Svet sa akoby delil na dva tábory.

Na ľudí, ktorí dokážu ísť skoro spať a ráno vstanú bez najmenších problémov aj o piatej a sú plní energie, a na tých, pre ktorých je utrpenie ísť spať pred polnocou a vstať skoro ráno. Najnovšia štúdia však dokazuje, že nočné sovy to vôbec nemajú ľahké. Ľuďom, ktorým sa nechce chodiť skoro spať, hrozia nielen nepríjemnosti pri rannom vstávaní, ale aj zdravotné problémy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nanešťastie, v tomto ohľade si človek nemôže vybrať, takí sme sa jednoducho väčšinou narodili. Každý z nás má biologické hodiny a tzv. cirkadiánny rytmus nastavený iným spôsobom, spadá pod odlišný chronotyp. Pociťujeme únavu a potrebu oddýchnuť si v rozdielnych časoch. To všetko má však značný vplyv na našu telesnú schránku.

Nočné sovy však riskujú viac, ako by sa mohlo zdať. Ľuďom, ktorí radi chodia spať neskôr, hrozia kardiovaskulárne ochorenia, je pravdepodobnejšie, že budú trpieť obezitou a holdovať fajčeniu, hrozí im vyššie riziko vzniku psychiatrických ochorení a údajne im hrozí až o 10 percent vyššie riziko predčasného úmrtia.

unsplash.com

Štúdie, ktorá bola nedávno uverejnená v časopise Chronobiology International, sa zúčastnilo 504 642 jedincov vo veku medzi 37 až 73 rokov. Prvýkrát sa meranie uskutočnilo v roku 2006, potom v roku 2010 a opakovať by sa malo dlhodobo približne každých 6 až 7 rokov.

V prvom štádiu vedci zisťovali, do ktorej skupiny sa ľudia zaraďujú, či majú pocit, že sú viac nočné sovy, ranné vtáčatá, niečo medzi alebo ani nevedia, kam vlastne patria. Zo vzorky, ktorá sa zaradiť dokázala, 27 percent jedincov tvrdilo, že patrí medzi ranné vtáčatá. 35 percent vzorky malo pocit, že patrí tiež medzi ranné vtáčatá, ale nie vždy. 28 percent vzorky sa zaradilo do skupiny k nočným sovám, nedokázalo sa však s touto skupinou stotožniť úplne. S nočnými sovami sa na sto percent stotožnilo len 9 percent vzorky.

Čím viac sa ľudia identifikovali ako nočné sovy, tým vyššie riziko vzniku rôznych ochorení im hrozilo. Okrem už vyššie spomínaných ochorení hrozí nočným sovám až o 30 percent vyššie riziko vzniku cukrovky, o 25 percent vyššie riziko vzniku neurologických ochorení, o 23 percent vyššie riziko vzniku porúch trávenia a o 22 percent vyššie riziko vzniku dýchacích ťažkostí.

unsplash.com

Aj keď podobných štúdií už bolo vykonaných niekoľko, táto je prvá, ktorá sa z dlhodobého hľadiska zameriava konkrétne na ochorenia a úmrtnosť tejto skupiny ľudí. Otázka znie, prečo sú nočné sovy o toľko náchylnejšie na rôzne ochorenia? Vedci si myslia, že odpoveď sa ukrýva v našej genetickej výbave a v tom, ako funguje spoločnosť.

Chronotyp je totiž dedičný, ako aj schopnosť striedania preferencií, čo sa spánkových návykov týka. Ak by sme sa totiž neboli schopní aspoň do istej miery prispôsobiť, nedokázali by sme si zvyknúť napríklad na zmenu času alebo na cestovanie naprieč časovým pásmam.

Nanešťastie, spoločnosť je nastavená tak, že prácu začíname skoro ráno, nočné sovy sú však neraz produktívnejšie a kreatívnejšie práve uprostred noci a skoro ráno mozgové závity nie vždy dokážu spolupracovať podľa predstáv a potrieb.

Ako sa teda vyhnúť zdravotným problémom? Vedci odporúčajú nájsť si zamestnanie s flexibilným pracovným časom. To sa však zrejme ľahšie povie, ako urobí, však?

Pozri aj: Vedci tvrdia, že ak máte tieto 3 zlozvyky, pravdepodobne ste nadpriemerne inteligentní

sciencealert
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov