Koláče, rožky, domáci chlieb, … Niet nad vôňu pečenia v domácnosti (pokiaľ neprihára). A máte radi tortilly? My áno. Veľmi. Však kto by aj nemal…
V obchode zrovna najlacnejšie nie sú a pri pohľade na zloženie a následne na dátum spotreby (končiaci niekedy o 376 rokov) vás možno mnohokrát aj prejde chuť si ich kúpiť. Možno ich už niekoľkí z vás skúšali, možno neúspešne. Našli sme ale naozaj skvelý a jednoduchý recept, ktorý by sa určite oplatilo vyskúšať.
Ingrediencie pre 12 tortíl
- 340 g hladkej múky + nejaká tá múka pri práci s cestom
5 lyžičiek masti alebo stuženého rastlinného tuku (alebo najlepšie zmes oboch)
približne 1,5-2 dl teplej vody
Postup
- Najskôr zmiešajte múku a tuk, pridajte štipku soli, zalejte časťou vody. Miešať môžete aj vidličkou, prípadne to celé postupne nahádzať do mixéra, ale najlepšie asi bude klasicky „ručne stručne“. Cesto by malo mať stredne tuhú konzistenciu, nie úplne pevnú, ale nie ani mäkkú ako chlebové cesto.
- Následne rozdeľte cesto na 12 častí, ktoré „zrolujete“ do klbka. Poukladajte na tanier, prikryte nejakou plastovou fóliou a nechajte oddychovať aspoň polhodinu. Ľahšie sa bude vaľkať.
- Rozvaľkajte na požadovanú veľkosť, najlepšie je sa orientovať podľa veľkosti panvice. Nezabudnite cesto počas vaľkania občas pomúčiť aby sa nelepilo. Tortily by nemali byť ani príliš tenké, ani príliš hrubé. A ak sa vám ich podarí rovnomerne vyvaľkať do súmerného kruhu, máte naše uznanie. V poriadku sú aj takéto nepodarky, chutiť budú aj tak rovnako.
- Nakoniec stačí už len hodiť na suchú panvicu a opekajte z každej strany po približne 30-45 sekúnd. Treba dávať bacha, aby neprihoreli. Drobné hnedené „škvrny“ sú samozrejme v poriadku.
- Už len naplniť čím len chcete, vhodne zrolovať a… Dobrú chuť!
- Máte lepší recept overený rokmi? Podeľte sa s ním!
Odporúčané články
Najnebezpečnejšia žena: Bola posadnutá sexom a vraždila mužov pre zábavu. Dostala tvrdý trest, stále je hrozbou
Budú vianočné trhy v Bratislave drahšie? Stánkarov zaťaží vyššia 23 % DPH, na ľudí tento rok čakajú aj výhodné ponuky
Mamička varí lacné jedlá, aby šetrila peniaze: Podľa ľudí je to ako krmivo pre psa, jej manžel sa správa zvláštne
Navštívili sme nádhernú dolinu a strašidelný hrad úplne zadarmo: Nájdete tu aj jaskyňu a priam dokonalú jesennú prírodu
Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože. O tomto európskom klenote ste možno nikdy nepočuli
Jedol psie žrádlo, celý čas bol nahý: Táto reality šou prekonala rekordy, milióny ľudí sledovali mučenie
Herci, ktorí boli počas natáčania Harryho Pottera vymenení: Niekedy to bolo fiasko, inokedy tvorcovia nemali na výber
Terapia červeným svetlom nie je zázračná, tvrdí odborníčka: Vedeckých dôkazov je málo a chýbajú, nie je to všeliek
ANKETA: Nepáči sa mi to, malo by sa to odstrániť. Slovákov sme sa opýtali, čo si myslia o Separovom sprejovaní v Himalájach
Komikov sme sa spýtali, čo hovoria na novú maximálnu rýchlosť chodcov 6 km/h: Budeme ju merať dvoma pohlaviamiNajnovšie články
Knihy od interez.sk












Nahlásiť chybu v článku