Dokážete si predstaviť, že by ste týždeň nemali s nikým hovoriť?

Ani s kolegami, s rodinou, ba ani sa najlepšou kamarátkou/kamarátom? Zdá sa to takmer nemožné. A prečo by to vôbec niekto skúšal? Veď ako ináč sa dohovoríte s kolegami na tom, čo je potrebné urobiť? A podeliť sa o zážitky, najmä o tie pozitívne, je predsa taký skvelý pocit. Občas si však neuvedomujeme, ako slovami plytváme tam, kde je to zbytočné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Táto žena sa rozhodla vyskúšať, aké je to týždeň mlčať.

Rozprávame viac, než je potrebné

Dovolila si komunikáciu jedine prostredníctvom mailov alebo aplikácie WhatsApp, aj tú sa však snažila znížiť na minimum. Za týždeň tak napísala len 189 slov. V priemere vyslovíme za deň až 20 tisíc slov. Tomu sa teda povie poriadny rozdiel.

Photo by Alex Iby on Unsplash

Ani táto žena menom Ali sa príliš nezaoberala tým, koľko toho nahovorí, až kým raz nešla autobusom domov z práce. Pršalo, rozbil sa jej mobil a práve prišla o prácu, ktorú milovala. Všetko, čo potrebovala, bol pokoj, posteľ a plán, čo so životom. Sadol si však vedľa nej muž, ktorý nepoznal koncept osobného priestoru, kolínsku bolo cítiť na kilometre a celú cestu hlučne hovoril s niekým na druhej strane linky. Zrejme také situácie poznáte aj vy. Vyžaduje si to veľa sebaovládania, aby sme to zvládli bez ujmy.

Ali však nie je jediná, ktorá má pocit, že potrebuje chvíľku ticha. Na svete je takých ľudí čoraz viac. Dalo by sa povedať, že sa blíži revolúcia ticha. Na túto tému dokonca vyšla už aj kniha s názvom The Art of Silence, čo v preklade znamená Umenie ticha, od autorky menom Amber Hatch. Dokonca aj slávna konferencia TED Talk sa zasadzuje za nevyhnutnosť viac ticha, a to napríklad prednáškou The Power of Introverts, teda Sila introvertov.

unsplash.com

Ticho ako liečba

Čoraz viac ľudí na Instagrame využíva hashtag #introvertproblems (problémy introverta) a zdieľajú obrázky s komentármi, ako napríklad: „Prepáč, dnes s tebou nemôžem hovoriť, včera som už hovoril s dvoma ľuďmi.“ Amber hovorí, že každý deň sa zúčastňujeme obrovského množstva konverzácií, reagujeme na požiadavky, vyslovujeme vlastné potreby a názory. To všetko na nás vyvíja nátlak. Riešením a liečbou môže byť práve ticho.

Kúsok ticha, ten občas potrebujeme všetci. Dokáže však vyliečiť to, čo spoločnosť spôsobuje svojím ruchom každý jeden deň? Dokážeme sa zaobísť bez drobných rozhovorov o počasí, aj bez tých dôležitých o budúcnosti či o práci?

1 týždeň bez slov

Ali hovorí, že pondelok bol relatívne jednoduchý. Sústredila sa na prácu a vyhýbala sa small talkom s kolegami o tom, kto mal aký víkend. Údajne to mimoriadne efektívne zvýšilo jej výkonnosť, pretože kým sa prehryzieme cez klebety k povinnostiam, trvá nám to obyčajne až takmer pol hodinu.

Náročnejšie to podľa Ali bolo pri večeri s priateľom. S pocitom viny si však uvedomila, ako málo mu doteraz načúvala, pretože sa sústredila na to, čo mu chce povedať ona. Musí odolať pokušeniu aj v prípade, keď jej vraví, aké je pekné, že ho nemá kto otravovať, že neumyl riad či nevyniesol smeti.

Samozrejme, cieľom mlčania nie je urážať ľudí, Ali sa preto nevyhla pár slovám slušnosti, keď jej napríklad niekto ponúkol čaj. Najťažšie však podľa jej slov bolo nemôcť slovami utešiť priateľku, ktorá si práve prechádzala ťažkými chvíľami. Zdalo sa však, že načúvanie pomohlo oveľa viac. Ak nás niekto počúva, dáva nám pocit hodnoty, pocit, že za to stojíme.

pexels.com

Výsledky zaujímavého experimentu

Okrem toho, že ticho je terapia, môže spôsobiť aj mnoho frustrácie. Mlčiace ústa totiž neznamenajú mlčiacu myseľ. Tá beží doslova o preteky a túži sa podeliť o zážitky, dostať von ten chaos, alebo len tak si spievať. Okrem toho, rozhovory občas využívame na to, aby sme nepremýšľali nad tým, ako vyzeráme, ako pomaly pracujeme a čo všetko sme urobili zle.

A čo sa mlčaním zlepšilo? Zrazu si Ali oveľa viac všímala správanie ľudí. Všímala si zmeny v držaní tela, v komunikácii, v tóne hlasu ľudí okolo. Aj keď má teda mlčanie nesporné výhody, dlhodobo by zrejme prospešné nebolo. Cítili by sme sa osamelo. Slová neformujú len naše vzťahy, ale formujú aj nás a našu identitu.

Základom teda nie je mlčať úplne, ale naučiť sa načúvať a hovoriť vtedy, keď to má zmysel. Je však dôležité dokázať nájsť kúsok ticha v hlučnom svete, v ktorom žijeme. Dokázali by ste aj vy týždeň mlčať?

Pozri aj: Ľudia, ktorí milujú ticho, majú spoločných týchto 6 špeciálnych vlastností

bbc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov