Ilustračné foto: TASR - Martin Pavelek / Unsplash

Povedali by ste, že sa v ňom ocitnú práve tieto dva nápoje?

Taste Atlas prináša množstvo zaujímavých rebríčkov naprieč gastronómiou z celého sveta. Ako sme vás informovali, medzi 100 najodpornejšími jedlami sveta sa ocitli až tri slovenské pochúťky a tak isto priniesol aj 4 najhoršie slovenské jedlá podľa hodnotení. Ďalším zo zaujímavých zoznamov sú nepochybne najobľúbenejšie slovenské nápoje. Dokážete si správne tipnúť, ktoré dva sa v ňom nachádzajú? 

Nebudeme vás dlho naťahovať. Kým to niekoho možno zaskočí, iných pravdepodobne ani nie. V kategórii najobľúbenejších slovenských nápojov sa na prvom mieste umiestnila žinčica a na druhom borovička. No podľa hodnotení ani jeden z nich neuspel najlepšie.

Kombinácia, akú by ste možno nečakali

Žinčica dostala 3,2 z 5 hviezdičiek a borovička 3, čo ju posunulo na druhé miesto v tomto rebríčku. Ide o úplne odlišné tipy nápojov, no pri oboch platí, že svojich spotrebiteľov predsa len majú.

No oba sa objavili aj medzi 10 najhoršie hodnotenými slovenskými jedlami a nápojmi. Konkrétne žinčica na treťom mieste a alkohol na druhom. Ako je to možné? Vyhľadávač Taste Atlas zaznamenáva iba tieto dva nápoje z našich končín, takže dokázali obsadiť prvé miesta z dvoch medzi najobľúbenejšími.

Ako vysvetľuje Taste Atlas, žinčica sa vyrába z ovčieho mlieka a typická je ako príloha k bryndzovým haluškám. Tak isto opisuje zloženie borovičky a dodáva, že sa podáva napríklad s tonikom.

Ilustračná foto: TASR – Martin Pavelek

4 najhoršie slovenské jedlá

zozname najhorších slovenských potravinárskych výrobkov podľa Taste Atlasu sa objavili celkovo 4 „špeciality“. Štvrté miesto obsadili oškvarky, na treťom mieste sa umiestnili Zázrivské vojky, čo je známy syr zo Zázrivej, na druhom zas Tekovský salámový syr. Víťazstvo tohto neslávneho rebríčka patrí tradičnej špecialite — Liptovskej saláme.

Ako opisuje Taste Atlas, jej receptúra pochádza zo 70. rokov minulého storočia a zložkami sú hovädzie, bravčové mäso a rôzne druhy korenia. Vyzerá to tak, že kým je mnohým Slovákom pochuti, ďalší ju vôbec nemusia.

Uložiť článok

Najnovšie články