Foto: pixabay.com

Hádam niet na svete človeka, ktorý by nevedel o černobyľskej katastrofe.

Černobyľská havária sa spolu s udalosťami vo Fukušime zaradila medzi dve najhoršie jadrové havárie v dejinách ľudstva. Na mieste zomrelo v Pripiati 31 ľudí, no následky pocítilo neskôr viac než pol milióna ľudí. Aj keď je to dnes mesto duchov a stala sa z neho turistická atrakcia, udiali sa tam veci, ktoré naháňajú zimomriavky ešte aj dnes.

Článok pokračuje pod videom ↓

Herci

Vedeli ste, že po tom, čo došlo k havárii, úrady povolali do mesta hercov, aby upokojili obyvateľstvo? Napokon sa však sami radiáciou nakazili a museli znášať kruté následky. Jedným z hercov bol aj Yuri, ktorý sa vyučil za hudobníka a bol naozaj nadaný. Yuri bol v čase nehody súčasťou štátneho hudobno-tanečného zboru a len niekoľko hodín po nešťastí ich posadili na autobus a odviedli do Pripiate a okolitých dedín.

Foto: unsplash

Yuri hovorí, že obyvatelia si mysleli, že nastal koniec sveta – o havárii nevedeli, napriek tomu, že mesto bolo plné vojakov. Nemali dovolené o ničom hovoriť, tak len hrali na hudobné nástroje a hrali najlepšie, ako vedeli. Napokon všetci umelci, ktorých sem poslali, zomreli. Prežil jedine Yuri, vďaka tomu, že ušiel. No následky pocítil aj on, takmer okamžite oslepol a jeho telo zničilo množstvo chorôb.

Vojna alebo reaktor

Po výbuchu boli do reaktora poslané roboty, tie sa však po chvíli začali kvôli radiácii kaziť. Vláda teda rozhodla, že dá vojakom na výber. Buď pôjdu na dva roky slúžiť do Afganistanu, kde by sa ocitli uprostred krutej vojny, alebo pôjdu na dve minúty hádzať do Černobyľu piesok na reaktor. V tom čase napriek pokroku modernej vedy mnohí vojaci verili, že vodka zabráni radiácii, aby prenikla do ich tela a poškodila bunky, rozhodli sa preto práve pre reaktor. Týmto vojakom sa hovorilo likvidátori a drvivá väčšina z nich po krátkom čase zomrela.

Zmutované zvieratá

Radiácia zasiahla nielen ľudí, ale aj zvieratá a internet je plný znetvorených živočíchov, na ktoré ľudia v priebehu rokov natrafili. Niektoré zvieratá sa rodili zdeformované, iné sa začali vyvíjať s menším mozgom a plodili potomstvo, ktoré nedokázalo prežiť, alebo neboli schopné mať mláďatá vôbec. Dlhodobý dopad je diskutabilný, no zdá sa, že bez ľudí sa tu zvieratám napriek radiácii darí čoraz lepšie.

Foto: unsplash

Černobyľské HIV

Čo sa černobyľskej havárie týka, vzniklo mnoho konšpiračných teórií, napríklad, že išlo o zámer, ktorým sa vláda snažila zamaskovať fakt, že Duga-3 stála 7 miliárd dolárov, no zariadenie napokon nefungovalo, pretože signál bol rušený polárnou žiarou. Ďalšia konšpiračná teória tvrdí, že obyvatelia Pripiate sa nakazili chorobou, ktorá dostala pomenovanie černobyľské HIV a ľudia verili, že toto ochorenie je nákazlivé. Práve takéto teórie sú námetom na množstvo hororov či strašidelných hier, ktorých je skutočne neúrekom.

ranker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov