Zvyknete variť vo fritéze? Tento spotrebič sa stal neoceniteľným pomocníkom v mnohých kuchyniach, pretože výrazne zjednodušuje prípravu rôznych jedál. V posledných rokoch sa najmä teplovzdušné fritézy, ktoré na varenie nevyžadujú olej, stali mimoriadne populárnymi, pretože ponúkajú zdravšiu alternatívu k tradičnému vyprážaniu.
Avšak ako píše web Ladbible, nie všetky potraviny sú vhodné na varenie vo fritéze. Odborníci varujú pred nasledujúcimi potravinami, ktoré by ste vo fritéze radšej nemali pripravovať.
Listová zelenina
Pripraviť si zeleninu vo fritéze nie je dobrý nápad. Pretože listová zelenina, ako špenát alebo rukola, môže v horúcom vzduchu zvädnúť, čím zelenina stvrdne a zosuší sa. Rovnako aj brokolica v teplovzdušnej fritéze stráca svoju textúru a chuť.
Syr
Syr z fritézy môže byť síce chutný, ale zároveň spotrebič poriadne zašpiní. Avšak v prípade teplovzdušnej fritézy sa to dá napraviť jednoduchým trikom — pri varení použite papier na pečenie.
Ryža
Ryža a rovnako ani kukurica tiež nepatria do fritézy, pretože sa nepripravia správne. Tieto potraviny je potrebné najprv uvariť vo vode a až potom ich môžete vložiť do fritézy na dopečenie.
Cesto na pečivo
Nie všetky druhy pečiva sú vhodné na prípravu vo fritéze. Pečivo, ktoré nie je špeciálne určené na tento spôsob varenia, môže byť po upečení znehodnotené a tiež môže zmeniť svoju štruktúru.
Veľké mäsité kosti
Snažiť sa upiecť veľké kusy mäsa s kosťami vo fritéze, ako napríklad kuracie stehno s kosťou, je problematické. Tento spôsob varenia nezaručí rovnomerné pečenie, čím sa zvyšuje riziko, že niektoré časti mäsa nebudú dostatočne tepelne spracované.

Mäso na hamburger
Ak si chcete pripraviť skutočne chutné mäso do hamburgera, tak ho určite nedávajte do teplovzdušnej fritézy, zvoľte radšej gril. Tak budete mať mäso vo vnútri jemné a šťavnaté, pričom teplovzdušná fritéza by ho len vysušila.
Pukance
Niekomu by mohlo napadnúť, že fritéza je ideálny spotrebič na prípravu pukancov, ale nie je to tak. Niektoré druhy obľúbeného spotrebiča nemajú dostatočne vysokú teplotu na to, aby zrnká kukurice praskli. Dokonca niektoré kúsky môžu vo fritéze uviaznuť, čím spôsobia skrat spotrebiča.

Mäkkýše
Máte radi krevety alebo mušle? Ani tieto obľúbené morské pochúťky nepatria do fritézy, pretože zostanú gumové. Na ich prípravu je lepšie zvoliť varenie v tekutine alebo grilovanie.
Nejedol dva mesiace: Muž uviazol v zasneženom aute. Nikto nechápe, ako prežil, lekári hovoria o zázraku
Bianca ukázala nahý zadok, inšpirovala našu Bianku: Tieto kauzy hýbali spoločnosťou v roku 2025, aj ste na ne zabudli
Ladislav otvoril unikátne kino, aké inde na Slovensku nenájdete: Ľudia odchádzajú nadšení, na vstupnom ušetria
Záhada rumunského národného pokladu: Zo strachu pred Nemcami ho poslali ukryť do Ruska. Dodnes ho nemajú naspäť
Mačetou ju udreli do hlavy, na zemi bola zbraň. Dian Fossey milovala gorily a položila za ne život, jej smrť je záhadou
Ricardo sa prisťahoval na Slovensko: Keď som sem prišiel, prenájmy v Bratislave stáli 600 eur, životné náklady stúpajú
Videli sme najkrajšie vianočné trhy u nás: Cítili sme sa ako v rozprávke, viadukt sa rozsvietil prvýkrát za 90 rokov
Matúš chodí všade pešo: V tejto európskej krajine sme sa báli. Chodník na Novom Zélande začína dezinfekčnou stanicou










Nahlásiť chybu v článku