Foto: SITA

Zdravie severokórejského vodcu je dlhodobo predmetom špekulácií.

Vodca Severnej Kórey, Kim Čong-un, sa pred niekoľkými dňami objavil na verejnosti na podujatí Kórejskej ľudovej armády. Pri pohľade na neho, zaujala hlavne náplasť, ktorú mal nalepenú na hlave. 

Nikto nevie, čo to je

Náplasť bola podľa agentúry Bloomberg viditeľná aj na záberoch štátnej televízie. Pri porovnaní so zábermi na ktorých náplasť nemá, je vidieť na mieste tmavozelená škvrna.

37-ročný Kim Čong-un si pritom zdravie stráži a štátna propaganda o prípadnom zhoršení či dokonca o operáciách, neinformuje.

Nezdravý životný štýl

Kim Čong-un je pritom silný fajčiar a bojuje s obezitou. V roku 2014 podstúpil operáciu členka a na verejnosti sa objavil s vychádzkovou palicou. Jeho dlhšia neprítomnosť na jar minulého roka vyvoláva špekulácie či nepodstúpil operáciu srdca, dokonca sa hovorilo aj o tom, že mohol zomrieť. Vierohodnejšie však bolo, že sa izoloval z obáv pred koronavírusom a možnej nákazy, aj keď režim vyhlasuje, že doteraz nezaznamenali ani jeden prípad.

Jeho otec, Kim Čong-il, zomrel v roku 2011 pravdepodobne na infarkt. Keďže asi 37-ročný súčasný vodca má v rodine túto predispozíciu a vedie nezdravý životný štýl, mnohé médiá špekulovali o tom, či nemá vážne zdravotné problémy.

Foto: SITA

Kimovo zdravie sa rozoberá pomerne často. Juhokórejská spravodajská služba uvádzala minulý rok, že podľa ich výpočtov mal Kim v minulosti aj 140 kilogramov. Na záberoch z júna tohto roka však bolo vidieť, že Kim výrazne schudol. To môže znamenať, že bojuje s nejakou chorobou, alebo podstupuje liečbu.

Problémy Severnej Kórey

Severná Kórea momentálne bojuje s hladom, ľuďom dokonca odporúčajú jesť psy. Správy z polovice júna hovorili, že kilogram banánov tam stojí napríklad až 40 eur, Pred dvomi dňami agentúra SITA informovala, že Severná Kórea uvoľnila aj núdzové zásoby ryže určené pre armádu.

Uložiť článok

Najnovšie články