Foto: Photo by Kayla Harris on Unsplash

Zdá sa, že so svojím vekom nie sme nikdy celkom spokojní.

Deti túžia po dospelosti, dospelí by chceli mať viac času a starí by chceli čas vrátiť. Každý vek je však niečím špecifický a v každom období vynikáme v niečom inom. Na aký vek sa teda môžete tešiť?

Článok pokračuje pod videom ↓

Starnutie

So starobou sa často spája stereotyp, že človek má tie najlepšie dni za sebou a nič dobré ho už nečaká. Pravdou však je, že na to, aby sme získali isté skúsenosti, potrebujeme niečo prežiť a všetko chce svoj čas. V istom veku vrcholia naše matematické schopnosti, v inom sme na vrchole telesných síl a v inom veku sme zas najšťastnejší.

Foto: unsplash

Učenie

Vedeli ste, že obdobie medzi siedmym rokom a tesne pred pubertou je ideálny čas na to, aby sa dieťa učilo jazyky? Vtedy ich doslova nasáva ako špongia a je schopné naučiť sa obrovské množstvo slov a pravidiel týkajúcich sa jazyka. Dospeláci sa jazyky učia o niečo ťažšie, začnite preto radšej čím skôr. Ďalšia schopnosť súvisiaca s pamäťou však vrcholí o niečo neskôr.

Mená si najlepšie pamätáme, keď máme okolo 22 rokov. Nanešťastie, s touto schopnosťou nejde ruka v ruke pamäť na tváre, môže sa preto stať, že vám príde občas takmer nemožné priradiť si meno človeka k tvári. To však príde o niečo neskôr, tváre si totiž najlepšie pamätáme vo veku okolo 32 rokov.

Rodové rozdiely

Väčšinou sa príliš veľké rodové rozdiely v schopnostiach nevyskytujú, predsa tu však nejaké sú, a to napríklad čo sa týka platového ohodnotenia. Ženy dosahujú platové maximum o niečo skôr ako muži, a to vo veku 39 rokov, kým muži až keď majú 48. V niečom sme však predsa rovnakí. Obe pohlavia sú v matematike najlepšie až okolo 50-tky.

Foto: unsplash

Emócie

Po 50 zas najlepšie rozumieme pocitom iných ľudí. S vekom sa zlepšuje aj naša slovná zásoba a najväčšia je, keď máme 69 rokov. A kedy je človek najšťastnejší? Možno vás to prekvapí, no najšťastnejší sú ľudia údajne až vo veku 74 rokov a najvyššiu mieru psychickej pohody dosahujeme ešte neskôr, a to vo veku 82 rokov.

A kedy sme celkovo najspokojnejší? Takéto obdobie nastáva v živote dvakrát, a to vo veku 23 rokov a potom v starobe, keď človek dosiahne vek 69 rokov. V akom období sa nachádzate vy? Dajte nám vedieť v komentároch.

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov