pixabay.com

Vedci a vedecké štúdie majú odpovede aj na to, či ste inteligentní alebo nie, a to bez toho, aby ste vypĺňali zložité testy. Prečítajte si tieto znaky, ktorými sa podľa vedcov vyznačujú ľudia s vyšším IQ.

Iba hlúpi ľudia o sebe tvrdia, že sú inteligentní. Práve tí rozvážnejší si uvedomujú, koľko toho ešte nevedia, a tak nemajú potrebu rozprávať o sebe ako o chytrých a múdrych. A to je už jeden zo signálov, ktoré naznačujú, že vaše IQ je na vyššej úrovni ako je národný priemer. Ale signálov toho, že vaša inteligencia je na vyššej úrovni, je oveľa viac. Zhromaždili sme týchto 15 znakov, ktorými sa zvyknú podľa celosvetových štúdií vyznačovať inteligentní ľudia. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Starší súrodenec

Ak ste prvorodení, pravdepodobne ste chytrejší ako vaši súrodenci. Starší súrodenci majú podľa štatistík priemerne o tri body v IQ testoch viac ako ich mladší príbuzní. Ak vás tento zvláštny znak inteligencie zaujal, prečítajte si článok, ktorý sa tomuto fenoménu venoval.

Nočná sova poráža ranné vtáča

Ľudia, ktorí bývajú hore do neskorých nočných hodín, sú zvyčajne inteligentnejší ako tí, ktorí vstávajú skoro.

V detstve hrali na hudobnom nástroji

pixabay
pixabay

Viaceré výskumy a štúdie dospeli k záverom, že hranie na hudobný nástroj rozvíja inteligenciu. Štúdia z roku 2011 zistila, že u 4 až 6-ročných detí iba jeden mesiac výučby hry na hudobný nástroj významne navýšil skóre v teste verbálnej inteligencie. Ďalšie výskumy tiež zistili, že niekoľkoročné hranie na nástroj má veľký vplyv na inteligenciu, a tiež na zlepšenie kognitívnych schopností.

Užívanie rekreačných drog

Britská štúdia ukázala, že Briti narodení v roku 1958, ktorí v dospelosti užívali nelegálne drogy, mali v detstve vyššie IQ. Podľa ich názoru je to preto, že inteligentné deti boli skôr oboznámené s látkami, ktoré sú potenciálne škodlivé pre ich organizmus. To ale určite neznamená, že užívanie drog vám zvýši inteligenciu, práve naopak.

Ľaváci

Okrem toho, že ľaváci majú podľa niektorých štúdií väčšiu tendenciu páchať kriminálne činy, zistilo sa aj niečo iné. Ľaváci sú tiež vo všeobcenosti viac inteligentní. Podľa názorov vedcov to má súvis s pravorukým svetom, v ktorom ľaváci musia žiť. To u nich rozvíja dodatočné schopnosti a rozvíja to v ich motorické, ale aj inteligenčné schopnosti.

Vysoká výška, vysoké IQ

Pri porovnávaní telesnej výšky a výšky skóre v IQ sa ukázalo, že medzi týmito dvomi ukazovateľmi je priama úmernosť. Tento vzťah bol pozorovaný aj u detí. Navyše sa ukázalo, že vyšší ľudia majú zvyčajne aj vyšší plat.

Obezita ako symbol hlúposti

pixabay
pixabay

Štúdie zaoberajúce sa súvislosťou medzi obezitou a inteligenciou hovoria jasne. Ak ste inteligentní, s veľkou pravdepodobnosťou ste štíhli. Rozsiahla štúdia spred desiatich rokov testovala vyše 2000 dobrovoľníkov po dobu piatich rokov. Výsledky zistili, že čím väčší obvod pása majú účastníci výskumu, tým horšie výsledky mali v inteligenčných testoch.

Aj nové štúdie tentoraz detí ukazujú, že čím väčší BMI index (pomer výšky, váhy a veku) deti majú, tým dosahujú horšie výsledky v testoch inteligencie.

Čas pre seba

Máme tendenciu byť šťastnejší, keď sme s našimi priateľmi. No vedci z univerzít v Singapure a z Anglicka zistili, že vysoko inteligentní jedinci majú tendenciu byť radšej sami ako v spoločnosti iných ľudí.

Pravidelné pitie

Výskumy evolučného psychológa Satoshi Kanazawa a jeho tímu na vzorke zloženej z Britov a Američanov zistili, že tí účastníci, ktorí mali v detstve vyššie IQ, v dospelosti holdovali viac pitiu alkoholu. Avšak v dospelosti ich IQ v dôsledku pitia alkoholu pokleslo.

Naučiť sa čítať v detstve

Výskumy na jednovaječných dvojčatách ukázali, že to dieťa, ktoré sa naučilo čítať skôr, dosahovalo potom lepšie výsledky v testoch kognitívnych schopností. Autori štúdie tvrdia, že ak deti odmala čítajú, narastajú im ich verbálne, no aj neverbálne schopnosti. To ale platí aj naopak, a teda deti ktoré nečítajú, nebudú také chytré ako čítajúci rovesníci.

Mačka ako symbol inteligencie

pixabay
pixabay

Tento bod berte trochu s nadhľadom. Tentokrát bolo testovaných 600 vysokoškolákov, ktorí vlastnili nejakého domáceho miláčika. Po porovnaní ich inteligenčných testov a domáceho miláčika boli výsledky jasné. Ten, kto má mačku, je podľa tohto výskumu viac inteligentný ako majiteľ psa či iného zvieraťa.

Veľa starostí

Ten, kto je inteligentný, má veľa obáv. To je výsledok štúdie, ktorá sa zaoberala stavmi úzkosti a ich súvisom s inteligenciou. Chytrí ľudia uvažujú o dôsledkoch konania a uvedomujú si riziká, ktoré môžu z ich rozhodnutí vyplývať.

Vtipnejší vyhráva

Čím väčšia inteligencia, tým väčšia zábava. Aspoň to je názor americkej štúdie realizovanej na 400 študentoch psychológie. Tí mali vymýšľať zábavné nadpisy pre rôzne karikatúry. Tie potom boli odborne posúdené a rozdelené podľa toho ako boli vtipné. Ako sme už uviedli na začiatku, inteligentní ľudia boli vtipnejší.

Sex až neskôr

pixabay
pixabay

Podľa americkej štúdie zahrňujúcej až 12-tisíc stredoškolákov sa ukazuje, že študenti s nižším IQ majú sex skôr ako ich chytrejší rovesníci. A nejde iba o sex, ale aj o iné citové prejavy ako je bozkávanie či iba držanie sa za ruky.

Chaos všade naokolo

Podľa štúdie Minnesotskej univerzity sú ľudia, ktorí pracujú v neusporiadanej miestnosti viac vynaliezaví a kreatívni. Podľa nich chaos naokolo ich núti vnímať veci komplexne a podnecuje tak ich zmysel pre kreativitu a orientáciu.

V koľkých bodoch ste sa našli?

interez.sk (Matej Mensatoris), iflscience.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov