Reč tela je rovnako dôležitá ako to, čo hovoríte. Prečítajte si tieto tipy ako správne viesť rozhovor aj po stránke neverbálnej komunikácie.

Keď s niekym vedieme rozhovor, zvyčajne sa zameriavame na formuláciu a voľbu správnych slov. Psychológovia však tvrdia, že niekedy viac ako to, čo vravíme, je dôležitá aj naša neverbálna komunikácia alebo teda reč nášho tela. Viaceré štúdie ukázali, že správna reč tela dokáže často povedať o vás viac ako vaše slová. Pozrite si, ako neverbálne komunikujú úspešní ľudia a osvojte si tieto postoje, návyky a zaraďte sa tak medzi nich. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Seďte vzpriamene

 Freepik.com
Freepik.com

Hrbenie sa vo svojom kresle, opieranie sa lakťami o stôl a zakrývanie si tváre rukami – to všetko je prejavom neúcty voči ostatným a oznamujete tak, že vás nezaujíma to, čo vám niekto hovorí.

 Freepik.com
Freepik.com

Seďte preto vzpriamene a ramená tlačte dozadu. Budete tak vyzerať sebavedomejšie a dávate tým najavo, že ste silná osobnosť. Pamätajte si, že čím väčší vyzeráte, tým uspešnejšie budete pôsobiť – ak sa hrbíte, ste menší, a tým pádom aj menej výrazní.

Používajte správne gestá

Pixabay
Pixabay

Ak prehnane gestikulujete, ľudia môžu mať z vás pocit, že klamete alebo sa pokúšate niečo skrývať.

Pixabay
Pixabay

Naopak, otvorené gestá, napríklad široko roztiahnuté ruky spôsobom, ako keby ste vítali starého priateľa, naznačujú, že nemáte nič skrývať.

Otvorená náruč

 Freepik.com
Freepik.com

Keď máte prekrížené ruky, je to ako keby ste hovorili: „Nesúhlasím a nechcem sa prispôsobiť“. Dokonca aj keď sa usmievate, tak prekrížené ruky, alebo prekrížené nohy stále signalizujú, že nesúhlasíte s tým, čo práve počujete.

 Freepik.com
Freepik.com

Vyvarujte sa prekrižovaniu rúk a nôh a majte ich v mierne otvorenej pozícií. Vďaka tomu budete pôsobiť dôveryhodne a ľudia vás budú v diskusii rešpektovať.

Prestaňte sa dotýkať vlasov

 Freepik.com
Freepik.com

Ak sa hráte so svojimi vlasmi, dotýkate sa ich alebo si ich často napravujete počas toho, ako sa s vami niekto rozpráva, dávate tak najavo, že ste neistí a nevenujete konverzácii dostatok pozornosti.

 Freepik.com
Freepik.com

Prestaňte sa dotýkať vlasov a snažte sa zamerať na komunikáciu.

Úsmev

brightside.me
brightside.me

Úsmev má veľkú moc. Ako nie je dobré keď sa stále usmievate, tak nie je dobré ani to, keď sa počas rozhovoru nikdy neusmejete.

brightside.me
brightside.me

Správny úsmev v správny moment počas rozhovoru niekedy dokáže povedať viac ako stovky slov.

Očný kontakt

 Freepik.com
Freepik.com

Jeden z najdôležitejších prejavov neverbálnej komunikácie. Príliš intenzívny očný kontakt môže ľudí zastrašiť a môže vyvolávať pocit, že vášho partnera v rozhovore chcete „preskenovať“. Vylúčenie očného kontaktu je tiež zlé, tým dávate zase najavo, že niečo pred ostatnými skrývate.

 Freepik.com
Freepik.com

Mali by ste sa pokúsiť udržiavať prirodzený očný kontakt a pozeranie do očí striedať správne zvolenou pauzou.

Podávanie rúk

 Freepik.com
Freepik.com

Nikdy nepodávajte ruku štýlom „mŕtva ryba“, teda slabo a nevýrazne. To ale samozrejme neznamená, že teraz sa má z vás stať drvič kostí.

 Freepik.com
Freepik.com

Správne podanie ruky je sebavedomé, pevné a primeranej dĺžky. Dôležitý je tiež pri podávaní rúk úprimný pohľad do očí.

interez.sk (Matej Mensatoris), brightside.me, talentsmart.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov