Jedáleň Venza prichádza s novinkou v podobe čisto rastlinných jedál na začiatku akademického roka v spolupráci s vegánkou a aktivistkou za lepšie životné prostredie, Tamarou Stohlovou, ktorá projekt realizovala ako súčasť svojho štúdia na Sokratovom inštitúte.
„Jeme priveľa živočíšnych potravín. Málokto si uvedomuje, aký dopad má tento životný štýl na našu planétu, na naše zdravie a na podmienky, v ktorých sú zvieratá chované,“ vysvetľuje autorka iniciatívy dôvody, pre ktoré jedáleň s ponukou zaradenia vegánskych jedál oslovila. „Primárnym cieľom iniciatívy nie je, aby sa ľudia stali vegánmi. Ak však majú chuť prispieť k udržateľnosti či ohľaduplnosti obsahom svojich tanierov, nič im v tom už nebráni.“

Študenti žijúci vo Vysokoškolskom meste Ľ. Štúra – Mlyny UK, najväčšom ubytovacom zariadení na Slovensku, sa môžu tešiť na rôznorodú ponuku rastlinných jedál. „Mnoho ľudí si myslí, že variť vegánsky je nudné, drahé a náročné na čas. My chceme ukázať, aké jednoduché a chutné to v skutočnosti môže byť,“ vysvetlila ďalej autorka iniciatívy. Nová ponuka bude zahŕňať vegánske obmeny domácich jedál, sýte šaláty, cestoviny, tortilly, ázijské špeciality a mnoho ďalšieho.

O chutnosti a jednoduchosti príprav rastlinných jedál sa mohol presvedčiť aj samotný personál jedálne, ktorý bol spočiatku voči iniciatíve skeptický. „Rastlinná strava vo mne vyvolávala vždy skôr averziu, no vďaka tejto spolupráci som zistil, že dobre pripravené rastlinné jedlá môžu byť naozaj vynikajúce,“ vyjadril sa jeden zo zamestnancov jedálne.

Štátna jedáleň Venza tak nasleduje trend vegánstva a rastlinnej stravy, ktorý sa stáva čoraz populárnejší napríklad aj medzi športovcami, ako sú hokejista Zdeno Chára či triatlonista Richard Varga. Jedáleň touto iniciatívou urobí ústretový krok voči vegánom, ktorých je práve medzi študentmi a mladými ľuďmi žijúcimi v Bratislave najviac.

Iniciatívu oficiálne spustí 24. septembra o 11:00 ochutnávkou vegánskych jedál. Jedáleň je prístupná aj pre širokú verejnosť.
Patrí medzi najlacnejšie lyžiarske strediská v Európe: Najete sa tu už od 5,5 eura, cena skipasu vás prekvapí
S analytikom Potočárom sme sa rozprávali o energopomoci. Boli sme na magických trhoch, očarili nás ponukou aj cenami
Doktorka Jana Boboková o zomieraní: Život nie je nutné za každú cenu umelo predlžovať. Musíme akceptovať, že bude koniec
Našli ho mŕtveho v hotelovej vani, stal sa tak členom „Klubu27“: Smrť Jima Morrisona je dodnes veľkou záhadou
Ženy mučil a hral s nimi najzvrátenejšiu hru, akú si viete predstaviť. Z vraha sa dvíhal žalúdok aj skúseným policajtom
Exdetektív Vachálek: Ak by bol Černák na slobode, niekto by si ho našiel. Koncom búrlivej mafiánskej éry je vražda Kuciaka
Vývar za 3,90 € a ríbezľové pivo za 4 €: Našli sme najstaršiu slovenskú reštauráciu, po večeri sme ochutnali niečo nečakané
Outlet z kauzy slayáda začal veľkolepo, rýchlo sa z neho stala „nákupná zóna duchov“. Zákazníkov si užíval krátko
Budú počas vianočných sviatkov otvorené obchody? Reťazce hlásia zmeny, pozrite sa, ako to bude po novom









Nahlásiť chybu v článku