Foto: Matúš Mikuláši

Nenápadná "záhrada" v byte.

Kompostovanie akéhokoľvek organického odpadu je jeden z najudržateľnejších spôsobov ako nakladať s odpadom. Ak vám ostanú zvyšky z kuchyne alebo z malej záhradky na balkóne, prečo by mali skončiť ako odpad, keď z nich môžete získať jednu z najcennejších komodít na planéte – pôdu plnú živín? A to, že žijete v byte nie je žiadny problém. 

Ako sa vysporiadať so zvyšnými potravinami z kuchyne či záhrady už dávno vieme. Môžeme ich vyhodiť na kopu na konci záhrady, ktorá slúži ako kompostovisko. Problém však nastáva vtedy, keď nemáme záhradu a nahromadené zvyšky nemáme kde premieňať na vzácne živiny a často tak končia v komunálnom odpade. A to je veľká škoda. Ale kto by chcel mať kompostér vo vlastnom byte?

Foto: Matúš Mikuláši

A čo ak posunieme hranicu obyčajného kompostéra a prepojíme ju s minimalistickým dizajnom? A ak si z neho budeme vedieť vytvoriť malú záhradku a dopestovať vlastné bylinky, hranicu posunieme ešte ďalej. Pestovateľská nádoba Urbalive je skvelou pomôckou, ak chcete prepojiť ekológiu, dizajn a užitočnosť dohromady.

Moderný dizajn nádoby kombinuje plast a drevo, odbornosť a dlhoročné skúsenosti s výrobou samozavlažovacích kvetináčov. Za týmto dizajnom stojí popredný český dizajnér Jiří Pelcl. Ten bol navrhnutý tak, aby sa nádoba nenápadne začlenila do každého bytu a je dostatočne odolná, aby zvládla aj náročnejšie vonkajšie podmienky na terase.

Vypestovať si vlastné bylinky alebo nenáročnú zeleninu nemusíte len v záhrade, ale aj v tejto nádobe, ktorá im “vyrobí” potrebné živiny. Dizajnéri mysleli aj na dôležitosť vody, preto navrhli dômyselný samozavlažovací systém, ktorý zjednodušuje celý proces starostlivosti o pestované rastliny.

Foto: Matúš Mikuláši

Spracujeme zvyšky jedla z kuchyne, ktoré následne nemusíme vyhodiť. Získame kvalitný kompost, ktorý nám poslúži ako výživa pre pestované rastliny, bylinky alebo zeleninu a tie môžeme opäť vrátiť naspäť do kuchyne. Je to jednoduchý cyklus inšpirovaný prírodou. Celý zázrak premeny odpadu na živiny spočíva v malých kalifornských dážďovkách, ktoré sa postarajú o to, aby vznikol dobrý kompost a tekuté hnojivo rýchlejšie.

Dokážu spracovať takmer všetok odpad vznikajúci pri čistení zeleniny alebo ovocia, ako napríklad šupky zo zemiakov, uhorky, koreňovej zeleniny alebo šalátu, rovnako aj ohryzok z jablka. Poradia si dokonca aj s rolkou z toaletného papiera alebo so škrupinkami od vajíčok. Treba len dávať pozor na to, aby bol kompost dostatočne vlhký, aby nepreschol, pretože dážďovky potrebujú dostatočnú vlhkosť. Do nádoby nevhadzujeme mliečne a mäsové výroky, z vareného jedla môžeme zužitkovať varenú zeleninu, no nie vo veľkom množstve.

Ako založiť vermikompostér?

V prvom kroku si natrháme kartón z nefarbenej krabice na menšie kúsky, ktoré navlhčíme vodou a poukladáme na dno nádoby. Ako ďalšiu vrstvu si pripravíme organický odpad, ideálne môžeme použiť šupky zo zemiakov alebo jablka, používame najlepšie menšie kúsky. Následne dovnútra vložíme prvú dávku dážďoviek. Výšku vloženého materiálu by sme mali udržiavať približne na 2-3 cm, aby nám organický materiál neplesnivel. V začiatkoch kontrolujeme, či sa pleseň objaví a ak je to potrebné, pleseň vyberieme.

Foto: Matúš Mikuláši

Dôležitou “zložkou” je predovšetkým trpezlivosť, pretože kým sa nám vermikompostér rozbehne, potrvá to približne tri mesiace. To, kedy sa naplno rozbehne, zistíme, keď sa nám do spodnej nádoby začne odtekať tzv. “dážďovkový čaj”. Je to cenné hnojivo pre rastliny, bylinky a zeleninu. V tomto štádiu vieme, že dážďovky sa udomácnili a my môžeme pridávať väčšie množstvo organického materiálu.

Vermikompostér si môžete zakúpiť na eshope zemito.sk.

0
Uložiť článok
Komentovať ( 0 )