Cestovanie je jedným z najlepších spôsobov, ako sa vzdelávať.

Podporuje osobnostný rast, poskytne náhľad na život z úplne iného uhla pohľadu a pomôže vám utriediť si priority a zistiť, čo je skutočne dôležité. Získate skúsenosti a vedomosti, aké vám neposkytne vyučovanie v žiadnej škole a triede. Naučíte sa nové jazyky, zažijete rozličné kultúry a okúsite nezávislosť. V nasledujúcich riadkoch vám prinesieme dôvody, ktoré vás presvedčia, že by ste mali cestovať po svete tak často, ako je to len možné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zažijete rozdielne kultúry

Cestovanie nám pomáha spoznávať iné kultúry, ich kuchyňu, zvyky, sociálne očakávania, životný štýl a priority. Vďaka tomu budeme schopní lepšie chápať rozdiely medzi krajinami, ale aj to, čo majú spoločné s tou našou.

Naučíte sa nový jazyk

Ako sa lepšie naučiť jazyk než priamou komunikáciou a interakciou s domácimi? Okrem toho, komunikáciou s príslušníkmi iných kultúr si poriadne rozšírite horizonty. Je síce pekné naučiť sa nejaký základ jazyka z kníh, videí či aplikácií, to pravé sa však naučíte najlepšie v krajine, kde sa daným jazykom hovorí. Predsa len je rozdiel medzi učebnicami a skutočným svetom.

pexels.com

Nezávislosť

Cestovanie vás núti k proaktivite. Otestuje vašu trpezlivosť, vôľu a odvahu. Naučíte sa improvizovať a vyrovnať sa so záťažovými situáciami (napríklad, keď zmeškáte svoj autobus). Okúsiť emocionálnu a intelektuálnu nezávislosť je skúsenosť na nezaplatenie.

Naučíte sa niečo o sebe

Na cestách sa stretnete s prekážkami od výmyslu sveta. Nutnosť vyrovnať sa s nimi vám pomôže veľa sa toho o sebe naučiť. Taktiež, ak si ešte nie ste istí, čo vlastne od života chcete, cestovanie vám s tým môže výrazne pomôcť. Navštíviť miesta, ktoré ste nikdy predtým nevideli a nechať sa unášať zážitkami v nových kultúrach vám pomôže robiť lepšie rozhodnutia týkajúce sa nielen prítomnosti, ale aj budúcnosti.

pexels.com

Objavujte históriu inak, ako z kníh a filmov

O dejinách sveta toho môžete v knihách čítať koľko len chcete, aby ste ich však skutočne pochopili, musíte sa sami pozrieť na miesta, ktorých sa história dotkla. Navštívte tak veľa miest, ako je to len možné. Nie je nič lepšie, ako sa rozprávať s ľuďmi a navštíviť múzeá a miesta priam dýchajúce históriou. Možno tak pochopíte mnoho vecí z politiky, motiváciu ľudí a sociálne zvyklosti.

Často si myslíme, že toho o svete vieme veľa. Neraz však vidíme len obraz, ktorý nám ponúkajú médiá. Ak to dovolíte, cestovanie z vás urobí lepšieho človeka a oveľa jednoduchšie sa budete vedieť prispôsobovať novým, neznámym podmienkam. Ak raz skúsite, aké to je, objavovanie sveta sa stane drogou – neustále budete chcieť viac a viac.

Pozri aj: Toto je 9 vecí, ktoré budete o 10 rokov určite ľutovať

truththeory
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov