Ideálna práca je tá, v ktorej pracujete v skvelom kolektíve ľudí na niečom, čo vás naozaj baví a je to dobre zaplatené.

Veľa ľudí však výhodu takéhoto zamestnania nemá a neraz sa zamestnanci sťažujú na to, že to ich šéf jednoducho nevie. Aj keď sa snažia zvýšiť produktivitu zamestnancov, neraz dosiahnu pravý opak. Teraz sa však môžete pričiniť o vytvorenie pozitívnej atmosféry aj vy. Ako na to?

Článok pokračuje pod videom ↓

Vyjednať si u šéfa flexibilný pracovný čas či dokonca prácu z domu je pekné, a ešte krajšie je zvýšenie platu. To sa však nedá dosiahnuť vždy, preto odborníci prichádzajú s novým, nezvyčajným riešením.

Vyrobte si voodoo bábiku.

Áno, čítate dobre. Psychologička Lindie Hyniu Liang z kanadskej univerzity tvrdí, že ak vám šéf povedal niečo, čo vám nepadlo práve najlepšie alebo vám odmietol umožniť pracovať z domu, voodoo bábika vám pomôže vyrovnať sa s negatívnymi emóciami.

Pre The Telegraph sa Liangová vyjadrila: „Nech to znie akokoľvek zvláštne, je to skutočne účinné. Vytvorením voodoo bábiky sa zabezpečí neškodné a symbolické odventilovanie negatívnych emócií. Ak sa zamestnanec vyzúri na voodoo bábike pripomínajúcej šéfa, môže znova nadobudnúť aspoň do istej miery pocit spravodlivosti.“

unsplash.com

Samozrejme, psychologička svoje tvrdenia podložila aj výskumne. Jej výskumu sa zúčastnilo 400 jedincov a u každého z nich zisťovala, či ventilovaním emócií na voodoo bábike nastala zmena v pociťovaných emóciách. V prvej časti výskumu požiadala 195 účastníkov, aby si predstavili situáciu, kedy sa k nim naposledy ich nadriadený zachoval nepekne, napríklad k nim bol drzý, nepríjemný či prehliadol ich pracovnú snahu. Následne im dala voodoo bábiky a na ich mieste si mali predstaviť nadriadeného. Dostali k dispozícii ihly, kliešte, zápalky a priestor pre imaginárnu pomstu.

Jedinci, ktorí mali možnosť ventilovať si frustráciu a hnev na voodoo bábike udávali následne vo vyššej miere pocit opätovného nastolenia spravodlivosti ako tí, ktorí bábiku nedostali. Ďalšej podobnej štúdie sa zúčastnilo 206 jedincov a výsledky boli podobné aj v tomto prípade. Liangová však tvrdí, že podstatou nie je zapichovanie ihiel do bábiky, môžete si napríklad vytlačiť aj fotografiu svojho nadriadeného a hádzať do nej šípky.

unsplash.com

Aj keď si nie sme istí, ako by toto fungovalo na slovenských pracoviskách, psychologička tvrdí, že symbolické ventilovanie frustrácie je pre naše zdravie aj kariéru oveľa zdravšie a prospešnejšie, ako napríklad nakričať na skutočného nadriadeného alebo držať emócie v sebe.

Ak sa takúto metódu rozhodnete vyskúšať, odporúčame tak urobiť radšej doma, ako na pracovisku. A preventívne sa tým nechváľte šéfovi. A asi radšej ani kolegom.

Pozri aj: Zoznámte sa s piatimi najslávnejšími sociopatmi. Čím sa preslávili?

sciencealert
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov