Foto: pixabay.com

Keď sa jeden z partnerov zrazu začne správať zvláštne a odťažito, je ľahké podľahnúť panike.

Má niekoho iného? Deje sa niečo vážne? Už partnera nepriťahujem? To je len niekoľko z množstva otázok, ktoré sa vynárajú v mysli človeka, ktorého partner sa zrazu začne správať zvláštne. Psychológovia však hovoria, že by ste nemali hneď prepadnúť panike, za zvláštnym správaním sa totiž môžu ukrývať celkom iné dôvody, ako napríklad nevera.

Článok pokračuje pod videom ↓

Terapeutka Jane Reardon hovorí, že odťažito sa partner začne správať najčastejšie vtedy, ak ho trápia vážne problémy, no nemá odvahu im čeliť, považuje ich za zahanbujúce alebo ich nedokáže vyjadriť. Ak v takej situácii spanikárite, nikomu to neprospeje. Najlepšie urobíte, ak budete s partnerom otvorene hovoriť o tom, čo sa deje a dáte mu najavo, že ste jeho oporou. Čo sa však môže za zvláštnym správaním ukrývať?

Foto: unsplash

Začína to byť vážne

Zážitky z detstva nás ovplyvňujú viac, ako by sa mohlo zdať. Môže preto byť, že váš partner má vyhýbavú osobnosť a akonáhle začne byť vzťah vážny, pochytí ho strach. Možno nevie, ako sa vo vážnom vzťahu správať. Reardonová hovorí, že takí ľudia si mimoriadne zakladajú na slobode a voľnosti, v jednej chvíli si vás preto držia tesne pri sebe a v ďalšom momente sa vzdialia. Ak sa partner správa takto, nebojte sa a neodtískajte ho od seba. Nie je to vaša vina, potrebuje však spracovať záležitosti, ktoré mu bránia fungovať normálne.

Pasívne – agresívne správanie

Psychoterapeut Toni Coleman hovorí, že za zvláštnym správaním môže byť aj fakt, že rodičia partnera sa v jeho detstve neustále len hádali a neriešili problémy konštruktívne, nepozná preto nič iné, len pasívne – agresívne správanie. Problémy rieši hnevom a odporom, no nedokáže o nich hovoriť. Ak vás takéto správanie partnera trápi, povedzte to otvorene, napríklad: „Vidím, že sa správaš odťažito, povieš mi, čo je za tým?“. Takýmto spôsobom vyjadríte svoje pocity bez toho, aby mal partner pocit, že ho obviňujete.

Dynamika vo vzťahu

Klinická psychologička Catherine Aponte hovorí, že ak jeden z partnerov potrebuje zmenu, zvyčajne je možné vo vzťahu pozorovať nástup správania, ktoré sa vyznačuje na jednej strane požadovaním niečoho, no na druhej strane odťažitosťou. Ak totiž jeden partner potrebuje zmenu, no druhý je so stavom vecí spokojný, môže sa stať, že bude riešenie problému odkladať na neskôr. Ak partner neustále tlačí na zmenu, začne to ten druhý vnímať ako požiadavku, ktorú je nutné splniť. A ako iste aj vy viete, ľudia nemajú radi, ak im niekto prikazuje, čo sa má stať, nastúpi preto odpor.

Foto: unsplash

Introvert

O introvertoch sme už hovorili neraz, iste preto viete, že potrebujú mať čas pre seba. Ak však potrebný priestor a čas nemajú, môžu sa začať správať odťažito. V takom prípade to najlepšie, čo môžete urobiť, je jednoducho dopriať partnerovi potrebný priestor.

Stres

Žijeme v uponáhľanej dobe, kedy je stres bežnou súčasťou života a každý sa so záťažou vyrovnáva ináč. Ak sa partner správa zvláštne, možno prežíva náročné obdobie, ktoré však vôbec nemusí súvisieť s tým, ako sa cíti vo vzťahu s vami. V takom prípade sa vyhnite obvineniam, dajte najavo, že ste pripravení pomôcť, no ak sa chce partner s vecami popasovať sám, doprajte mu priestor.

Čas na spracovanie pocitov

Vo vzťahu neraz očakávame, že nám bude partner hovoriť všetko. Nie každý to však dokáže, niekto potrebuje viac času na spracovanie emócií a na to, aby sa s nimi podelil. Udržte si otvorenú myseľ a nesúďte hneď. Hovorte o tom, prečo sa správanie partnera zmenilo, no opäť dávajte pozor na obviňovanie a radšej sa mu vyhnite.

Foto: unsplash

Prekvapenie

Odťažitosť nemusí byť len zlým znamením. Možno má váš partner tajomstvo, napríklad vám chystá narodeninovú oslavu a bojí sa, že niečo vyzradí a prekvapenie pokazí.

Pravdou je, že nikdy neviete, čo sa deje v hlave toho druhého, vyhnite sa preto katastrofickým scenárom, unáhleným záverom a otvorene o veciach hovorte, keď na to nastane tá správna chvíľa.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov