Iste si aj vy spomeniete na situáciu, kedy ste sa ocitli v poriadnom strese.

Či už ste sa mali stretnúť s niekým novým a dúfali ste, že vzbudíte ten najlepší prvý dojem, alebo ste vedeli, že vás o niekoľko minút čaká ťažká skúška alebo pohovor na pracovnú pozíciu, po ktorej naozaj veľmi túžite. Aj keď nechceme dať strach najavo, nedokážeme sa ho celkom zbaviť ani ho ukryť, aby sme pôsobili tak vyrovnane a sebaisto, ako by sme si priali.

Článok pokračuje pod videom ↓

V takých prípadoch sa odporúča vyskúšať niektoré z mnohých dychových cvičení, napríklad dýchanie do trojuholníka alebo do štvorca. Dychové cvičenia vám pomôžu upokojiť sa a nadobudnúť potrebnú rovnováhu. Aj keď môže pomenovanie „dýchanie do štvorca“ znieť pomerne zvláštne, je vskutku účinné. Ide o tzv. riadené dýchanie a ako už napovedá samotný názov, úlohou jedinca je sústrediť sa na vlastné dýchanie a vedome ho kontrolovať.

unsplash.com

Dychové cvičenia sú užitočné nielen v prípade, ak sa bojíte skúšky, ale aj pri závažných a nepríjemných stavoch, aké môžu vyvolať panické záchvaty.

Ako takéto cvičenie zvládnuť?

Ideálne je, ak ho vykonávate niekde, kde máte pohodlie. Zaujmite polohu, ktorá vám je najpohodlnejšia, napríklad v ľahu alebo v sede. Ak si práve nemôžete ľahnúť ani sa posadiť, oprite sa chrbtom o stenu.

Aj keď máme vždy tendenciu poháňať sled myšlienok istým smerom, pokúste sa nechať myšlienky len tak plynúť. Nezachytávajte ani jednu konkrétnu a nerozvíjajte ju ďalej, len ju jednoducho nechajte plynúť.

Keď už ste zaujali vhodnú pozíciu, pomaly vydýchnite a rátajte pritom od 1 do 4. Nasleduje pomalý nádych, nie však hlboký ale opäť taký, aby ste popri tom narátali od 1 do 4. Potom opäť nasleduje výdych a nádych, vždy s rátaním od 1 do 4.

unsplash.com

Aby bolo dychové cvičenie o niečo jednoduchšie, predstavujte si pri tom steny štvorca. Každým nádychom a výdychom nakreslíte v duchu jednu zo stien, ktoré sú rovnako dlhé, keďže pri každej rátate od 1 do 4 (prípadne od 1 do 3 pri „kreslení“ trojuholníka).

Spočiatku sa vám môže zdať, že takýmto spôsobom nedostávate do pľúc dostatok kyslíka a budete mať tendenciu dýchať zhlboka. Nácvik dychového cvičenia môže trvať spočiatku dlhšie, postupne sa však čas potrebný na upokojenie bude skracovať a vám bude pripadať kontrola vlastného dýchania prirodzenejšia.

Ďalšou možnosťou, ako sa upokojiť je napríklad autogénny tréning, ten však vyžaduje o niečo viac času a nácviku. Skúšali ste už niekedy dychové cvičenia? Dajte nám vedieť v komentároch.

Pozri aj: 8 celosvetovo uznávaných psychológov prezrádza 8 trikov, ktoré vám okamžite pomôžu zatočiť so stresom

psychologie
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov