Možno ste si už niekedy všimli, že občas ľudia robia povolania, pre ktoré boli akoby stvorení.

Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, do akej miery práca ovplyvňuje osobnosť človeka? Tá pani na úrade, ktorá ofrflala všetko, čo sa len dalo, možno taká predtým nebola. Možno ani učiteľka na strednej či na vysokej škole nebola vždy taká prísna. Roky práce človeka zmenia, hovoríme o tzv. profesionálnej deformácii a tieto zamestnania majú na našu osobnosť ten najhorší vplyv.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vojak z povolania

Ak je niekto vojakom z povolania, zrejme z neho bude do istej miery „generál“ aj doma. Celá rodina žije v striktnej disciplíne a ak stretnete niekedy dieťa novinára a dieťa vojaka, rozoznáte ich veľmi ľahko. Práca má síce aj svoje výhody a trochu disciplíny nikdy nie je na škodu, časom však títo ľudia akoby strácali empatiu a stávajú sa tvrdí a cynickí, a to nielen v zamestnaní, ale aj voči svojej rodine.

Lekári

Lekári musia v práci takmer každý deň čeliť sťažnostiam, bolesti a pohľadu do očí trpiacich ľudí. Musia sa voči tomu nejako obrniť, po čase sa tak aj u nich môže vyvinúť sklon k cynizmu a zvláštny zmysel pre humor, ktorý slúži ako obranný mechanizmus nielen lekárom, ale napríklad aj psychológom. Následkom svojej práce sa veľa lekárov naučí tak dobre ukrývať svoje emócie, že ich napokon nevedia odhaliť ani pred svojimi najbližšími. Sú však vždy pripravení pomôcť.

unsplash.com

Učitelia

Učiteľ musí byť schopný zvládnuť v škole celú skupinu detí, je preto pochopiteľné, že musí vedieť byť prísny. To sa však prejaví aj mimo práce, učitelia sú väčšinou konzervatívni, majú sklony viesť skôr monológy ako poúčať iných. Často si myslia, že s každým musia zaobchádzať ako s deťmi v škole, či máte teda 30 alebo 50 rokov, sú pripravení kedykoľvek vám zaviazať šnúrky na topánkach či vysvetliť niečo hoc aj desaťkrát.

Podnikatelia

Aj keď to nie je práca ale skôr spôsob zmýšľania, myslíme si, že aj podnikatelia majú na tomto zozname oprávnené miesto. Práca si vyžaduje tvrdosť, niekedy nepripúšťa kompromisy a vyžaduje nesmierne veľa času. Podnikanie nie je cieľ, je to zdanlivo nekonečný cyklus povinností. Preto sú podnikateľmi často ľudia, ktorým neprekáža neustále vzdelávanie sa a prekonávanie vlastných hraníc. A podobné správanie vyžadujú aj od svojich blízkych.

Právnici

Právnici sú zvyčajne pod obrovským nátlakom a vyžaduje sa od nich, aby boli odolní za každých okolností. Najdôležitejšou vlastnosťou je však v tomto zamestnaní schopnosť mlčať, ktorú si právnici prenášajú často aj domov. Preto ak majú nejaký problém, málokedy požiadajú svojich blízkych o pomoc. To však môže viesť k vzniku úzkostí a depresie. Okrem toho, právnik by mal vedieť predpovedať scenáre rôzneho druhu, aj tie katastrofické, čo si taktiež prenášajú aj do osobného života.

unsplash.com

Účtovníci

Ani účtovníci to nemajú v živote ľahké, keďže takmer celý deň pracujú s číslami a keď prídu domov, sú zvyknutí držať sa pravidiel a striktného rozvrhu. Všetko majú starostlivo vopred naplánované, všetky výdavky rozpočítané, uprataný celý dom a vo všetkom poriadok.

Novinári

Novinári sú takmer vždy uprostred diania, potrebujú byť o všetkom informovaní, a to nielen o tých dobrých, ale aj zlých veciach, čo môže mať negatívny dopad na psychiku. Okrem toho, takmer každú informáciu vnímajú ako podnet k napísaniu článku, musia si však dávať nesmierny pozor na to, čo, kedy a ako napíšu. Je náročné zamerať sa len na písanie faktov bez toho, aby mohol človek svojvoľne vyjadriť k danej téme svoj vlastný názor.

Psychológovia

Nejeden psychológ začal tento odbor študovať preto, aby porozumel iným ľuďom, ale aj sebe, čo znamená, že neraz analyzujú problémy iných ľudí, lebo dúfajú, že sa im tak podarí nájsť riešenie na svoje vlastné. Navyše, snaha vždy porozumieť pocitom iných je emocionálne vyčerpávajúca. Stačí, ak spomeniete slovo psychológia a ľudia predpokladajú, že už ich máte prečítaných.

unsplash.com

Freelanceri

Dnes už je povolanie freelancera relatívne bežnou záležitosťou, človek sa však musí vyrovnať s nestabilným príjmom a neistotou. Práca z domu je síce nespornou výhodou, každému však občas chýba ľudský kontakt a aj keď to na pracovisku nie je vždy ružové, niekedy je to lepšie ako doma. Navyše, nie je ľahké stanoviť si doma pevný pracovný režim a potom sa naučiť relaxovať. Na tejto schopnosti je nutné neustále pracovať.

Architekti

Architekti sú slávni svojim workoholizmom. Pracujú často nielen cez deň, ale ostávajú v práci aj dlho do noci. To znamená nedostatok odpočinku a teda nábeh k depresiám a prepracovanosti. Okrem nedostatku odpočinku musia neraz čeliť kreatívnej kríze, večne nespokojným zákazníkom a pocitu obrovskej zodpovednosti.

Aby ste sa negatívnemu dopadu práce na svoj osobný život vyhli, je potrebné dokázať si stanoviť pravidlá a vedieť prácu od súkromného života oddeliť. Občas treba vedieť prácu aj ignorovať, vyložiť nohy a relaxovať. Práca neujde ale môžu vám ujsť zážitky s vašimi blízkymi. Všimli ste si, ako práca ovplyvňuje vás?

Pozri aj: Toto je 10 zamestnaní, v ktorých sa vyskytuje najviac psychopatov. Nájdete v nich aj to svoje?

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov