Aj keby ste boli ten najlepší človek na svete, nie je možné vyhovieť každému.

Keď nám však na niekom záleží, snažíme sa urobiť všetko preto, aby sme sa danej osobe zapáčili. Ako to však zariadiť? Pozvete dotyčnú osobu na príjemnú večeru, kúpite jej niečo pekné, alebo sa jej snažíte skladať komplimenty? Skúste najbližšie zvoliť túto nezvyčajnú, no o to účinnejšiu metódu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Požiadajte o láskavosť

Ak chceme niečo dosiahnuť, proces by mal byť nasledovný: najprv by sme na danú vec mali myslieť, chcieť ju vykonať, a až následne, po dôkladnom zvážení, urobiť samotný skutok. Neraz je to však ináč, najprv niečo bez rozmyslenia vykonáme a potom hľadáme dôvody a ospravedlnenia, prečo sme tak vlastne urobili. Práve to je základom nenáročnej, no účinnej metódy Benjamina Franklina. Zakladá sa na vytvorení predpokladu, že vás dotyčná osoba má rada.

Prečo dostala metóda pomenovanie práve po tejto osobnosti? Nuž, Franklin ju raz veľmi rafinovane využil vo svojej politike. Mal oponenta, ktorého ale potreboval nenápadne získať na svoju stranu, rozhodol sa teda, že ho požiada, či by mu požičal vzácnu knihu zo svojej knižnice. Oponent súhlasil a Franklin mu knihu o týždeň neskôr vrátil aj s ďakovným listom. Keď sa napokon stretli naživo, Franklin sa ani nemusel namáhať, pretože oponent ho sám oslovil, pustili sa do debaty a stali sa z nich veľmi dobrí priatelia.

“When you are finished changing… you're finished.”

Gepostet von Benjamin Franklin am Dienstag, 10. Juni 2014

Dobré úmysly

Ak niekto vykonal dobrý skutok vo váš prospech, je pravdepodobné, že tak urobí zas. Viete prečo? Franklinova metóda totiž tvrdí, že ľudia predpokladajú, že láskavosti robia len pre tých ľudí, ktorých majú radi. Ak teda vykonali láskavosť pre vás, zrejme preto, lebo vás majú v obľube. Presne tak, ako to bolo v prípade požičanej knihy. Nepožičali by ste predsa knihu svojmu nepriateľovi. Jedine, že by ste mu v nej pripravili nečakané nepríjemné prekvapenie.

Okrem toho je dôležité, aby mala osoba pocit, že sa vo vzťahu angažuje a robí pre vás niečo dôležité. Ak sa snažíte len vy, ale druhá osoba nepohne ani jediným prstom, pravdepodobnosť, že si vás obľúbi, bude omnoho nižšia. Je síce príjemné nechať sa obskakovať, no nielen v romantickom, ale aj v priateľskom vzťahu je dôležitá vzájomnosť a to, aby do neho investovali obe zainteresované strany.

unsplash.com

Neveríte? Vyskúšajte to na vlastnej koži a dajte nám vedieť, ako sa vám to podarilo. Nie je totiž potrebné, aby sme osobe dali svoje posledné drobné, či zašli na koniec sveta. Stačí, ak sa spoľahneme na Benjamina Franklina.

Pozri aj: Chcete pôsobiť atraktívnejšie? Týchto 7 osvedčených trikov vám s tým pomôže

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov