Vzťahy nami vedia pekne zamávať, či už ide o pozitívne alebo negatívne emócie. Keď to začína vo vzťahu škrípať, často je to len nepríjemný pocit v nás, ktorý nám naznačuje, že niečo nie je v poriadku.

Odhaliť príčinu naštrbeného vzťahu je niekedy ozaj ťažké, zvyčajne nepripisujeme dôvodom dostatočnú váhu. Prinášame vám desať najčastejších signálov toho, že váš vzťah nie je na dobrej ceste. Kompromis a komunikácia sú väčšinou kľúčom k vyriešeniu partnerských problémov, no bohužiaľ, nie vždy sa dá vzťah týmto spôsobom zachrániť. Niekedy je jednoducho zo vzťahu najlepšie odísť skôr, ako napáchame väčšie škody, ktoré zanechajú stopy na oboch partneroch.  

Článok pokračuje pod videom ↓
vztah 5
pixabay.com

Nevera

Väčšina z nás má v otázke nevery jasno a pokračovanie vzťahu s neverným partnerom si ďalej nevie predstaviť. Boli by ste prekvapené, koľko párov sa však nezhoduje ani v názore, čo neveru vlastne definuje. Zatiaľ čo žena zastáva názor, že udržiavanie vzťahu alebo vášnivé bozky s inou sú už neverou, partner môže mať iný názor. Mylná predstava, že jedine sex s inou osobou je klasifikovaný ako nevera, môže byť prvou známkou toho, že by ste mali zbystriť pozornosť. Ak sa vaše názory na neveru takto diametrálne rozchádzajú, môže to byť predzvesť väčších kolízií v budúcnosti vášho vzťahu.

Array
vztah 3
pixabay.com

Spôsob komunikácie

Ak si rada vymieňate množstvo zaľúbených, šteklivých, či poetických textových správ, no váš partner nie je práve typ zamilovaného spisovateľa, nezúfajte. Omnoho dôležitejšia je komunikácia z očí do očí. Problém ale nastáva, ak ani tu neviete nájsť spoločnú reč. Ste skôr zástankyňou miernej a pokojnej argumentácie, zatiaľ čo váš priateľ je hrubý a zvyšuje hlas? Ak skutočne nemôžete nájsť kompromis a kompatibilný štýl vzájomnej komunikácie, je na mieste zvážiť, či má význam v takomto vzťahu zotrvať.

Peniaze

Samozrejme, že peniaze sú nevyhnutným prvkom v rámci fungovania každého páru a obaja partneri do vzťahu vstupujú s odlišnými finančnými návykmi. Neustále míňanie na nepotrebné veci alebo premrhanie celej výplaty počas jedného týždňa sú už situácie, ktoré môžu byť rozhodujúce v otázke udržania vzťahu. Radikálne odlišné názory na riadenie rozpočtu a neustále hádky vo veciach financií sú vyčerpávajúce a oslabujú vzťah.

vztah 4
pixabay.com

Životný štýl

Pre jedného je ideálnym odpočinkom trávenie času na gauči pri televízii, ten druhý radšej zájde do kina alebo sa stretne s priateľmi. Je normálne, ak máte v obľube rozdielne veci. Majte však na pamäti, že absolútna absencia spoločných aktivít alebo vzájomné obmedzovanie toho druhého je problém, ktorý má tendenciu v budúcnosti narastať. Ak váš partner nie je ochotný pristúpiť na kompromis, aby ste si užili voľný čas spoločne a životný štýl je u oboch úplne odlišný, nemôžeme ďalej hovoriť o zdravom a fungujúcom vzťahu.

Rodinné vzťahy

Rodinné vzťahy sú často zložitým elementom v mnohých vzťahoch. Aj keď partnerova rodina nie je úplne podľa vašich predstáv, neznamená to, že váš vzťah nemôže fungovať normálne. Dôležitá je vzájomná úcta, ktorú by ste mali k partnerovej rodine prechovávať a v neposlednom rade sú rodinné vzťahy aj o schopnosti robiť kompromisy. Obed u svokrovcov raz do týždňa nie je žiadna katastrofa, navyše, určite tým potešíte partnera, ktorý z vašej strany pocíti podporu. Ak sa však neviete dohodnúť ani na takejto maličkosti, dochádza k absolútnemu odmietaniu a nerešpektovaniu rodiny toho druhého, je pravdepodobné, že hádky, ktoré v tejto veci neustále vediete smerujú k zániku vzťahu.

Nerovnováha

V zdravom vzťahu by ste nemali len brať ale i dávať. Akonáhle sa cítite ako jediná osoba, ktorá do vzťahu vkladá svoje úsilie a snaží sa ho posúvať vpred bez odozvy partnera, mali by ste sa o tom vážne porozprávať. Aj keď je mierna nerovnováha v dlhodobých vzťahoch bežná, je dôležité sa o tejto téme rozprávať a snažiť sa o dosiahnutie kompromisu. Vzťah, ktorý je postavený na snahe len jedného z partnerov je vyčerpávajúci. Nedovoľte, aby váš partner bral vzťah a váš prínos doňho ako samozrejmosť.

vztah 2
pixabay.com

Intímny život

Bez ohľadu na dĺžku vzťahu je dôležité, aby ste zdieľali svoje názory v otázkach sexu. V tejto oblasti nemôžete pociťovať diskomfort a spoločné chvíle majú byť potešením pre oboch. Táto najintímnejšia súčasť vzťahu je zároveň skúškou kompatibility a pocit, že ste na jednej vlne je známkou zdravého vzťahu. Aj tu platí, že komunikácia je kľúčom k riešeniu – nebojte sa s partnerom rozprávať o tejto téme, nech sa vám zdá akákoľvek chúlostivá.

Porovnávanie

Dojmy a skúsenosti z predchádzajúcich vzťahov nás posúvajú vpred, no nemali by byť obsahom jedovatých výčitiek smerujúcich na partnera. Neustále porovnávanie s vaším ex vie veľmi zraniť a neprináša žiadne riešenie. Možno, že váš aktuálny partner nečíta toľko kníh, ako bývalý, to však nie je dôvod na štipľavú kritiku. Neporovnávajte! Tento prístup znižuje sebavedomie partnera a v konečnom dôsledku nesmeruje k náprave ale k potopeniu vzťahu.

Problémy z minulosti

Nespokojnosť je najväčším zabijakom každého vzťahu. Ak máte s partnerom nejaké nevyriešené prípady viazané na minulosť, ktoré ostali nevydiskutované, čo najrýchlejšie to napravte. Takéto „spiace“ problémy sú kameňom úrazu, na ktorý sa zvyknú nabaliť ďalšie a ďalšie maličkosti. V konečnom dôsledku si tak vytvoríte časovanú bombu. Tiež v prípade, že istý problém z minulosti rozoberáte neustále dookola a nedarí sa vám ho vyriešiť, možno je to signál, že nie ste schopní vzájomného konsenzu, ktorý je v zdravom vzťahu nevyhnutný.

vztah 6
pixabay.com

Budúcnosť

Je samozrejmé, že v začiatkoch vzťahu je otázka spoločnej budúcnosti príliš veľkým sústom. Problém nastáva ak ste s partnerom vo vzťahu už dlhšiu dobu a nedokážete si s ním predstaviť spoločnú budúcnosť, zatiaľ čo on má jasnú predstavu o vašej svadbe, potomkoch a bývaní. Ak je pre jedného vzťah chvíľkovým úletom a druhý už počuje kostolné zvony, veziete sa v nesprávnom vlaku.

Pozri aj: 12 NÁDHERNÝCH CITÁTOV ANTOINE DE SAINT- EXUPÉRYHO, KTORÉ VÁS ZAHREJÚ

 babskeveci.sk (Jana L), milionkobiet.pl
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov