ak s odpoveďou čakáte príliš dlho alebo poviete „možno“ a napokon odmietnete, situáciu vôbec neuľahčujete, ba práve naopak. Jasné a slušné odmietnutie je omnoho lepšie, ako vyčkávacia taktika.

Ako ste na tom s odmietaním vy? Dokážete ľahko odmietnuť, ak niekomu nemôžete pomôcť, alebo napokon vždy prikývnete?

Pozri aj: 30 vecí, do ktorých by ste mali prestať investovať energiu, ak sa chcete v živote posunúť ďalej

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov