Poznatky sú v dnešnej dobe neoceniteľné. Čím viac informácií máte v hlave, tým lepšie. Skutočne?

Ak sa vaše poznatky týkajú neurochirurgie, je to v poriadku, potrebujete však vedieť, ktorá celebrita mala naposledy plastickú operáciu? Ak máte poznatky z oblasti tanca, skvelé. Potrebuje však naozaj vedieť, kto bol kde na diskotéke, s kým tancoval, ako veľmi sa opil a čo si pamätá na ďalší deň ráno? A do akej miery to ovplyvňuje váš život?

Článok pokračuje pod videom ↓

Aby sme dokázali efektívne fungovať a byť čo najviac produktívni, autor viacerých bestsellerov, skvelý motivátor a skvelý rečník Tim Ferris odporúča držať „informačnú diétu“. V opačnom prípade vám hrozí informačná obezita. Tá sa však neráta v kilogramoch navyše.

Ferris tvrdí, že prijímame príliš veľa informácií zo svojho okolia, ale aj zo sveta, ktoré nám nijak nemôžu poslúžiť, nepomôžu nám dosiahnuť svoje ciele a ani nás v ničom nezlepšia. My pritom tiež nemôžeme urobiť nič preto, aby sme na nich niečo zmenili. Také informácie môžeme len skladovať v našej mysli, ale nemajú žiadnu hodnotu.

unsplash.com

Je to podobné ako s konzumáciou jedla, ktoré síce zaženie hlad, ale nie je pre telo nijak hodnotné. Prázdnymi kalóriami nekŕmime len telo, ale zaplavujeme si nimi aj myseľ v podobe nadbytočných informácií najmä z televízie a sociálnych sietí. Zamyslite sa nad tým, koľko takých informácií ste nasali len dnes, za jediný deň, a načo vám všetky poslúžia.

Aj s držaním informačnej diéty je to podobné, ako s diétou týkajúcou sa jedla. Spočiatku to môže znieť desivo, no po čase uvidíte, že to predsa len malo zmysel a pozitívny účinok. Mnoho ľudí sa bojí, že ak nebudú o všetkom informovaní, pre svet prestanú existovať, nebudú mať s ľuďmi o čom hovoriť a nebudú sa vedieť správne rozhodovať.

Viete však, že to všetko zvládnete aj bez prebytočných informácií? Napríklad, ak sa budete s niekým rozprávať, nemusíte hovoriť o tom, aký outfit mala na sebe včera celebrita. Skúste sa spýtať človeka, s ktorým hovoríte, čo je nové vo svete.

unsplash.com

Nemusíte na to ísť zhurta. Vyskúšajte si to najprv napríklad na 5 dní. Nepotrebujete hodiny len tak blúdiť po sociálnych sieťach a čítať o každej katastrofe, čo sa udiala. Stanovte si pravidlá. Napríklad, 5 minút budete venovať správam a novinkám počas obeda, večer si doprajete maximálne hodinku pred televízorom a pred spaním si prečítate nejakú knižku.

Aj keď sa zdá, že Google má odpoveď na všetko, urobíte lepšie, ak sa budete pýtať ľudí okolo seba, ktorí sa v danej oblasti vyznajú, než tráviť hodiny vyhľadávaním. Okrem toho, ideálne je naučiť sa prechádzať potrebné zdroje rýchlo a efektívne. Na konci dňa sa spýtajte sami seba, či vám dnes informácie zo sveta celebrít, televíznych novín a Facebooku chýbali.

Ak sa rozhodnete informačnú diétu vyskúšať, dajte nám vedieť, ako sa vám to vydarilo a aký to na vás malo efekt.

Pozri aj: Autor viacerých bestsellerov Tim Ferriss vysvetľuje, prečo by sme sa mali zamerať na svoje strachy a nie na svoje ciele

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov