Foto: Pixabay

Neurológovia, ktorí sa venovali štúdiu mozgov deviatich mŕtvych pacientov prišli na to, že smrť nastáva až po poslednej vlne elektrickej aktivity známej ako rozšírená depresia.

Rozšírená depresia je posledná aktivita nášho mozgu predtým, ako sa odoberie na večný pokoj. Vedci veria, že fungovanie nášho organizmu sa dá obnoviť aj potom, čo naše srdce vypovedá službu. Majú na to toľko času, kým sa nedostaví rozšírená depresia, teda zhruba tri až päť minút. Vedci študovali mozgy deviatich pacientov, ktorí si želali, aby neboli oživovaní, keď umrú.

Článok pokračuje pod videom ↓

Neurológovia tak mali možnosť pozrieť sa na záverečnú činnosť ich mozgov. Vďaka elektródam, ktoré mali pacienti v mozgoch umiestnené, prišli vedci na to, že ich srdcia síce činnosť vypovedali, no bunky a neuróny v mozgoch stále vykazovali činnosť. Kým sa nevyčerpá všetok kyslík, ktoré srdce krvou pumpovalo, mozog je stále plne funkčný, teda až do bodu kým sa nedostaví rozšírená depresia.


Otázka, kedy sa dostaví skutočná smrť je však stále diskutabilná. „Nikdy sme nemali možnosť, ako určiť smrť mozgu pacienta,“ povedal jeden z vedcov, doktor Jed Hartings. Nový výskum však konečne môže pomôcť k vedomosti, dokedy sa lekári môžu pokúšať o záchranu pacienta. Samozrejme je to hra o čas a snažiť sa môžu len dovtedy, kým nie je mozog trvalo poškodený.

Vďaka týmto zisteniam budú môcť lekári podniknúť nové kroky pri záchrane pacienta postihnutého infarktom či inou srdcovou príhodou. Taktiež majú viacero možností v prípade transplantácie životne dôležitých orgánov. Vedci tak došli k záveru, že aj keď človek umrie, stále je tu päť minút šanca, počas ktorých môžu pacienta zachrániť.

Pozri aj: Možno sa toho dožijeme už v roku 2050. Takto by to vyzeralo, keby ľudia prestali zomierať

independent.co.uk
Uložiť článok

Najnovšie články