Jedným zo základných pravidiel skladovania paradajok v domácnosti je, že nepatria do chladničky. V nej majú strácať chuť a pôžitok z chutnej potraviny tak nebude taký, aký by sme si predstavovali. Avšak, ako ukazuje nová štúdia, skladovanie v chladničke by im uškodiť predsa len nemalo.
Nová štúdia uverejnená vo Frontiers in Plant Science totiž naznačuje, že je jedno, kde budeme skladovať paradajky, ak sú už zrelé. Či ich dáme do chladničky alebo iba umiestnime pri izbovej teplote, ich chuť sa nezmení, informuje portál Science Alert.
Profesionálni ochutnávači aj elektronický jazyk
Vedecký tím spolu s ochutnávačmi testovali niekoľko odrôd paradajok, ktoré boli skladované štyri dni v chladničke pri teplote 7 stupňov Celzia a ďalšie pri izbovej teplote.
Po tomto čase začali ochutnávači testovať paradajky na základe viacerých kritérií, vrátane farby, sladkosti, kyslosti, vône či šťavnatosti. Okrem nich však paradajky testovali aj v laboratóriu, kde sa sledovala miera prchavých látok, karotenoidov či množstvo cukru. Použili tiež „elektronický jazyk“ ASTREE Electronic Tongue pre dosiahnutie najhodnovernejších výsledkov.

Sú rovnaké
Narozdiel od všeobecného presvedčenia, že paradajky z chladničky by mali mať horšie výsledky, výskum to nepreukázal. Vedci nenašli medzi nimi žiadny rozdiel v chuti.
„Čím je doba skladovania kratšia, tým lepšia je aróma a ďalšie vlastnosti,“ uviedla Elke Pawelzik z nemeckej univerzity v Göttingene. „Dokázali sme, že vzhľadom na celý pozberový proces paradajok, krátkodobé skladovanie v chladničke neovplyvňuje ich chuť,“ dodala.
Rozdielne odrody
Predchádzajúce štúdie zistili, že chlad v chladničke negatívne vplýva na chuť. Rozdiel mohlo spôsobiť to, že vedci v novom výskume testovali paradajky, ktoré boli oberané zrelé, následne strávili deň u distribútora a potom dva dni v obchode. Taktiež v chladničke ostali iba 4 dni, kým v starších štúdiách sa tam náchadzali aj dlhšie ako týždeň.
Vedci ale priznávajú, že vysvetlenie v rozdielnosti štúdií môže byť spôsobené aj rozmanitosťou paradajok a ich rôznymi variáciami.

„Naše výsledky naznačujú, že správanie sa paradajok počas toho, ako sú v chladničke, je tiež silne závislé od odrody,“ uvádzajú autori.
Priznávajú, že je potrebné urobiť ešte viacero výskumov, aby sa zistilo, ako ideálne skladovať paradajky. Možno je chladenie dobré, ale iba na pár dní. Alebo vôbec nezáleží na tom, či ich skladovať v chlade alebo nie.
Podľa vedcov ich ďalší krok bude skúmanie celej cesty prepravy od producenta až k spotrebiteľovi a nájsť ten najlepší spôsob ako zachovať chuť a vôňu paradajok.
Radik bol postrach Ruska: Škrtil 90-ročné ženy, tvrdil, že ich to nebolí a len sa chcel najesť. Náhodou ho zachytilo video
Boli sme sa v Bratislave zaočkovať proti covidu bez registrácie: Rad nemal konca, ľudia vtipkovali o kukurici. Na toto sa pripravte
Urológ Ján Švihra: Vo vybraných prípadoch má obriezka stále veľký zmysel. Takto by mala vyzerať správna hygiena „tam dolu“
Brat za Brata zbiera údaje možno aj o vás. Redaktorka bola 21 dní v top exotickej destinácii, výdavky ju prekvapili
Objavili sme klenot, nikdy ste o ňom nepočuli: Prešli sme sa po najstaršom drevenom moste v Európe a navštívili unikát
Jednu chcel označiť horiacou cigaretou, inú zase zbil do bezvedomia. Čím bol Picasso väčší sadista, tým lepšie maľoval
Zrezanú kožu prišíval na tváre, topila sa v hnise, stál pri prvej plastike penisu: Chirurg experimentoval s obeťami vojny
ANKETA: Nemá to tu čo robiť. Pýtali sme sa Slovákov, či nakupujú v ruskom reťazci MERE a čo si o ňom myslia
Odborníčka na dýchanie Petra Gaul: 60 až 80 % z nás nedýcha správne. Čo bude platiť večne, sú 3 zásady
Najslávnejšia krádež v histórii umenia. Mona Lisa zmizla na dva roky z Louvru, podozrivý bol aj Picasso












Nahlásiť chybu v článku