Foto: youtube.com(CGTN )

Spoločnosť Hyperloop One prednedávnom zverejnila 9 potenciálnych európskych vysoko-rýchlostných trás, ktoré by sa mohli objaviť aj v našich končinách. Dočkáme sa tak novej éry cestovania?

Po odhalení jedenástich potenciálnych trás pre vysokorýchlostný dopravný systém v USA, uverejnila spoločnosť Hyperloop One ďalších deväť, ktoré by sa mali nachádzať na území Európy. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Pre tých, ktorí o spoločnosti Hyperloop One nevedia, ide o koncept vysokorýchlostného dopravného systému, v ktorom je prepravným prostriedkom tzv. kapsula hyperloop. Táto kapsula sa pohybuje v potrubnom systéme a dosahuje závratnú rýchlosť.

Odhalenie potenciálnych trás síce neznamená to, že budú aj skutočne vybudované, no je veľká pravdepodobnosť, že sa tak stane. Tieto trasy majú spájať mnohé regióny pomocou vysokorýchlostného dopravného systému.

Trasy, ktoré boli odhalené na podujatí Vision For Europe, boli navrhnuté nezávislými tímami. Tieto návrhy sa prezentovali prostredníctvom spoločnosti Hyperloop One Global Challenge.

hyperloop-one.com
hyperloop-one.com

Trasy by nielen výrazne znížili čas prepravy, ale spájali by aj viac ako 75 miliónov ľudí v 44 mestách s rozlohou 5000 kilometrov. Hyperloop One zvažuje tieto návrhy ciest: Nemecko, Estónsko – Fínsko (90 km), Španielsko – Maroko (629 km), Korzika – Sardínia (451 km), Holandsko (428 km), Poľsko (415 km), Škótsko – Wales (1060 km), Glasgow – Liverpool (545 km) a Londýn – Edinburgh (666 km).

hyperloop-one.com
hyperloop-one.com

Prvý hyperloop systém by sa mal objaviť v Dubaji najmä z toho dôvodu, že sa tu už nachádza prvý plán a dizajn celej trasy. Medzitým však spoločnosť stále pracuje na vylepšovaní svojej technológie. Na svojom instagramovom účte dokonca uverejnila aj konštrukcie skúšobnej dráhy, ktorá sa nachádza v Las Vegas. Dráha však nie je úplne celá, je kratšia než mala byť, a preto nie je isté, či kapsula bude môcť dosiahnuť cielenú rýchlosť.

hyperloop-one.com

Spoločnosť však neustále pracuje aj na tom, čo nazýva „Kitty Hawk.“ Je to moment, kedy kapsula hyperloop dosiahne svoju plnú rýchlosť na skúšobnej dráhe. Tento moment sa mal uskutočniť už na začiatku roku 2017, no zjavne sa celý priebeh trochu spomalil a oneskoril. Nie je to však nič prekvapujúce vzhľadom na to, že sa snažia nájsť úplne nový spôsob dopravy.

Pozri aj: Kryonika sa stáva realitou: V Číne zmrazili prvú ženu, ktorá zomrela na rakovinu pľúc. Vedci ju chcú v budúcnosti znova oživiť

electrek.co
Uložiť článok

Najnovšie články