Najideálnejšie je, to snáď všetci dáte za pravdu, nič nerobenie. Vtedy ide najlepšie. Samozrejme si ale môžete ísť zašportovať niekde do krytých telocviční, konečne si poupratovať, pustiť sa do dlho odkladaných vecí, na ktoré ste si doteraz nenašli čas, pustiť si film, … Alebo piecť. Zdravo! Tento zdravý chlebík si doma zvládne upiecť každý.
Je skutočne jednoduchý, chrumkavý a hlavne zdravý, celozrnný. Pripravíte ho za chvíľu, 15 minút predsa nie je veľa. Pokiaľ nepočítame čas kysnutia a pečenia ( približne 20 minút), vtedy sa môžete venovať niečomu inému.
Čo budete potrebovať:
1 1/2 šálky teplej vody
3/4 lyžice droždia
2 lyžice medu (alebo agáve či javorového sirupu)
1/2 lyžice soli
1 lyžicu ľanových semiačok
2 šálky celozrnnej múky a 1 3/4 šálky inej nebielenej múky (+ trocha viac pri práci s cestom)
alebo takmer 4 šálky len celozrnnej múky
2 lyžice slnečnicových semiačok
2 lyžice ovsených vločiek
Postup:
Zmiešajte dokopy teplú vodu a kváskom, medom (alebo javorovým sirupom či agáve), soľ, ľanové semiačka a múku. Vznikne vám z toho všetkého pomerne lepkavé cesto. Miešať je asi najlepšie ručne, prípadne lyžicou či mixérom na strednej rýchlosti. Pridávame po kúskoch múku aby sa cesto nelepilo. Dokopy použijeme približne 3 3/4 šálky múky.
Keď máme cesto hotové, pekáč potrieme olivovým olejom, zakryjeme a necháme kysnúť približne 2 hodiny v miestnosti, na ďalšie 2 hodiny ho dáme do chladničky.
Zvrchu narežte, alebo rukami vytvorte menšie akoby „otvory“, ktoré posypete vločkami a ovsenými vločkami. Následne cesto dáme na pomúčenú dosku a miesime nejakú chvíľu a vyformujeme do tvaru bochníka.
Opäť zakryjeme a necháme odpočinúť ešte cca 50 minút.
Rúru predhrejeme približne na 230 stupňov. Majte po ruke šálku horúcej vody a nádobu, ktorá bude pod pekáčom, do ktorej nalejete túto vodu.
Akonáhle je rúra nahriata na požadovanú teplotu, narežte vrch bochníka asi do hĺbky palca a môžete ešte trocha posypať semiačkami či vločkami.
Chlieb dáme do stredu rúry, do nádoby pod pekáč opatrne nalejeme vodu a necháme piecť.
Chlieb pečieme 20-25 minút alebo pokiaľ nebude do zlato-hneda upečený a dostatočne zväčšený.
Následne chlieb už len vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a… Dobrú chuť!
Mamička varí lacné jedlá, aby šetrila peniaze: Podľa ľudí je to ako krmivo pre psa, jej manžel sa správa zvláštne
Navštívili sme nádhernú dolinu a strašidelný hrad úplne zadarmo: Nájdete tu aj jaskyňu a priam dokonalú jesennú prírodu
Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože. O tomto európskom klenote ste možno nikdy nepočuli
Jedol psie žrádlo, celý čas bol nahý: Táto reality šou prekonala rekordy, milióny ľudí sledovali mučenie
Herci, ktorí boli počas natáčania Harryho Pottera vymenení: Niekedy to bolo fiasko, inokedy tvorcovia nemali na výber
Terapia červeným svetlom nie je zázračná, tvrdí odborníčka: Vedeckých dôkazov je málo a chýbajú, nie je to všeliek
ANKETA: Nepáči sa mi to, malo by sa to odstrániť. Slovákov sme sa opýtali, čo si myslia o Separovom sprejovaní v Himalájach
Komikov sme sa spýtali, čo hovoria na novú maximálnu rýchlosť chodcov 6 km/h: Budeme ju merať dvoma pohlaviami
Káva za 3,60 eura nám udrela do nosa a nevoňala: Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože
Prirovnávajú ju ku Kate Middleton, takto ju mal Putin žiadať o ruku: Kto je Alina Kabajevová, údajná nová cárovná v Kremli?
    

            		
							
                    









                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
Nahlásiť chybu v článku