Foto: Twitter/Bill Gates

Vedeli ste, že Gates venuje čítaniu kníh najmenej hodinu denne?

Vie totiž, že vzdelanie je dôležitou súčasťou napredovania. Ročne je tak schopný prelúskať až 50 kníh a z nich vybral tú, o ktorej si myslí, že dokáže ovplyvniť svet najviac. Čo teda odporúča prečítať si zakladateľ Microsoftu?

Článok pokračuje pod videom ↓

Recenzia

Na internete nájdete recenzie ku knihám celkom bežne, no keď sa miliardár Bill Gates vyjadrí, že je to najlepšia kniha, akú kedy čítal a mali by si ju prečítať milióny ľudí, zrejme na tom niečo bude. Kniha, o ktorej je reč, má názov Factfulness: Ten Reasons We’re Wrong About the World — and Why Things Are Better Than You Think (10 dôvodov, prečo sa o svete mýlime a prečo sa majú veci lepšie, než si myslíme).

Autor knihy, Hans Rosling, pochádza zo Švédska, je Gatesovým blízkym priateľom, no zároveň pôsobí aj v oblasti štatistiky a zdravotníctva. Nanešťastie, autor knihy už nie je medzi živými a kniha bola vydaná posmrtne za pomoci Roslingovej rodiny.

Prečo je kniha taká dobrá?

Pomôže vám získať nový náhľad na svet. Poukazuje na to, že neraz o svojom živote pochybujeme a myslíme si, aký je zlý. Skutočnosť je však iná – život je lepší, než sa zdá. Gates napríklad na svojom blogu napísal, že nie je správne deliť svet na krajiny rozvinuté a rozvojové. Delenie krajín je totiž omnoho komplikovanejšie a komplexnejšie, čoho si bol vedomý aj Rosling. Rozdelil preto krajiny do 4 kategórií na základe ich bohatstva.

Úroveň 1 – 1 miliarda ľudí: do tejto kategórie spadajú ľudia, ktorí vyžijú z dvoch dolárov denne, chodia bosí, spia na dlážke, varia v prírode nad ohňom a väčšinu dňa zháňajú vodu alebo obživu pre svoju rodinu.

Úroveň 2 – 3 miliardy ľudí: do tejto kategórie spadajú tí, ktorým na deň vystačí 2 až 8 dolárov, môžu si dovoliť kúpiť topánky alebo bicykel, cesta za vodou im teda netrvá celý deň. Varia na plynovom sporáku, deti chodia do školy a nemusia pracovať a spia na matracoch namiesto podlahy.

Úroveň 3 – 2 miliardy ľudí: ľudia v tejto kategórii majú na deň 8 až 32 dolárov, v dome tečúcu vodu a chladničku. Môžu si dovoliť napríklad motorku a deti si môžu dovoliť ísť na strednú školu.

Úroveň 4 – 1 miliarda ľudí: do tejto kategórie spadá každý, kto si môže dovoliť minúť viac ako 32 dolárov denne. Taký človek má pravdepodobne auto a môže si občas dovoliť ísť na dovolenku.

Gates hovorí, že cieľom tejto knihy je zbaviť nás predsudkov, pomôcť nám hľadieť na svet realisticky a poukázať na to, že nám nie je na svete až tak zle. Okrem toho, kniha popisuje 10 inštinktov, ktoré nás nútia vidieť svet ako zlý. Napríklad taký inštinkt strachu, ktorý nám káže sústrediť svoju pozornosť na každé nebezpečenstvo a na všetko zlé okolo nás. Alebo inštinkt, ktorý nám káže myslieť si, aké sú čísla nesmierne dôležité. Gates dodáva, že kniha zmenila jeho život a vnukla mu myšlienky, ktoré môže aplikovať do humanitárnej pomoci, ktorej sa aj s manželkou venuje.

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov