Zvyknete variť vo fritéze? Tento spotrebič sa stal neoceniteľným pomocníkom v mnohých kuchyniach, pretože výrazne zjednodušuje prípravu rôznych jedál. V posledných rokoch sa najmä teplovzdušné fritézy, ktoré na varenie nevyžadujú olej, stali mimoriadne populárnymi, pretože ponúkajú zdravšiu alternatívu k tradičnému vyprážaniu.
Avšak ako píše web Ladbible, nie všetky potraviny sú vhodné na varenie vo fritéze. Odborníci varujú pred nasledujúcimi potravinami, ktoré by ste vo fritéze radšej nemali pripravovať.
Listová zelenina
Pripraviť si zeleninu vo fritéze nie je dobrý nápad. Pretože listová zelenina, ako špenát alebo rukola, môže v horúcom vzduchu zvädnúť, čím zelenina stvrdne a zosuší sa. Rovnako aj brokolica v teplovzdušnej fritéze stráca svoju textúru a chuť.
Syr
Syr z fritézy môže byť síce chutný, ale zároveň spotrebič poriadne zašpiní. Avšak v prípade teplovzdušnej fritézy sa to dá napraviť jednoduchým trikom — pri varení použite papier na pečenie.
Ryža
Ryža a rovnako ani kukurica tiež nepatria do fritézy, pretože sa nepripravia správne. Tieto potraviny je potrebné najprv uvariť vo vode a až potom ich môžete vložiť do fritézy na dopečenie.
Cesto na pečivo
Nie všetky druhy pečiva sú vhodné na prípravu vo fritéze. Pečivo, ktoré nie je špeciálne určené na tento spôsob varenia, môže byť po upečení znehodnotené a tiež môže zmeniť svoju štruktúru.
Veľké mäsité kosti
Snažiť sa upiecť veľké kusy mäsa s kosťami vo fritéze, ako napríklad kuracie stehno s kosťou, je problematické. Tento spôsob varenia nezaručí rovnomerné pečenie, čím sa zvyšuje riziko, že niektoré časti mäsa nebudú dostatočne tepelne spracované.

Mäso na hamburger
Ak si chcete pripraviť skutočne chutné mäso do hamburgera, tak ho určite nedávajte do teplovzdušnej fritézy, zvoľte radšej gril. Tak budete mať mäso vo vnútri jemné a šťavnaté, pričom teplovzdušná fritéza by ho len vysušila.
Pukance
Niekomu by mohlo napadnúť, že fritéza je ideálny spotrebič na prípravu pukancov, ale nie je to tak. Niektoré druhy obľúbeného spotrebiča nemajú dostatočne vysokú teplotu na to, aby zrnká kukurice praskli. Dokonca niektoré kúsky môžu vo fritéze uviaznuť, čím spôsobia skrat spotrebiča.

Mäkkýše
Máte radi krevety alebo mušle? Ani tieto obľúbené morské pochúťky nepatria do fritézy, pretože zostanú gumové. Na ich prípravu je lepšie zvoliť varenie v tekutine alebo grilovanie.
Zrezanú kožu prišíval na tváre, topila sa v hnise, stál pri prvej plastike penisu: Chirurg experimentoval s obeťami vojny
ANKETA: Nemá to tu čo robiť. Pýtali sme sa Slovákov, či nakupujú v ruskom reťazci MERE a čo si o ňom myslia
Odborníčka na dýchanie Petra Gaul: 60 až 80 % z nás nedýcha správne. Čo bude platiť večne, sú 3 zásady
Najslávnejšia krádež v histórii umenia. Mona Lisa zmizla na dva roky z Louvru, podozrivý bol aj Picasso
Na Slovensku otvorili unikátny obchod: Za pár eur tu nakúpite veci, ktoré inde zrejme nenájdete, čaká na vás aj prekvapenie
Za obed som platila 2 eurá: Bola som 21 dní v top exotickej destinácii a zapisovala si výdavky. Cena dovolenky ma šokovala
Pri natáčaní Priateľov strčil jazyk do úst Rachel a Monike. Jean-Claude Van Damme si vyslúžil prezývku „Van Zúfalec“
Kričal, že nechce zomrieť a vbehol do lesa: Zmiznutie Larsa Mittanka v Bulharsku sledujú milióny ľudí, hľadajú ho už 11 rokov
Namiesto 40 € vám stačí aj 7 €: Boli sme v Chorvátsku mimo hlavnej sezóny. Ceny pri tomto klesali, máme pre vás tajné tipy
Skutočná pravda o Matke Tereze: Chorým nedávala lieky, chcela, aby trpeli. Rakovinu tíšila maximálne aspirínom












Nahlásiť chybu v článku