Ako takmer každá veda, aj medicína má svoju zvláštnu minulosť.

Dnes nám niektoré procedúry pripadajú smiešne a vôbec nedávajú zmysel, no v minulosti to bolo to najmodernejšie zariadenie. Aj keď malo pomáhať liečiť ľudí a zachraňovať životy, neraz to skončilo práve naopak. Aj takéto bizarné zariadenia a procedúry mali v histórii medicíny svoje miesto.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tabakový klystír

Keď ľudia prvýkrát objavili tabak, mysleli si, že má v medicíne široké využitie a mnoho prospešných účinkov. Z neznámych dôvodov sa lekári rozhodli, že najlepšie urobia, ak budú liečiť ľudí fúkaním tabakového dymu do zadku. Liečili tak všeličo možné od nachladnutia až po choleru a dokonca sa tak pokúšali oživiť aj ľudí, ktorí sa utopili. Obchodníci nemohli nechať túto príležitosť nevyužitú a vo veľkom sa tak začali vyrábať klystíry určené priamo na fúkanie tabaku do zadku.

Tobacco smoke enema

Gepostet von Freddy De Vierman am Montag, 18. Juni 2012

Rádioaktívne filtre na vodu

Napriek tomu, že sama vedkyňa a chemička Marie Curie zomrela kvôli žiareniu, ľudia si pred 100 rokmi mysleli, že využívať radiáciu v každodennom živote je jednoducho skvelé. K omylu došlo údajne preto, lebo niektoré prírodné pramene boli rádioaktívne. Je však rozdiel napiť sa či vykúpať sa v prírodnom prameni bez rádioaktivity a využívať rádioaktívne predmety v domácnosti. Opäť ale zaúradovali obchodníci a začali predávať nádoby, v ktorých bola voda s nízkou dávkou rádioaktivity. Najznámejší zástanca tejto lahôdky, Eben Byers, zomrel na rakovinu.

I början av 1900-talet fanns det ett företag i USA som sålde en energidryck som hette "Radithor". Det var destillerat…

Gepostet von Tony Nordin am Samstag, 24. Februar 2018

Pokusné králiky

Vedci skúmali vplyv rádioaktivity na ľudské telo rôznymi spôsobmi, napríklad neváhali využívať živé „pokusné bábky“. Boli nimi väzni, tehotné ženy, mentálne postihnuté deti a mŕtvoly ukradnuté z márnice.

Protimasturbačné pomôcky

V minulosti sa masturbácia považovala z mnohých dôvodov za zdroj neduhov. Ľudia si najmä vo viktoriánskych časoch mysleli, že takáto aktivita vysáva z tela energiu a spôsobuje ochorenia tela, ale aj mysle. V závažných prípadoch mohla viesť k šialenstvu alebo až k smrti. Najmä v zariadeniach pre psychicky chorých, ale aj v domácnostiach boli kedysi populárne krúžky na penis, ktoré spôsobovali bolesť, keď sa jedinec pokúsil masturbovať.

 Neskôr bola vymyslená „humánnejšia“ metóda. Jedinec mal na penise pripevnené zariadenie a pokiaľ došlo k erekcii, zariadenie vyslalo signál a spustil sa alarm. V extrémnych prípadoch dostal úbohý jedinec aj elektrický šok. Aj keď to znie zvláštne, až v roku 1972 bola masturbácia vyhlásená za normálnu, zdravú činnosť, ktorá nepoškodzuje zdravie jedinca.

wikipedia.org

Terapeutická klietka

Medzi rokmi 1890 až 1910 sa najmä vo Francúzsku tešila značnej popularite tzv. terapeutická klietka, do ktorej sa zatvárali psychiatrickí pacienti a ľudia trpiaci neurologickými poruchami. Klietka bola popretkávaná drôtmi, ktoré spôsobovali elektrošoky. Aj keď pacienti následkom tejto liečby neumierali, zrejme im to ani veľmi nepomohlo.

D'Arsonval cage for electrotherapeutic auto-conduction

Gepostet von Phototrinus am Dienstag, 26. Januar 2016

Fajčiaca Susane

Bábika mala pôvodne slúžiť na edukačné účely a poukázať na to, že fajčenie v tehotenstve môže vyvolať potrat, spôsobiť u dieťaťa rázštep, či dokonca zapríčiniť u dojčaťa náhle úmrtie. Hlava bábiky bola pripojená k fľaške, v ktorej bola tekutina s napodobeninou plodu. Ak ste zapálili bábike v ústach cigaretu, voda sa zafarbila na hnedo a hromadil sa v nej popol a decht.

Trepanácia lebky

Našťastie, metóda je stará už stovky rokov a už dlho sa nevyužíva. Jej podstatou však bolo pri rôznych neduhoch vyvŕtať pacientovi do lebky dieru. Trepanácia mala pomôcť nielen pri bolestiach hlavy, ale aj pri psychických problémoch.

http://en.wikipedia.org/wiki/Trepanning

Gepostet von Suman Hudait am Montag, 27. Oktober 2014

Kam sa asi medicína posunie o ďalších tisíc rokov?

Pozri aj: Medicína bola v minulosti skutočnou nočnou morou. Takto vyzerali prvé pokusy v oblasti plastickej chirurgie

iflscience
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov