Foto: Profimedia/Flickr

Singapurské letisko Changi je opäť najlepšie na svete.

Singapurské letisko Changi znovu získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards, informuje TASR podľa webu Skytrax. Druhé miesto si vyslúžilo katarské letisko Dauhá Hamad pred tokijským letiskom Haneda, juhokórejským Incheon a parížskym letiskom Charlesa de Gaulla.

Prvú desiatku Skytraxu v roku 2023 dopĺňajú Istanbul, Mníchov, Zürich, druhé tokijské letisko Narita a Madrid-Barajas. Ocenenie World Airport Awards udeľuje dopravný portál Skytrax podľa celosvetového prieskumu spokojnosti cestujúcich. Changi obsadilo v minulosti najvyššiu pozíciu osemkrát za sebou, v rokoch 2021 a 2022 ho predbehlo Dauhá Hamad.

O cestujúcich je dobre postarané

„Singapurské letisko Changi vždy patrilo medzi obľúbené miesta cestovateľov a samozrejme pokleslo o pár miest (v hodnotení), keď sa kvôli Covidu-19 drasticky znížila (letecká) prevádzka,“ povedal pre CNN Peter Miller zo Skytraxu. Letisko ponúka mnoho zariadení a služieb pre rôzne typy cestujúcich, o „rodiny, obchodných cestujúcich a turistov je tu dobre postarané,“ dodal Miller.

Foto: Changi Airport Group, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Okrem tradičného vybavenia letísk to je tiež 40 metrov vysoký okrúhly interiérový vodopád, tropická motýlia záhrada, 24-hodinové kino IMAX, bazén na streche a 12-metrový tobogán, umelecká inštalácia Kinetický dážď a ďalšie miesta, kde sa dá skrátiť čakanie na lietadlo.

Skytrax World Airport Awards sa udeľujú od roku 1999 a bývajú označované aj ako Oscary leteckého priemyslu, pretože sa podľa hodnotenia cestujúcich oceňuje viacero kategórií letiskového priemyslu, ako ubytovanie, preprava batožiny, úroveň stravovania alebo čistota.

Foto: Flickr

Tento rok boli prvýkrát ocenené aj umelecké inštalácie na letiskách, ktoré hodnotila samostatná porota a nie zákaznícky prieskum. Najlepšiu verejnú umeleckú zbierku má americký Houston Airport System.

Uložiť článok

Najnovšie články