Bernard Shaw kedysi povedal, že ľudia sa delia na dve skupiny.

Jednu skupinu tvoria lenivci a povaľači, ktorí by najradšej zarábali bez toho, aby čo i len pohli prstom. V tej druhej skupine sú ľudia, ktorí sú pripravení pracovať, no práve tí nikdy nezbohatnú. Ak pracujete od nevidím do nevidím ale na výplate sa to stále neodráža, je čas s tým niečo urobiť. Tieto rady vám pomôžu pohnúť sa vpred.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nepodceňujte sa

Barbara Stanny raz napísala knihu, v ktorej popísala spoločné znaky žien, ktoré sa síce snažia, no stále zarábajú málo. Väčšina z nich sa uspokojí aj s nižším platom a vo svojej profesii sa podceňujú. Myslia si, že nemajú dostatok skúseností a na svoju pozíciu nie sú dostatočne kvalifikované. Boja sa prevziať zodpovednosť a všetky úspechy považujú len za náhodu a šťastie. Niekedy nie je na škodu vziať si príklad z ľudí, ktorí sa neboja priznať si úspechy a sú si vedomí svojich schopností.

Nepracujte zadarmo

Prečo by ste mali investovať svoj čas, vedomosti, schopnosti a úsilie do práce, za ktorú vám nie sú ochotní zaplatiť? Každá práca si zaslúži byť riadne zaplatená, až na pár zvláštnych výnimiek. Bezplatná práca má zmysel len vtedy, ak ste si istí, že sa vám vďaka nej podarí získať cenné skúsenosti a poznatky.

unsplash.com

Nebojte sa pýtať si viac

Ľudia sa neraz boja požiadať o zvýšenie platu či o povýšenie. Majú strach, že to dopadne presne naopak a stretnú sa s nesúhlasom a pohŕdaním. Ak však neustále pracujete nad rámec a snažíte sa zlepšovať, no na výplatnej páske sa to nijak neodráža, nebojte sa ozvať. Štatistiky ukazujú, že najlepšie je o tejto veci komunikovať s vedením v piatok, ideálne v prvej polovici dňa. Najhoršie sú pondelky a prestávky na obed. Samozrejme, všetko sa odvíja od osobnosti vášho nadriadeného.

Čas sú peniaze

Peter Cochrane tvrdí, že aj v tomto prípade sa delíme na dve skupiny. Jedna trávi čas snahou našetriť čo najviac peňazí a tá druhá je ochotná obetovať akúkoľvek sumu pre chvíľku času navyše. Aj keď vás to možno prekvapí, produktívnejšia je tá druhá skupina.

Neskoré odchody

Počuli ste už o prezentizme? Ide o negatívny jav, kedy človek pracuje dlhé hodiny navyše, a to aj v prípade, keď je práve chorý. Ľudia to robia z mnohých dôvodov, majú pocit, že musia niečo dohnať, nedokážu si správne rozložiť čas alebo majú pocit, že sa musia pred niekým ukázať v pozitívnom svetle. Takéto správanie vám však nepomôže zarobiť viac. Akurát sa tak pripravíte o zážitky s blízkymi a čas na oddych.

unsplash.com

Nedívate sa okolo seba

Mnoho ľudí pracujúcich vo veľkých firmách vidí len rebríček, po ktorom chcú stúpať nahor. Zabúdajú sa však rozhliadnuť okolo seba. Takéto tunelové videnie však bráni efektívnemu rozvoju osobnosti. Kľúčom k úspechu nie je len zaujímať sa o vyššie pozície, ale aj o pozície, ktoré zdanlivo s postupom nijak nesúvisia. Čím väčší rozhľad budete mať, tým lepšie pre vás.

Dôležitá otázka

Aký máte názor na vašu prácu? Keby ste mali dostatok peňazí, chceli by ste ju stále robiť? Ak ste odpovedali záporne, opýtajte sa sami seba, čo by ste skutočne chceli robiť a ako by ste na tom mohli zarobiť. Ak totiž svoju prácu milujete, bude sa vám žiť oveľa ľahšie a budete produktívnejší. Okrem toho, ani profesionálny rast nebude taký náročný.

Sú peniaze cieľom?

Peniaze sú síce skvelou motiváciou, nemali by však byť tou jedinou. Ak by sa váš nadriadený mal rozhodnúť medzi človekom, ktorý chce len zarobiť a medzi človekom, ktorý je ochotný myslieť aj na spoločnosť a na jej rozvoj, hádajte, koho si vyberie. Peniaze by nemali byť cieľom, ale nástrojom. Úprimný záujem vám pomôže zbohatnúť skôr, ako len číra snaha zarobiť. Okrem toho, budete oveľa šťastnejší.

Nudný život

Ak kráčate neustále po vyšliapanej ceste a neobjavujete nové chodníčky, nečaká vás veľa dobrého. Svet sa predsa neustále mení a možno si poviete, že predsa zarobíte dosť, čo ak však zajtra zatúžite po krásach Paríža alebo sa rozhodnete založiť si rodinu? Nič nie je nemenné, je preto dôležité, aby ste sa menili aj vy. Pokúste sa každý deň urobiť o trochu viac, niečo iné, ako ste robili deň predtým.

unsplash.com

Práca ako riešenie problémov

Niekedy vnímame prácu ako možnosť ukryť sa pred problémami, ktoré sa nám nechce riešiť doma. To je však len krátkodobé riešenie a produktivita klesá, keď máte hlavu plnú problémov. Aj vedecké štúdie dokazujú, že šťastní ľudia zarábajú viac, ako ich smutní kolegovia. Ak vás teda doma niečo ťaží, pokúste sa to vyriešiť. Budete šťastnejší nielen doma, ale aj v práci.

Výzor

Štúdie dokázali, že vysokí a štíhli ľudia zarábajú v priemere viac, ako nízki ľudia s nadváhou. Môžu za to rozvinutejšie sociálne schopnosti, vyššie sebavedomie a vyššia emocionálna inteligencia. Práve tento výskum by mohol poslúžiť ako motivácia. Nebojte sa obuť si vysoké opätky, dbajte o svoj zovňajšok a najmä o svoje zdravie.

Očakávania

Je veľmi dôležité, aby ste nerobili len to, čo sa od vás očakáva, ale aby ste sa pokúsili urobiť niečo navyše. Táto stratégia sa netýka len práce, ale viacerých oblastí života. Len tak totiž môžete skutočne osobnostne rásť. Preberte iniciatívu a ak vás niekto požiada o čokoládovú tortu, dajte na vrch čerešničku.

unsplash.com

Samozrejme, tipy sa nedajú vztiahnuť na každého a na každú jednu situáciu, vyskúšať sa to však oplatí.

Pozri aj: Snažíte sa niečo si našetriť, no nedarí sa vám? Vyskúšajte pravidlo 50/20/30

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov