Foto: wikimedia/youtube

Pozrite si unikátne video z útrob roztaveného fukušimského reaktora.

Keď v roku 2011 nastalo ničivé zemetrasenie a obrovské vlny tsunami zasiahli Japonsko, celý svet obleteli správy aj o poškodených jadrových reaktoroch v japonskej elektrárni Fukušima. Od tej doby, jadroví inžinieri vykonali veľké množstvo zásahov aby minimalizovali dopady na okolie a životné prostredie. Keďže ale havária sa považuje za druhú najhoršiu, hneď po černobyľskej tragédií, tak neviditeľná radiácia unikla z oblasti elektrárne a čiastočne zamorila okolie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Inžinieri v snahe ochladiť reaktor, napúšťali do neho vodu. Teraz do bývalej aktívnej zóny reaktora vyslali robota s názvom Little Sunfish. Ten preskúmal reaktor č. 3 a priniesol jedinečné zábery roztaveného jadrového paliva. Spoločnosť TEPCO, ktorá prevádzkuje elektráreň robota vyslala do reaktora už v júni, no zábery zverejnili iba v týchto dňoch.

Na videu môžete vidieť roztopené jadrové palivo, veľmi podobné tomu, ktoré sa nachádza v Černobyle. Toto roztavené černobyľské palivo dostalo názov slonia noha, o ktorej sme vám v minulosti priniesli článok.

Robot nachádzajúci sa vo fukušimskom reaktore je iba 30 centimetrov dlhý a široký 13 centimetrov. Napriek tomu je vyzbrojený najmodernejšími technológiami, ktoré dokážu fungovať aj v miestach s vysokou radiáciou. Pozrite si jedinečné video:

Pozri aj: Títo traja muži zachránili celú Európu, ktorá by bez ich hrdinského činu nebola obývateľná ešte 500-tisíc rokov

iflscience.com

 

Uložiť článok

Najnovšie články