Niekto má na učenie jazykov vrodený talent, inému to ide o niečo ťažšie.

Každý sa však dokáže nový jazyk naučiť, stačí mať len dobrého učiteľa, prípadne nájsť tú správnu metódu. Každému vyhovuje niečo iné, niekto rád pozerám filmy v cudzom jazyku, niekto zas potrebuje byť takpovediac vhodený do vody, teda vycestovať do krajiny, kde sa daným jazykom hovorí. Nech už patríte do ktorejkoľvek skupiny, táto metóda vám môže jednoznačne pomôcť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aj vy ste zrejme mali na strednej škole povinnú výučbu jedného či viacerých cudzích jazykoch. Učili ste sa naspamäť slovnú zásobu, všetky možné časy usporiadané v tabuľke a robili ste cvičenia, v ktorých ste dopĺňali text. Možno to niekomu vyhovuje, no väčšina ľudí pri vyučovaní takýmto spôsobom o chvíľu 95 percent učiva zabudne takmer určite. Napríklad, čo sa angličtiny týka, kedy ste v rámci konverzácie naposledy zámerne využili predprítomný minulý čas s vedomím, že ste ho práve použili a prečo?

Hovorenie viacerými jazykmi však má nesporné výhody. Výskumy tvrdia, že každý nový jazyk, ktorý sa naučíme, pozitívne ovplyvňuje našu osobnosť, schopnosť rozhodovať sa a dokonca aj to, ako vnímame farby. Nie je to však také jednoduché. Mnohí z vás možno nejakému jazyku rozumejú, no plynulé vyjadrovanie sa je už o niečo náročnejšie.  Aby ste plynulosť dosiahli, kľúčová je práve metóda učenia.

unsplash.com

Autorom jednej z najefektívnejších metód učenia je nemecký psychológ Herman Ebbinghaus. Podľa neho je dôležité správne si rozložiť čas učenia a následného opakovania. V roku 1885 prišiel Ebbinghaus s objavom, ktorý zmenil dovtedajšie vnímanie myslenia a pamäti. Vytvoril tzv. krivku učenia a krivku zabúdania. V rámci štúdií si napríklad všimol, že sa dokážeme sústrediť zhruba 20 minút, potom naša pozornosť jednoducho unikne niekam inam. Práve na tomto poznatku zostavil aj systém, ktorý nám pomáha zapamätať si čo najväčšie množstvo materiálu skutočne efektívnym spôsobom.

V roku 2013 boli jeho experimenty s učením a zabúdaním zopakované a ukázalo sa, že sú stále aktuálne a platné. Ako sa teda učiť čo najefektívnejšie? Postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  1. Vytvorte si pomocné kartičky s obsahom toho, čo sa potrebujete naučiť. Nezáleží na tom, či si ich napíšete na papier, alebo si ich vytvoríte v digitálnej podobe.
  2. Prezrite si učivo na kartičkách každý jeden deň.
  3. Ak sa pomýlite, vytvorte si kôpku kartičiek, ktoré si potrebujete zopakovať častejšie. Ak sa vám učivo dostatočne vryje do pamäti a učivo už budete ovládať, presuňte kartičku do kôpky k materiálu, ktorý si už tak často opakovať nepotrebujete. Aby ste mali lepší prehľad, môžete si dokonca každú kartičku aj ohodnotiť číslami od 0 do 5, aby ste videli, do akej miery si učivo pamätáte.
  4. Ideálne je, ak si na učenie vytvoríte plán a budete si ho prispôsobovať podľa potrieb a podľa toho, ako vám učenie pôjde.
unsplash.com

Ďalšou pomôckou je na každú kartičku napísať niečo zvláštne, podľa čoho si ju zapamätáte lepšie. Okrem krivky učenia a zabúdania však Ebbinghaus poukázala ešte na jednu vec. Vedeli ste, že naša pamäť má kapacitu približne 7 jednotiek? To znamená, že ak si chceme niečo zapamätať, napríklad telefónne číslo, ideálne je rozdeliť si ho do menších číselných zhlukov, pretože tie si zapamätáme ľahšie, ako napríklad 10 číslic zvlášť.

Aká metóda učenia sa doteraz najviac pomohla vám? Podeľte sa so skúsenosťami v komentároch.

Pozri aj: Pamäťový palác: Skvelá technika, ktorá vám pomôže získať super-pamäť

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov