Mnoho kávičkárov ráno nevyjde z bytu, kým nedostanú svoju prvú dávku kofeínu.

Je pomerne ľahké vybudovať si na káve závislosť. Je jednoducho skvelý pocit držať v rukách teplý hrnček s rozvoniavajúcim nápojom. Vedeli ste však, že niekedy stačí už len vôňa kávy na to, aby sme sa cítili lepšie?

Článok pokračuje pod videom ↓

Dokazuje to štúdia, ktorej sa zúčastnilo 114 študentov. Tí boli rozdelení do dvoch skupín, pričom jedna skupina bola vystavená vôni kávy a tá druhá nebola. Obe skupiny mali za úlohu vypočítať sériu matematických úloh. Ukázalo sa, že študenti, ktorí boli vystavení počas testu vôni kávy, skórovali v matematických úlohách o niečo lepšie. A nielen to, aj očakávania študentov boli na tom omnoho lepšie. Mali totiž ohodnotiť aj to, aký výkon pravdepodobne podajú.

unsplash.com

Ako je to možné? Vedci si myslia, že ide o istú formu placebo efektu, kedy samotné očakávania pozitívnych výsledkov spôsobia, že výsledky budú skutočne o niečo pozitívnejšie. Vôňa kávy totiž neobsahuje kofeín, nemala by teda pôsobiť ako stimulant. Je však známy fakt, že vône dokážu s našou mysľou divy a vôňa kávy sa nám automaticky spája s pocitom nabudenosti a energickosti. Dokazuje to ďalší výskum, ktorého sa zúčastnilo 208 jedincov a ich úlohou bolo popísať, aké pocity v nich jednotlivé vône vyvolávajú.

Aj keď štúdie týkajúce sa vône kávy a jej vplyvu na náš výkon zatiaľ nie sú rozsiahle, sú dôkazom toho, čo všetko placebo efekt dokáže. Práve ten fascinuje odborníkov z rôznych oblastí už desaťročia a zdá sa, že možnosti jeho výskumu sú nekonečné. Vplyv vône na našu náladu a myslenie je teda jednoznačne zaujímavý. Ďalší výskum by sa mohol zaoberať napríklad tým, či by sme vďaka vôni kávy vydržali dlhšie v bdelom stave.

unsplash.com

Nech už má však vôňa akékoľvek účinky, isté je, že pitia kofeínového nápoja sa ľudia len tak ľahko nevzdajú, a to napriek varovaniu odborníkov, že kofeín narúša náš cirkadiánny rytmus a čiastočne môže byť príčinou srdcových ochorení. Na druhej strane však nejeden výskum dokazuje, že pitie kávy má na naše zdravie predsa len aj priaznivé účinky.

Ako je možné tieto „kávové“ poznatky zužitkovať? Odborníci zvažujú, že vplyv vôní by bolo možné využiť napríklad pri hromadných podujatiach. Ak chcete účinok vône vyskúšať na vlastnej koži, skúste si ráno svoju obľúbenú kávu zaliať, no nepite ju, len si k nej privoňajte a pozorujte, aké má na vás účinky.

Pozri aj: Káva má naše mentálne zdravie veľmi prekvapujúce účinky, o ktorých ste doteraz pravdepodobne nevedeli

sciencealert
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov