Porovnávaniu sa s inými sa občas nevyhne nikto s nás.

Porovnávame, kto je lepší ako my a potom si sypeme popol na hlavu. Prečo nemôžeme byť aj my takí šikovní, obľúbení, zruční a milión iných vecí? Potom hľadáme niekoho, kto je v niečom, naopak, horší ako my. To nám slúži ako ospravedlnenie a ako útecha, že na tom predsa len nie sme až tak zle. Každý je však nejaký, každý je jedinečný. Všetci sme v niečom lepší a v niečom zase horší ako miliarda iných ľudí. Keď sa však najbližšie budete s niekým porovnávať, spomeňte si, že…

Článok pokračuje pod videom ↓

Vaše srdce urobí každý jeden deň 104 000 úderov a každý z nich je príliš vzácny na to, aby ste ho strávili porovnávaním sa s niekým. Vaše srdce má jedinečný rytmus a vedie vaše kroky tak, ako má. Nepoháňa vás srdce niekoho iného, je to len to vaše.


Denne urobíme približne 8 000 krokov. Aj keď tie kroky nie sú vždy správne, ak by ste tých 8 000 krokov urobili v koži človeka, s ktorým sa porovnávate, zistili by ste, že jeho dokonalosť je len ilúzia. Každý sa snaží nájsť si na svete miesto a pracuje na sebe svojím vlastným tempom a spôsobom.

unsplash.com

Ak sa porovnávate s niekým iným, oberáte sa o čas a o energiu, pretože sa nesústredíte na seba a na vlastný pokrok, ale analyzujete pokroky a neúspechy iných. Na svete nie sme preto, aby sme sa porovnávali s inými, ale preto, aby sme sami mali šancu niečo dosiahnuť.


Za jednu minútu vznikne 288 000 nových hviezd. Každá hviezda vznikla z istej príčiny a je jedinečná. Nenájdete dve identické hviezdy. Rovnako je to aj s ľuďmi. Nenájdete dvoch na vlas rovnakých ľudí, každý sa narodil z nejakej príčiny, jeho existencia má zmysel. Tak ako osoba, s ktorou sa porovnávate, má svoje ciele a zmysel na tomto svete, rovnako ich máte aj vy.


Pamätajte, že to, čo na inej osobe vidíte a čo jej závidíte, je len zlomok toho, čím tá osoba v skutočnosti je. Je to tá stránka, ktorú vám dovolí vidieť. Keby ste videli odvrátenú stránku, možno by ste zistili, že závisť vôbec nie je na mieste.


Na konci dňa záleží len na vašom príbehu. Ako ste prežili deň, čo ste do neho investovali a ako veľmi ste milovali. Vo vlastnom príbehu predsa nemôžete byť vedľajšou postavou. A ak sa s niekým porovnávate, staviate ho do žiary reflektorov a seba odsúvate na vedľajšiu koľaj.

unsplash.com

Každý má vlastnú tiaž, ktorú má na pleciach, vlastnú kvetinu, o ktorú sa chce starať a vlastnú cestu, po ktorej má prejsť. Nevypestujete však krajšie kvety, ak budete hľadieť do susedovej záhrady, nezmiernite váhu vlastnej tiaže, ak budete susedovi závidieť, že jej má menej, a ani vaša cesta nebude menej kľukatá, ak budete túžiť kráčať v šľapajách niekoho iného.


Ak sa predsa len rozhodnete, že sa s niekým budete porovnávať, premeňte to na svoju výhodu. Ak si uvedomíte, že niekomu závidíte, je to signál, že v danej oblasti potrebujete viac zapracovať. To, že niekto vie napríklad lepšie variť, môže poslúžiť ako motivácia, aby ste sa vareniu venovali viac. Možno sa z vás do roka stane šéfkuchár.


Nikdy nezabúdajte na to, odkiaľ pochádzate. Všetko ostatné okolo vás je len dočasné a môže sa v okamihu zmeniť.

unsplash.com

Dbajte na to, čo si myslíte, pretože ak sa porovnávate s inými a závidíte im, čo majú a čo dokážu, premieňate vlastné myšlienky na negatívne impulzy a obraciate ich proti sebe.


Čo si myslíte vy, je porovnávanie sa s inými motiváciou, alebo je to skôr negatívny jav?

Pozri aj: Toto je 10 spôsobov, ktorými pracujem na tom, aby som bola lepšou osobou

thouhtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov