V mnohých ohľadoch sa zdá, že atraktivita otvára dvere a hýbe svetom.

Aj výskumy dokazujú, že ľudia, ktorí sú považovaní za atraktívnych, to majú v živote o niečo ľahšie. Atraktívni ľudia si ľahšie nájdu priateľov, považujeme ich za inteligentnejších a budia dojem, že sú to zdraví a silní jedinci. Niektoré štúdie tvrdia, že sú aj lepšie platení. Čo je na tom pravdy?

Článok pokračuje pod videom ↓

Skrátka, zdá sa, že atraktívni ľudia sú lepší, zdravší, bohatší a šikovnejší. Nedávny výskum uverejnený v časopise Journal of Business and Psychology však tvrdí niečo iné. Výskumníci analyzovali dáta získané od 20 000 mladých Američanov a ich zistenia boli vskutku zaujímavé. Výskum bol dlhodobý, prvýkrát sa ho mladí ľudia zúčastnili v 16 rokoch a do veku 29 rokov ešte trikrát. Hodnotila sa ich atraktivita a s každým z účastníkov urobili výskumníci rozhovor.

unsplash.com

Výsledky ukázali, že domnienka o vyššom plate atraktívnych ľudí nie je úplne pravdivá. Ukázalo sa, že viac zarábajú ľudia, ktorí sa vo svojej koži cítia dobre, sú menej neurotickí, extrovertní a zásadoví. Pokiaľ hovoríme o atraktivite, zvláštne je, že účastníci, ktorí boli hodnotení ako „veľmi neatraktívni“, zarábali viac ako tí, ktorí boli hodnotení ako „neatraktívni“. Platí to dokonca aj v prípade porovnávania veľmi neatraktívnych jedincov s priemerne atraktívnymi účastníkmi výskumu.

Výskumníci vysvetľujú, že s atraktivitou sa väčšinou spája črta, ktorej sa hovorí „otvorenosť skúsenosti“. Konkrétne v tomto výskume sa práve tieto vlastnosti spájali aj s nižším zárobkom. Naopak, jedinci, ktorí boli hodnotení ako „veľmi neatraktívni“, vysoko skórovali v črte uzavretosti. V tomto prípade to znamenalo, že „veľmi neatraktívni“ jedinci nie sú otvorení novým skúsenostiam a preferujú vyšliapané chodníčky.

Zároveň to však znamená, že nehľadajú stále nové dobrodružstvá, ale sústreďujú sa na to, v čom sú najlepší, v čom vynikajú. Expertnosť v istej oblasti je zrejme výnosnejšia ako dobrodružnosť a ochota vyskúšať v profesionálnom živote povolania z rôznych oblastí. Kým jedinec otvorený skúsenosti zbiera skúsenosti z viacerých odborov, uzavretý jedinec sa stáva expertom v jedinom a môže sa tak ľahko prepracovať na tie najvyššie, a teda najlepšie finančne ohodnotené pozície.

unsplash.com

Ako je možné, že na to doterajšie výskumy neprišli? Výskumníci si myslia, že problémom bolo nedostatočné oddelenie pojmov. Podľa odborníkov sa doteraz „neatraktívni“ a „veľmi neatraktívni“ jedinci zaraďovali do jednej skupiny, zrejme však je medzi týmito dvoma kategóriami významný rozdiel.

Ak ste sa teda niekedy chytali za hlavu a nadávali, prečo vám príroda nenadelila viac krásy, nebojte sa. Možno vám to vynahradila inde, len o tom ešte neviete.

Pozri aj: Chcete pôsobiť atraktívnejšie? Týchto 7 osvedčených trikov vám s tým pomôže

sciencealert
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov