Ilustračná foto: TASR (Radovan Stoklasa)

Vedci neustále vyvíjajú nové druhy rúšok.

Pandémia ochorenia COVID-19 zvýšila dopyt nielen po potravinách a antibakteriálnych produktoch, ale v neposlednom rade aj po ochranných rúškach. Tie sú doslova nedostatkovým tovarom, no zásoby sa postupne zapĺňajú aspoň tým najjednoduchším variantom. Teraz ale dochádza k ich vylepšeniu – mnoho vedcov totiž vyvíja ochranné rúška, ktoré ľudí ochránia rovnako účinne, ako špičkové respirátory.

Článok pokračuje pod videom ↓

Materiál zachytí 99 % baktérií

Centrum polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati v Zlíne sa pridalo k desiatkam vedcov z celého sveta a vyvinulo vlastnú novinku na trhu s ochrannými rúškami. Vytvorili totiž nanomateriál, ktorý je schopný zachytiť koronavírus a zároveň spĺňa normy na výrobu zdravotníckych rúšok. informoval o tom český portál Techfocus.

Špeciálny nanomateriál sa volá Spurtex VS a vykazuje filtračnú účinnosť až 99 % pre veľkosť častíc 400 nm, a teda zodpovedá triede respirátorov FFP3. Ako portál Techfocus uviedol, v pásme ultra jemných častíc veľkosti 20 až 400 nm materiál vykazuje filtračnú schopnosť 75 až 90 % a zaisťuje nízky tlakový odpor, ktorý je veľmi dôležitou vlastnosťou, keďže práve toto zjednodušuje dýchanie pri nosení rúška.

Plánujú vyrobiť materiál až na 25-tisíc rúšok denne

S výrobou ochranných rúšok zo špeciálneho nanomateriálu začali zlínski odborníci začiatkom februára tohto roku na základe dopytu od zákazníka z Hongkongu. Ten chcel, aby mu českí experti dodali materiál s vysokou účinnosťou na zachytenie koronavírusu. Spoločnosť SPUR v spolupráci s univerzitou v Zlíne preto okamžite odštartovala optimalizáciu nanomateriálov, aby sa z nich dali vyrábať ochranné rúška. Koncom februára už spoločnosť poslala stovky metrov materiálu do Číny. V súčasnosti dokážu vyprodukovať materiál na výrobu zhruba 15-tisícok kusov rúšok za deň. Ako podotkol riaditeľ spoločnosti Tomáš Dudák, výroba by sa mala zvýšiť na 20- až 25-tisíc kusov denne.

Uložiť článok

Najnovšie články