Príbeh, ktorý napísal Lewis Carrol, netreba hádam nikomu predstavovať.

Mladé dievča naháňa bieleho králika a skočí za ním do nory, aby sa ocitlo v magickom svete. Znie to síce ako autorov najlepší trip na nejakej droge, príbeh je však plný múdrostí a životných lekcií. Všimnete si ich však až pri pohľade z blízka.

Článok pokračuje pod videom ↓

Riskovanie môže viesť k skvelým dobrodružstvám

Ak neriskujete, nič nezískate. Ak by Alica neriskovala a neskočila do jamy za králikom, nedostala by sa do krajiny zázrakov a nestretla by svojich skvelých priateľov. Nezískala by múdrosť zo skúseností a nezistila by, že keď treba, vie byť zodpovedná a asertívna. Aj keď sa v živote dejú zvláštne veci, napokon z nich môže vzísť niečo dobré. Vydať sa do neznáma je desivé. To vieme všetci. Nevieme, čo je na druhom konci tunela, nikdy to však ani nezistíme, ak sa tam nepozrieme. Komfortné zóny síce sú pohodlné, nič v nich však nerastie.

„Všetci sme tu blázni.“

Alebo: „Si úplný blázon. Ale poviem ti tajomstvo. Všetci najlepší ľudia sú blázni.“ Všetci máme svoje zvláštnosti a podivnosti. Desíme sa však toho, že máme pocit, ako by sme sa mali za chvíľu rozpadnúť a zblázniť, kým všetci ostatní pôsobia, že majú všetko absolútne pod kontrolou. Viete čo? Na svete nie je jediný človek, ktorého by niečo podobné netrápilo. To je však v poriadku. Sú to práve tie podivnosti, ktoré z nás robia jedinečných a skvelých ľudí. Vedomie, že sme blázni, nám poskytuje príležitosť rásť, rozvíjať sa a pomáhať si navzájom na našich cestách divočinou zvanou život.

wikipedia.org

„Nemôžem sa vrátiť do včerajška, pretože vtedy som bola iným človekom.“

Nie ste tou istou osobou, ktorou ste boli pred piatimi minútami, nie to ešte včera, pred mesiacom, či dokonca pred piatimi rokmi. Neustále sa meníme a vyvíjame, rastieme a učíme sa, a to platí pre každého. Učíme sa zo svojich chýb a trápení, každá jedna skúsenosť, ktorú sme zažili, nás zmenila. Je dôležité akceptovať sa a mať sa rád takým, ako ste teraz, nie takým, ako ste boli v minulosti. Tým človekom už viac nie sme.

„Dám si veľmi dobrú radu, zriedka sa ňou však riadim.“

Ako často sa vám stáva, že presne viete, čo máte v danej situácii urobiť, spravíte však niečo iné? Prečo nedôverujeme vlastným radám? Mnoho ľudí sa oveľa častejšie riadi radami, ktoré dostanú od iných, než aby načúvali svojej intuícii. Je to však práve tento „šiesty zmysel“, ktorému by sme mali načúvať najčastejšie. Intuícia sa málokedy mýli, je však takmer isté, že nedopadne dobre, ak budete ignorovať jej varovania.

„Ako veselo sa usmieva, ako elegantne rozťahuje pazúry a víta malé rybky s jemne usmievajúcimi sa čeľusťami!“

Politici, predajcovia a narcistické osobnosti majú niečo spoločné – slizký, manipulatívny šarm, ktorý často zneužívajú na to, aby donútili iných urobiť presne to, čo chcú. Ak natrafíte na niekoho s veľkým zubatým úsmevom a zdanlivo neodolateľným šarmom, dávajte si pozor. Môže to byť krokodíl, ktorý do vás zaborí zuby, akonáhle sa ocitnete v jeho blízkosti.

„Nemyslím…“ „Potom by si nemal ani hovoriť.“ Povedal klobučník

Hovorí sa, že je lepšie mlčať a byť považovaný za blázna, ako prehovoriť a svoje bláznovstvo dokázať. V dnešnej dobe, keď ľudia uverejnia na internete čokoľvek, čo sa im preženie hlavou, a to v ktorejkoľvek dennej dobe, je mlčanie vzácnosťou. Ešte dôležitejšie je mlčanie vo chvíli, keď je človek smutný alebo nahnevaný.

Keď konáme impulzívne, často svoje skutky neskôr ľutujeme. Vyjasnenie totiž prichádza, až keď sa obhliadneme späť. A potom sa cítime ako idioti. Emócie dokážu zastrieť úsudok, najlepšie je preto v takých chvíľach nič nevravieť.

No butter time than the present!

Gepostet von Disney's Alice in Wonderland am Donnerstag, 9. März 2017

„Bolo by to strašne škaredé dieťa, myslím však, že je to skôr pekné prasiatko.“

Všetci sme magické stvorenia. Úprimne, do pekla s nosením masky a predstieraním, že ste niekto, kto nie ste. Je dôležité cítiť sa dobre vo vlastnej koži. Ľudia sú vždy šťastnejší, keď nasledujú svoje srdce a sú autentickí. Tak do toho, radšej buďte prasiatkom.

„Porotcovia si vytvorili vlastný názor dlho predtým, než bola vôbec prečítaná obžaloba.“

Každý z nás si o osobe, či o situácii vytvára vopred isté predpoklady. Často máme predsudky predtým, než vieme detaily, tie však plynú z našich vlastných skúseností. Je ľahké vytvoriť si vlastný príbeh na základe útržkov informácií, človeka však nemôžeme pochopiť, kým nevidíme celkový obraz a nevieme, čím si musel prejsť. Je nesmierne dôležité pýtať sa namiesto predpokladania. Predpoklady bez dôkazov môžu viesť k nezmyselným útokom, ktoré neskôr oľutujeme. Vtedy je však už neskoro vziať to späť.

„Drž jazyk za zubami!“ povedala kráľovná a ofialovela v tvári. „Nebudem!“ povedala Alica.

Aj keď Alici hrozilo zotnutie hlavy, stále si stála za svojím. Koľko z nás mlčí v situáciách, keď sa s nami zaobchádza zle? A to len preto, že nechceme narušiť prímerie, alebo niekoho nahnevať. Nuž, zabudnite na to. Ste silní, odvážni a zaslúžite si rešpekt. Ak s vami niekto zaobchádza zle, nájdite svoj hlas a prehovorte. Bráňte sa, a to nahlas.

A day for the roses!

Gepostet von Disney's Alice in Wonderland am Montag, 2. Januar 2017

„Alica sa zamyslela nad tým, že naozaj len málo vecí je nemožných.“

Spočiatku sa dosiahnutie cieľa či sna môže zdať desivo náročné, je však len veľmi málo vecí, ktoré by sa nedali tvrdou prácou a odhodlaním dosiahnuť. Samozrejme, budete čeliť prekážkam, ktoré budú vyžadovať ohromné úsilie, budete však prekvapení, čo dokážete s dávkou odhodlania.

Nezabúdajte, ste úžasná a silná bytosť.

Pozri aj: Harry Potter je viac, než len príbeh o mladom čarodejníkovi. O živote vás naučí týchto 6 veľkých právd

aconsciousrethink
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov