Foto: TASR

Povedal to štátny tajomník Martin Klus v relácii Na Telo plus Michala Kovačiča.

Podmienky karantény sa budú meniť. Ešte však nie je isté, od kedy prídu do platnosti. Nezaočkovaní ľudia budú musieť po návrate zo zahraničia podstúpiť karanténu, nemala by byť štátna. Trvať bude 5 alebo 7 dní, detaily sa dolaďujú. Povinný bude aj PCR test. 

Informoval o tom štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus v relácii na TV Markíza Na Telo plus.

Ďalej vo svojom statuse na sociálnej sieti zverejnil niekoľko bodov ako predísť ďalšej vlne koronavírusu, vzhľadom na šírenie variantu delta. Medzi nimi je aj karanténa pre nezaočkovaných.

„Zaočkovaní ľudia sa podľa návrhu ÚKŠ SR vyhnú domácej karanténe aj testovaniu. Inými slovami – z tzv. teritoriálneho princípu, ktorý rozdeľoval krajiny na zelené, červené a čierne, prechádzame do tzv. individuálneho (teda uniformného) systému. Ten nebude rozlišovať, odkiaľ človek prichádza, ale či je človek prichádzajúci na Slovensko zaočkovaný (oboma dávkami) alebo nie je zaočkovaný. Očkovaní už nebudú musieť ísť do karantény. Každý, kto bude prichádzať ako zaočkovaný naspäť na Slovensko, bude automaticky uvoľnený z karantény aj z testovania, pretože sa vie preukázať európskym alebo národným covid certifikátom,“ uvádza na Facebooku.

Tiež sa vyjadril, že takto chcú motivovať tých, ktorí s očkovaním váhajú. Je dokázané, že zaočkovaní sú menšími prenášačmi koronavírusu a aj priebeh ochorenia by bol pre nich menej nebezpečný ako pri nezaočkovaných ľuďoch.

Ako nezopakovať tragickú druhú vlnu?

„Naším cieľom je čím skôr nájsť systémové riešenie, ktoré odbúra neistotu ľudí, ktorí si chcú naplánovať dovolenky. Otvorene sme sa preto rozprávali o tom, že bez permanentných tzv. zdravotných kontrol na hraniciach, nebude možné skontrolovať, z akých krajín ľudia na Slovensko reálne prichádzajú. Prísnejší kontrolný režim na hraniciach je preto jedna z vážnych alternatív. Inšpiráciou môže byť aj susedné Rakúsko, kde polícii dodnes aktívne vypomáhajú s kontrolou aj vojaci,“ napísal tiež Klus.

Zavádza sa nový alert systém

Režim protiepidemických opatrení na hraniciach sa bude riadiť novým alert systémom. Rozlišuje tri stupne, od ktorých sa bude odvíjať intenzita kontrol prichádzajúcich osôb. Návrh na určenie príslušného stupňa bude predkladať na rokovanie vlády každý týždeň minister zdravotníctva. Materiál ministerstva vnútra v stredu schválila vláda. Od pondelka 5. júla bude Slovensko v II. fáze, ktorá zavádza intenzívne kontroly na hraniciach v určených časoch.

V I. stupni, teda zelenej fáze, bude polícia hranice monitorovať, kontroly majú byť náhodné. Policajti ich budú vykonávať v rámci bežného výkonu služby.

V II. stupni, teda oranžovej fáze, má prejsť kontrolou väčšina osôb vstupujúcich na územie SR. Čas kontroly bude striktne určený v závislosti od kategórie hraničného priechodu. Niektoré malé, menej dôležité miesta na prekračovanie vnútorných hraníc sa uzavrú.

Pri III. stupni, teda v čiernej farbe, na hraniciach skontrolujú každú osobu. Kontroly sa budú realizovať 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Menšie, menej dôležité priechody sa uzavrú alebo vláda nariadi dočasné obnovenie kontroly vnútorných hraníc a určí, ktoré priechody možno využiť.

A čo s pendlermi?

Klus sa dotkol aj problematiky pendlerov, teda pravidelných cestujúcich, ktorí žijú v prihraničných oblastiach. Uviedol, že pri tejto skupine ľudí si vie predstaviť jej pravidelné bezplatné testovanie tak, ako tomu bolo v predchádzajúcom období. „S tým súvisí aj diskusia o dostupnejšom RT-PCR testovaní pre občanov, keďže antigénovému testovaniu do istej miery zrejme ‚odzvonilo‘,“ uzavrel štátny tajomník.

Ďalšie detaily v tejto chvíli nie je možné zverejniť, pretože definitívne slovo bude mať až vláda na svojom rokovaní v stredu. Následne by nové pravidlá mohli začať platiť od piatka, 1. júla 2021, resp. od pondelka 5. júla.

 

Uložiť článok

Najnovšie články