Foto: Lauri Nummenmaa, Riitta Hari, Jari K. Hietanen, and Enrico Glerean / Nummenmaa Lab

Pocity sú neoddeliteľnou súčasťou života.

Napriek tomu, že výskumu tejto oblasti sa vedci venujú už desaťročia, stále sú emócie opradené mnohými záhadami. Jednou z nich bolo aj to, odkiaľ emócie vlastne pochádzajú a kde ich presne cítime. Je to srdce, mozog alebo dokonca iná časť tela?

Mapa emócií

Keď ste zamilovaní alebo vám, naopak, niekto zlomí srdce, emócie sa odohrávajú v hlave, no ich prejavy pociťujeme v rôznych častiach tela. Okrem toho, emócie a ich prežívanie sú vysoko subjektívne, je preto nesmierne náročné vôbec sa k nim vyjadriť. Fínski vedci však pozbierali odvahu a rozhodli sa, že predsa len uverejnia štúdiu, kde sa venovali presne tejto oblasti. Rozhodli sa, že zmapujú oblasti, kde presne na tele ľudia cítia rôzne emócie. Kde teda cítime strach, bolesť a iné pocity?

Foto: unsplash

Sto emócií

Lauri Nummenmaa a skupinka ďalších vedcov z fínskej univerzity Turku sa výskumu venujú už niekoľko rokov a prvú mapu emócií publikovali už v roku 2014. Mapa vyobrazovala, kde presne človek cíti 14 základných emócií, akými sú napríklad šťastie či hrdosť. Ďalšia mapa z roku 2015 zas zahŕňala miesta na tele, kde sa ľudia navzájom dotýkajú najčastejšie v závislosti od toho, v akom sú vzťahu. V tejto štúdii sa však prekonali a podarilo sa im zmapovať až 100 rôznych emócií.

Tri časti experimentu

Experiment bol rozdelený na tri časti a zúčastnilo sa ho viac ako 1 000 participantov. V prvom experimente mali ľudia ohodnotiť, do akej miery sú dané emócie intenzívne, či sú pocity dobré alebo zlé a do akej miery majú pocit, že ich dokážu kontrolovať. V druhej časti experimentu mali účastníci emócie triediť do skupín podľa podobnosti. Napríklad, bližšie k sebe boli stres a pocit viny a v inej skupine sa nachádzajú emócie, ako napríklad láska a šťastie.

Foto: unsplash

Myseľ vs. telo

V poslednej časti experimentu bol účastníkom prezentovaný obrys ľudského tela a ich úlohou bolo zaznačiť, kde presne jednotlivé emócie pociťujú najintenzívnejšie. Umiestnenie niektorých emócií bolo pre vedcov prekvapením, s inými však rátali. Mnoho emócií bolo najčastejšie vyznačených v oblasti brucha, hlavy a srdca, niektoré emócie však ľudia vyznačili aj v oblasti rúk.

Lauri Nummenmaa, Riitta Hari, Jari K. Hietanen, and Enrico Glerean / Nummenmaa Lab

Výskum je dôkazom toho, že aj keď sa mnohé emócie na seba podobajú a účastníci ich radili do jednej skupiny, každá z nich je jedinečná a jedinečný je aj spôsob, akým ich prežívame. Okrem toho, z výsledkov výskumu je vidieť, že emócie vôbec nie sú jednoduché a myseľ a telo sú prepojené v oveľa vyššej miere, ako by sme sa mohli nazdávať.

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov