Letná regenerácia vlasov nekončí len výživou či hydratáciou. Dôležitým krokom k zdravým vlasom je aj správny výber šampónu.
V piatej časti série Zo sveta kaderníčky vám Iryna Snihur, odborníčka s viac než 20-ročnou praxou v kozmetickom priemysle, vysvetlí, ktoré zložky v šampónoch si zaslúžia vašu pozornosť, a ktoré radšej vynechať.

Šampón nie je len vôňa a pena. Zloženie rozhoduje
Podľa Iryny Snihur by sa klientky pri výbere šampónu nemali riadiť iba obalom či reklamou, ale predovšetkým zložením. „Vyhýbajte sa šampónom so sulfátmi, pretože môžu vysušovať vlasy a pokožku hlavy,“ upozorňuje. Okrem sulfátov treba byť opatrní aj pri silikónoch a alkoholoch. „Hoci silikóny vytvárajú lesk a hladkosť, môžu sa na vlasoch hromadiť a vytvárať ťažký efekt,“ vysvetľuje kaderníčka.
Pri alkohole záleží na jeho konkrétnom type: „Šampóny s vysokým obsahom alkoholu môžu vysušovať, ale niektoré druhy alkoholu môžu byť aj prospešné – je dôležité vedieť, ktoré.“ Ďalšou diskutovanou zložkou sú parabény. „Sú to konzervačné látky, ktoré môžu spôsobiť alergické reakcie. Ak je to pre vás dôležité, vyberajte si produkty bez parabénov,“ odporúča Iryna.

Naopak, čo by v dobrom šampóne nemalo chýbať? „Hľadajte šampóny s prírodnými extraktmi a olejmi – ako je aloe vera, kokosový olej alebo arganový olej. Hydratujú a vyživujú vlasy,“ dodáva odborníčka.
Nezabúdajte ani na pH. „Každý dobrý šampón by mal mať neutrálne pH – približne 5,5 až 6. Takéto pH chráni ochrannú vrstvu vlasov a pokožky hlavy,“ vysvetľuje. A samozrejme, dôležité je prispôsobiť šampón typu vašich vlasov: „Pre dosiahnutie najlepších výsledkov si vyberte šampóny špeciálne určené pre váš typ vlasov – či už sú suché, mastné, farbené alebo inak zaťažené.“
Nie všetky „zakázané“ zložky sú automaticky škodlivé
Košické vianočné trhy nám vyrazili dych. Oškvarky z kapra za 15 eur ľudia ospevujú, cibuľa za 1,5 eura prekvapila
Cheeseburger za 0 €: Boli sme na otvorení horúcej novinky. Sľúbili 1 000 jedál zadarmo, poriadne nás sklamali
Expert na hypotéky: Ľudia preplácajú úvery aj o stovky eur mesačne, ktoré vedia ušetriť. Pozor na kreditky či hazard
Mesiac som žila zo 4,57 eura na deň: Potraviny ma stáli len 128 eur, podarilo sa mi to vďaka tomuto triku a bez obmedzovania
Klobása či placky stoja aj 12 eur, novinkou je výhodné menu. Boli sme na trhoch v Bratislave, takéto sú tohtoročné ceny
42 rokov hnila doma vo svojej posteli: Hedviga zomrela a zápach rozkladajúceho tela susedov nerušil. Nikto si to nevšimol
Navštívili sme nádhernú slovenskú dedinu, jedinú svojho druhu. Redaktorka vyskúšala novú linku Košice – Bratislava
Porsche sa na ojazdených pneumatikách rútilo až 150 km/h. Po náraze začalo horieť, Paul Walker vtedy ešte žil
Matúš prešiel vyše 25-tisíc kilometrov: Na výkaly v prírode treba lopatku, servítky zobrať so sebou. Slováci tomu nerozumejú









Nahlásiť chybu v článku