Keď sa povie história, mnoho ľudí si predstaví zlaté časy.

Pomyslíme si, že doba bola vtedy nejakým spôsobom lepšia. Mladí muži ženám dvorili, ľudia sa navzájom rešpektovali, randenie malo svoje čaro, morálka bola na vyššej úrovni a ľudia nemali potrebu dávať sexuálne motívy doslova všade. Možno sa ale mýlite, možno sa ľudská podstata až natoľko nezmenila. Možno len o erotike, aká bola v minulosti, máme málo informácií.

Článok pokračuje pod videom ↓

Antikoncepcia

Pôrod nie je prechádzka ružovou záhradou ani dnes, no kedysi to bol doslova hororový zážitok. A postarať sa o dieťa taktiež nie je hračka. Niet sa teda čo čudovať, že aj ženy v minulosti si chceli užiť bezpečný styk bez toho, aby si nad následkami museli lámať hlavu.

Najstaršia zmienka o antikoncepcii pochádza ešte z roku 1800 pred Kristom. Egypťanky používali krokodílí trus zmiešaný s medom a so soľou. Zmes možno nie je účinná proti otehotneniu tak, ako dnešná antikoncepcia, no jednoznačne odohnala partnera na míle ďaleko. Rimania a Gréci preferovali rastlinu s názvom ferula. Okrem spálne sa však využívala aj ako liečivo či potravina.

Znásilnenie zvieratami

Aj keď sa Rimania považovali za civilizovaný národ, niektoré praktiky tomu nenasvedčovali – napríklad, arény plné ľudí bažiacich po krvi otrokov bojujúcich na život a na smrť. Zachádzali však ešte ďalej a zgustli si na tom, ako sú ľudia znásilňovaní zvieratami. Je zaznamenaných niekoľko príbehov, v ktorých ženy súložili so somármi či býkmi. Údajne existoval aj tréner zvierat špecializujúci sa práve na tie zvery, ktoré mali byť neskôr využité na otváracích ceremoniáloch v Koloseu.

Minotaur – Ancient Greek Mythology

Gepostet von Visions Of Greece am Mittwoch, 4. Juli 2012

Pedofília

Pedofília je považovaná na psychiatrické ochorenie, konkrétne za druh parafílie, ktorá vyžaduje dohľad psychiatra. Vedeli ste však, že blízko k tým mladistvým pod zákonom mal aj slávny filozof Sokrates? Údajne rád trávil čas v spoločnosti mladých nahých mužov. Kedysi nebolo považované za neprirodzené, ak bol muž priťahovaný chlapcami. Ku vzťahu medzi starším mužom a mladším chlapcom dochádzalo najmä vo vyššej spoločnosti. Starší si užíval uspokojovanie a mladší mal úžitok z toho, že sa vďaka staršiemu dostal do vyšších kruhov.

Nevestince

Prostitúcia má v spoločnosti svoje miesto už od nepamäti, napriek tomu, že je vnímaná ako zahanbujúca. To však neplatilo v Ríme. Rimania nevestince neschovávali v tmavých uličkách, naraziť ste na nich mohli kdekoľvek. Dodnes sa zachovali nástenné maľby popisujúce, čo dámy v nevestincoch ponúkali.

Antické sexuálne hračky

V roku 2005 bol v Nemecku objavený predmet, o ktorom výskumníci tvrdia, že je starý 26 tisíc rokov a slúžil ako sexuálna hračka. Objavených však bolo mnoho drevených napodobenín penisov, čo naznačuje, že v minulosti sa ľudia triesok nebáli. Neskôr sa začali vyrábať dildá z kože. Mimochodom, v jednom z Aristofanových diel sa píše, že ženy sa pustili do štrajkovania. Chceli, aby skončila vojna, pretože sa im akosi míňali zásoby erotických pomôcok.

2000 years old Bronze dildos and jade butt plugs dating back from China:https://www.thesun.co.uk/news/2762659/ancient-dildos-butt-plugs-discovered-china/

Gepostet von Tango Queer Uruguay am Sonntag, 5. Februar 2017

Herci

Gréci sa preslávili najmä svojimi tragickými divadelnými kúskami, no občas sa treba aj zasmiať a zdvihnúť si náladu komédiou. A čo už je komickejšie, ako premávať sa pred divákmi s obrovským koženým penisom pripnutým k telu. Priekopníkom v tejto oblasti bol vyššie spomínaný Aristofanes.

Putujúca maternica

Podľa Hippokrata bola hystéria choroba prejavujúca sa širokým spektrom nepríjemných príznakov u žien. Za najzávažnejší príznak však bola považovaná neschopnosť ovládať svoje emócie. A ako Hippokrates hystériu vysvetľoval? Tvrdil, že u žien vzniká ako následok toho, že im maternica voľne putuje po tele.

Sparťanské ženy

Kým ženy v Aténach boli vo veľkej miere zo spoločnosti vylučované, tie sparťanské si, naopak, užívali slobodu. Až do svadobnej noci. Vtedy si museli ostrihať vlasy a obliecť si mužský odev a sandále. Potom mala žena čakať v tme, kým príde jej nový manžel.

Penis všade

V antickom svete ste sa s vyobrazením penisu mohli stretnúť naozaj všade. Dokonca sa vyrábali aj sochy s obrovskými pýchami a ak náhodou nejakú z nich zničil opilec na ceste domov, nastala hotová pohroma. Verilo sa totiž, že penis odoženie zlo a udrží diabla preč. Na niektorých vyobrazeniach majú preto penisy dokonca krídla a sú ovešané zvonmi.

Incest

Kráľovské rodiny sa pokúšali udržať čistú pokrvnú líniu, incest preto nebol ničím výnimočným. To však viedlo k častým genetickým mutáciám. Najmä v Egypte boli faraóni vnímaní ako božstvo a neraz skončili v manželskom zväzku brat so sestrou, ako napríklad Osiris a Isis. Hovorí sa, že práve Isis bola prvou ženou, ktorá mala penis v ústach. Isisin brat Set totiž rozrezal jej manžela, svojho brata, na kúsky a ak ho chcela opäť vidieť, musela ho opäť poskladať. Jediný kúsok sa jej však nepodarilo nájsť – penis, ktorý zjedol krokodíl. Musela preto vytvarovať nový z hliny a vdýchnuť mu život.

"In fact, my soul and yours are the same, You appear in me, I in you, We hide in each other."~ RumiImage: Isis and Osiris by Alla Yashina

Gepostet von Jain 108 Mathemagics am Mittwoch, 24. Januar 2018

Ešte stále si myslíte, že v minulosti boli ľudia morálnejší?

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov