Foto: pixabay.com

Evolúcia je skvelá vec, no naučila ľudí aj niekoľko vecí, ktoré sú viac na škodu ako na úžitok.

Okrem toho, že moderný človek dokáže využívať tie najmodernejšie prístroje a nemusí búchať kameňom o kameň, vyvinula sa u nás aj jedna nepríjemná vlastnosť. Už takmer nedokážeme fungovať bez toho, aby sme neklamali, hoci len v drobnostiach.

Článok pokračuje pod videom ↓

Klameme od útleho veku

Vedeli ste, že zámerne klamať dokáže už dieťa vo veku 4 rokov? A čím je človek starší, tým viac sa toho naučí a klamstvá dokáže využívať efektívnejšie – nielen na oklamanie rodiča, aby dostal viac čokolády. Ešte v roku 2002 vykonala univerzita v Massachusetts výskum, ktorý priniesol skutočne znepokojivé výsledky. Ukázalo sa totiž, že až 60 percent dospelých jedincov nedokáže viesť 10 minút trvajúcu konverzáciu bez toho, aby aspoň raz nezaklamali.

Foto: unsplash

Tri lži

Odvážite sa hádať, koľko lží vyslovil človek v priemere počas tých desiatich minút? Väčšina účastníkov experimentu stihla počas tak krátkej doby vysloviť tri lži. Možno si myslíte, že by ste iste boli v tých 40 percentách. To si ale mysleli aj tí, ktorí sa ocitli v tej väčšej skupine. Keď im neskôr vedci pustili nahrávky rozhovoru, uviedli, že si ani neuvedomili, koľko nevinných malých lží vyslovili.

Komu klameme najviac?

Táto odpoveď vás možno opäť prekvapí, klameme totiž každému, no najviac zvyčajne svojim rodičom. Štatistiky ukazujú, že rodičom klame pravidelne až 86 percent ľudí, na druhom mieste sa umiestnili kamaráti, na treťom súrodenci a na štvrtom so 69 percentami partneri. Malou útechou je fakt, že zvyčajne klameme v nepodstatných veciach preto, aby sme v očiach druhého človeka vyzerali o niečo lepšie.

Krstný otec

Napríklad, až 30 percent opýtaných klamalo pri otázke, či videli klasický film Krstný otec. Keďže ide o klasiku, mnoho ľudí predpokladá, že ak ho nevideli, budú považovaní za čudákov, vyslovia preto malú lož. Takto sa však lož bude šíriť ďalej a skôr ako si uvedomíme, 3 z 10 ľudí budú viesť debatu o filme, ktorý nikdy nevideli, len aby nevytŕčali z davu.

Životopisy a zoznamky

Často však klameme aj vo veciach, na ktorých záleží. Napríklad, prieskum ukázal, že až 40 percent ľudí sa nebojí uviesť lživé informácie aj v životopise. To je však malé percento v porovnaní s množstvom ľudí, ktorí klamú pri zoznamovaní sa. Štatistiky ukazujú, že až 90 percent ľudí klame vo svojich zoznamovacích profiloch, pričom ženy najčastejšie klamú ohľadom svojej váhy. Muži zas klamú ohľadom svojej výšky, majetku, ale aj vzdelania.

Ak práve premýšľate nad tým, že už nikdy nebudete nikomu veriť, máme ešte jednu zaujímavú informáciu. Vedci zistili, že najlepšie dokážu lož odhaliť tí, ktorí sú považovaní za najviac dôverčivých?

mentalfloss
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov