Najnovšie výskumy potvrdzujú, že ľudský mozog nás vie dokonale oklamať.

Zážitky ľudí, ktorých sa lekárom podarilo oživiť po klinickej smrti, sa vo viacerých bodoch zhodujú. Mnohí vidia biele svetlo, opustia vlastné telo či vidia svojich zosnulých blízkych. Práve tieto zhody berú mnohí ako dôkaz “života po smrti”. Vedci však týmto názorom oponujú a prinášajú racionálne vysvetlenie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Väčšinu z fenoménov spájaných so zážitkami pri klinickej smrti dokáže vysvetliť biológia,” hovorí neurológ Dean Mobbs z University of Cambridge, ktorého výskum pred niekoľkými rokmi vyšiel v časopise Trends in Cognitive Sciences. Čo teda stojí za bielym svetlom či vznášaním sa nad vlastným telom?

Nad vlastným telom

Pocit vznášania sa nad vlastným telom pozná podľa prieskumov až 40% svetovej populácie. Fenomén známy ako spánková paralýza sa prejavuje pri nepravidelných spánkových cykloch či nadmernej únave a prejavuje sa napríklad aj pocitom opustenia vlastného tela. Výskum z roku 2005 potvrdil, že podobný zážitok sa dá spustiť aj mechanicky, stimuláciou určitej oblasti mozgu známej ako pravá temporoparietálna junkcia.

Stretnutie so zosnulými

Veda ponúka niekoľko vysvetlení aj na zdanlivé stretnutia s mŕtvymi, o ktorých hovoria mnohí pacienti, ktorí prežili klinickú smrť. Tým najjednoduchším je abnormálne vylučovanie noradrenalínu, hormónu, ktorým mozog bojuje s mimoriadne traumatizujúcimi zážitkami. Noradrenalín vytvára oblasť mozgu, ktorá je úzko spätá s emóciami a spomienkami, čo môže mať na svedomí veľmi živé halucinácie.

Foto: Itafilm

Biele svetlo

A čo sa skrýva za najznámejším fenoménom klinickej smrti, bielym svetlom na konci tunela? Aj tu sa vedci prikláňajú k jednoduchému riešeniu: vidina tunela vzniká vždy, keď majú oči zamedzený príjem krvi a kyslíku, čo je pri prežívaní veľkého strachu zvyčajné. Podľa Mobbsa sú tieto poznatky veľmi dôležité, pretože „…poskytujú racionálne vysvetlenie niečoho, čo sme vždy považovali za nadprirodzené.”

Avšak vedci si uvedomujú, že na dôkladné skúmanie klinickej smrti bude potrebné zdokumentovať ju pri experimentoch. A to je zatiaľ kvôli legislatíve, podľa ktorej by šlo o vraždu, neprijateľné.

Svojský pohľad na vec poskytuje mysteriózny thriller Hráči so smrťou, ktorý sa v našich kinách objaví už tento štvrtok, 28. septembra. V ňom sa skupina študentov medicíny opakovane sa dostáva do stavu klinickej smrti, aby svoje zážitky zdokumentovali. Zdá sa však, že z “druhej strany” sa niečo vrátilo s nimi do nášho sveta.

ITA FILM
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov