Foto: pixabay

Slovensku patrí 27. priečka s celkovou známkou C.

Najlepšia krajina pre založenie rodiny je Island. Vyplýva to zo štúdie cestovateľskej webstránky Asher & Lyric, ktorá zozbierala štatistiky z „30 dôveryhodných medzinárodných zdrojov“ a na základe nich vytvorila „index pre založenie rodiny“.

Hodnotili 6 základných kritérií

Foto: pixabay

Do rebríčka pritom zaradili 35 členských štátov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), pretože len z týchto krajín podľa vlastných slov dokázali získať spoľahlivé dáta o situácii v oblastiach, ktoré boli pre nich v štúdii užitočné.

Situáciu v krajinách hodnotili na základe 30 faktorov rozdelených do šiestich kategórií – bezpečnosť, šťastie, náklady, zdravie, vzdelávanie a čas, v ktorej sledovali počet odpracovaných hodín ročne, trvanie platenej materskej a rodičovskej dovolenky, platenú práceneschopnosť a dovolenku. Upozorňujú pritom, že vychádzali z priemerov a v každej krajine sa teda dajú nájsť mestá či regióny, kde je situácia lepšia alebo, naopak, horšia.

Škandinávske krajiny vedú

Foto: pixabay

Prvú desiatku za Islandom dopĺňajú Nórsko, Švédsko, Fínsko, Luxembursko, Dánsko, Nemecko, Rakúsko, Belgicko a Česká republika. Slovensku patrí 27. priečka s celkovou známkou C. Rebríček uzatvára päťka Bulharsko, Turecko, Čile, Spojené štáty americké a Mexiko, pričom posledné dve menované si vyslúžili známku F.

Niet divu, že rebríčku vládnu práve škandinávske krajiny. Dlhodobo sú z hľadiska rodinného zázemia považované za najlepšie krajiny, resp. tie najvhodnejšie pre rodiny s deťmi. Island tentokrát dosiahol najvyššie hodnotenia v 10 kategóriách. Presné tabuľky a kritériá nájdete na stránke asherfergusson.com.

Prečo Island?

Foto: pixabay

„Island sa umiestnil v prvej desiatke všetkých kategórií a je jednotkou z pohľadu bezpečnosti,“ vysvetlili autori štúdie, podľa ktorých je ostrovný štát aj svetovým lídrom v oblasti ľudských práv.

Island je jednou z najbezpečnejších krajín sveta a rovnako je treťou najšťastnejšou krajinou na zozname. U šťastných a spokojných ľudí je menšia pravdepodobnosť, že budú páchať trestné činy. Oveľa viac pravdepodobné je, že budú žiť pokojne, čo má vplyv nie len na jednotlivca ale aj na celú spoločnosť.

Na druhom mieste skončilo Nórsko, kde sa krajina zamerala najmä na bežné potreby ľudí, pričom sa udržiava nízka úroveň stresu a vysoká životná úroveň. Štúdie ukázali, že vo všeobecnosti sú ľudia šťastnejší v krajinách s pomerne veľkorysými sociálnymi dávkami, kde je trh práce regulovaný takým spôsobom, aby sa zabránilo vykorisťovaniu zamestnancov.

35 najlepších krajín pre založenie rodiny

  1. Island
  2. Nórsko
  3. Švédsko
  4. Fínsko
  5. Luxembursko
  6. Dánsko
  7. Nemecko
  8. Rakúsko
  9. Belgicko
  10. Česká republika
  11. Holandsko
  12. Portugalsko
  13. Francúzsko
  14. Austrália
  15. Slovinsko
  16. Írsko
  17. Španielsko
  18. Nový Zéland
  19. Kanada
  20. Poľsko
  21. Maďarsko
  22. Švajčiarsko
  23. Spojené kráľovstvo
  24. Taliansko
  25. Japonsko
  26. Izrael
  27. Slovenská Republika
  28. Kórea
  29. Grécko
  30. Rumunsko
  31. Bulharsko
  32. Turecko
  33. Čile
  34. Spojené štáty
  35. Mexiko
Uložiť článok

Najnovšie články